بررسی میانکنشهای الکترواستاتیک بتالاکتوگلوبولین و تراگاکانتین: گام نخست به سوی تولید میکرو و نانو ذرات بیوپلیمری
|
مهتاب حسندخت فیروز ، پریوش هراتیان ، رزیتا کمیلی فنود ، محمد امین محمدی فر*  |
|
|
چکیده: (10509 مشاهده) |
سابقه و هدف: بررسی رفتار کلوئیدی سامانههای پروتئین- پلیساکارید، اهمیت روزافزونی برای فراهمآوری پایهای مناسب در راستای دستیابی به کاربردهای مختلف آنها (مانند تولید میکرو و نانو ذرات بیوپلیمری، طراحی آنالوگهای غذایی و فناوری ریزپوشینه کردن) پیدا کرده است. هدف این پژوهش، بررسی گذارهای کلیدی ناشی از تغییر pH در جریان جدایش فازی تجمعی بتالاکتوگلوبولین و تراگاکانتین بود.
مواد و روشها: تشکیل کمپلکسهای الکترواستاتیک در پراکنشهای حاوی مخلوط بتالاکتوگلوبولین و تراگاکانتین (غلضت کل پلیمر 3/0 درصد وزنی و نسبت پروتئین به پلی-ساکارید 2 به 1) تابع pH(6-2) با استفاده از طیفسنجی و آنالیز اندازه ذرات بررسی شد. از رئومتری به موازات اسیدی کردن آرام پراکنش مخلوط، با گلوکونودلتالاکتون، برای پایش گذارهای ساختاری سامانه استفاده شد. اثر نوع و غلظت نمک روی تشکیل میکروذرات حاصل تعیین شد.
یافتهها: تشکیل کمپلکسهای محلول در 20/5= pHآغاز شد؛ در 85/4= pH انبوهش کمپلکسهای درون پلیمری رخ داد و به انجام جدایش فازی در 30/4= pHمنتهی شد. پارامترهای ثبت شده نشان داد که تودهای شدن مرکب در 15/4= pH رخ میدهد. در نهایت، مخلوط به حالت یک سامانهی تک فازی در 50/2= pHبازگشت. آنالیز اندازهی ذرات نشان داد که ساختارهای مرکب نوعی فرایند جمع و فشرده شدن را در جریان کمپلکس شدن تجربه میکنند. رئومتری دریافتهای عمیقتری از رفتار کلوئیدی سامانه را فراهم آورد و نتایج در توافق با گذارهای ناشی از pH، تعیین شده با تیتراسیون با HCl بود. تشکیل میکروذرات به شدت وابسته به نمک بود.
نتیجه گیری: تحت شرایط کنترل شده pH، میانکنشهای الکترواستاتیک بتالاکتوگلوبولین و تراگاکانتین میتواند برای تشکیل گونههای مختلف ذرات بیوپلیمری به کار گرفته شود. این میکرو و نانو ذرات حاصل میتوانند در صنعت غذا به عنوان سامانههای تحویل دهندهی طبیعی یا جایگزین چربی به کار روند.
واژگان کلیدی: بتالاکتوگلوبولین، تراگاکانتین، میانکنشهای پروتئین- پلیساکارید، جدایش فازی تجمعی، میکروذرات بیوپلیمری |
|
واژههای کلیدی: بتالاکتوگلوبولین، تراگاکانتین، میانکنشهای پروتئین- پلیساکارید، جدایش فازی تجمعی، میکروذرات بیوپلیمری |
|
متن کامل [PDF 373 kb]
(2915 دریافت)
|
نوع مقاله: پژوهشي |
موضوع مقاله:
صنايع غذايي دریافت: 1391/10/17 | انتشار: 1391/10/26
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|