دانشگاه آزاد علوم و تحقیقات تهران ، hojnik1937@yahoo.com
چکیده: (5653 مشاهده)
سابقه و هدف:بیماریهای قلبی-عروقی بهویژه آترواسکلروز از علل اصلی ناتوانی و مرگ و میر در سطح جهان هستند که شیوع آنها در ایران نیز رو به افزایش میباشد. پروتئین واکنشگر C و نیمرخ لیپیدی فاکتورهای پیشگوی خطر آترواسکلروز میباشند. تمرینات هوازی و عصاره هسته انگور دارای پتانسیل بالایی در کاهش یا مهار پروتئین واکنشگر C و نیمرخ لیپیدی میباشد. بر این اساس هدف مطالعه حاضر تعیین تأثیر تمرینات هوازی و عصاره هسته انگور بر شاخصهای خطرزای قلبی- عروقی مردان جوان بود.
مواد و روشها:در این مطالعهی نیمه تجربی 40 مرد غیر ورزشکار سالم با میانگین (سن 98/0±60/22 سال،شاخص توده بدنی
58/1 ±15/24 کیلوگرم بر مترمربع و درصد چربی 64/1±06/18) به صورت تصادفی در چهار گروه تمرین-مکمل (10نفر)، تمرین–دارونما (10نفر)، مکمل (10نفر) و کنترل (10نفر) تقسیم شدند. برنامه تمرینات هوازی شامل سه جلسه دویدن در هفته با شدت 85-60 درصد ضربان قلب هدف به مدت هشت هفته بود. پیش و پس از مداخله، hs-CRP ،TG،TC ،LDL-C و HDL-C اندازهگیری شدند. دادهها، با استفاده از تحلیل واریانس یکطرفه و آزمون تعقیبی توکی تجزیه و تحلیل شد.
یافتهها:نتایج نشان داد که تمرینات هوازی همراه با مصرف عصاره هسته انگور باعث کاهش معنیدار شاخصهای hs-CRP ، TG، TC،LDL-C و افزایش معنیدار HDL-C در گروه تمرین – مکمل، تمرین – دارونما و مکمل شد ( 05/0 >P). با این وجود ،در گروه کنترل هیچ تغییر معنیداری مشاهده نشد (05/0<P).
نتیجه گیری:یافتهها نشان داد که هشت هفته تمرین هوازی به صورت تنهایی (گروه تمرین-دارونما) یا همراه با مصرف عصاره هسته انگور (گروه تمرین - مکمل) و چه به صورت مصرف تنهایی عصاره هسته انگور (گروه مکمل)، باعث کاهش شاخصهای خطرزای قلبی- عروقی مردان در جوان میشود.
Moradi H, Nikbakht H, Ebrahim K, Abed Natanzi H. The Effects of Aerobic Training and Grape Seed Extract on Some Cardiovascular Risk Indexes in Young Men. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2017; 12 (2) :27-34 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-2314-fa.html
مرادی حمزه، نیکبخت حجت اله، ابراهیم خسرو، عابدنطنزی حسین. تأثیر تمرینات هوازی و عصاره هسته انگور بر شاخصهای خطرزای قلبی -عروقی مردان جوان. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1396; 12 (2) :27-34