دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان ، sadeghi.gau@gmail.com
چکیده: (3496 مشاهده)
سابقه و هدف:اکوسیستمهای تخمیری غیر اسپتیک نظیر خمیرترش، جایگاه مناسبی برای باکتریهای اسید لاکتیک دارای خصوصیات ضد میکروبی به شمار میآیند. این مطالعه با هدف ارزیابی خصوصیات ضد میکروبی یکی از جدایههای لاکتیکی غالب خمیرترش آرد کامل جو در برابر برخی از شاخصهای میکروبی ناشی از مواد غذایی به اجرا در آمد. مواد و روشها:در این مطالعه تجربی پس از شناسایی مولکولی جدایه لاکتیکی، خاصیت ضد میکروبی جدایه مذکور و همچنین پالیدههای خام و خنثی شده حاصل از فازهای رشد لگاریتمی و سکون آن بر اساس روشهای انتشار در دیسک و ریز رقت (ضد باکتریایی) و همچنین کشت دو لایه و لکهگذاری سوسپانسیون اسپور (ضد قارچی) بررسی گردید. نتایج این پژوهش با استفاده از آنالیز واریانس یک طرفه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافتهها:توالییابی محصولات PCR، منجر به شناسایی پدیوکوکوس استیلسی به عنوان جدایه لاکتیکی خمیرترش آرد جو شد. نتایج ارزیابی خاصیت ضد باکتریایی نیز حاکی از بروز بیشترین فعالیت آنتاگونیستی این جدایه و همچنین پالیده خام حاصل از فاز رشد لگاریتمی آن بر روی باسیلوس سوبتیلیس در مقایسه با سایر شاخصهای باکتریایی بود (05/0>p). علاوه بر این، مشخص شد که پدیوکوکوس استیلسی و پالیدههای کشت آن از قابلیت ضد قارچی مناسبی بر علیه آسپرژیلوس فلاووس و آسپرژیلوس نایجر برخوردار هستند. نتیجه گیری:بر اساس نتایج این پژوهش، میتوان از جدایه پدیوکوکوس استیلسی و پالیدههای کشت آن به عنوان نگهدارنده زیستی در کنترل رشد برخی از شاخصهای میکروبی در صنایع غذایی و دارویی استفاده نمود.
Khashaie M, Sadeghi A, Khomeiri M, Kashaninejad M, Sadeghi¬Mahunak A. Evaluating the Antimicrobial Properties of Pediococcus Stilesii Isolated From Whole Barley Sourdough. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2017; 12 (3) :89-98 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-2212-fa.html
خشایی مریم، صادقی علیرضا، خمیری مرتضی، کاشانی نژاد مهدی، صادقی ماهونک علیرضا. ارزیابی خواص ضد میکروبی پدیوکوکوس استیلسی جدا شده از خمیرترش آرد کامل جو. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1396; 12 (3) :89-98