سابقه و هدف: اثرات ضدمیکروبی چای سبز در مطالعات گوناگون نشان داده شده است. اما مطالعات انجام شده روی اثرات مهاری چای سیاه بر رشد باکتریها از جمله اشریشیاکلی ((E.coli نسبتاً کم است. هدف از انجام این مطالعه، ارزیابی اثرات میکروبیولوژیکی چای سیاه و سبز بر رشد باکتری E.coli بیماریزا در آزمایشگاه بود.
مواد و روشها: عصاره چای سیاه و سبز(گیاه (Camellia sinensis به روش پرکولاسیون، تهیه و خشک شد. سپس غلظتهای مختلف عصاره تهیه شد. باکتری در محیط مایع در معرض عصاره با غلظتهای مختلف قرار داده شد. با انتقال روی محیط جامد در زمانهای متفاوت، قابلیت زیست آنها با شمارش پرگنههای حاصله ارزیابی شد. در مرحله بعد، اثرات متقابل عصارههای چای سیاه و سبز با برخی از رایجترین آنتیبیوتیکهای مورد استفاده در عفونتهای گرم منفی به روش آزمون حساسیت باکتریایی (آنتیبیوگرام) با دیسک مطالعه شد. آزمون آنتیبیوگرام به روش دیسک برای دیسکهای آغشته به عصاره 11 بار در روزهای مختلف انجام شد. از روی میانگین قطر هالههای پرگنه، مهار رشد محاسبه شد. برای آنالیز آماری از آزمونهای ویلکاکسون و کروسکال- والیس استفاده شد.
یافته ها: عصارههای چای سیاه و سبز به طور انتخابی و وابسته به دوز روی آنتیبیوتیکها اثرات هم افزاینده یا مهاری داشتند. توان آنتیاکسیدانی عصارۀ چای سبز در مقایسه با عصارۀ چای سیاه به طرز معنیداری بالاتر بود.
نتیجه گیری: به نظر میرسد که اثرات مهاری چای مستقیماً به توان آنتیاکسیدانی آن مربوط است و پلیفنلهای چای در شرایط خاصی بهصورت اکسیدان عمل کرده و از این طریق، اثرات مهاری خود را بر رشد سلولی اعمال می کنند. یافتههای این مطالعه امکان استفاده از مقادیر مناسبی از چای یا مکمل پلیفنلهای حاصل از آن را به عنوان درمان کمکی در بیماران تحت درمان با آنتیبیوتیکها مطرح میکند.
khalaji N, Neyestani T. The inhibitory effects of black and green teas (Camellia sinensis) on growth of pathogenic Escherichia coli in vitro. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2007; 1 (3) :33-38 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-25-fa.html
خلجی نیلوفر، نیستانی تیرنگ. مطالعۀ اثر مهاری چای سیاه و چای سبزCamellia sinensis)) بر رشد باکتری اشریشیاکلی بیماریزا در محیط آزمایشگاه (in vitro). علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1385; 1 (3) :33-38