اثر پرتودهی گاما بر فعالیت ضد اکسایشی و ضد میکروبی پودر دارچین
|
محبوبه جمشیدی ، محسن برزگر* ، محمدعلی سحری  |
|
|
چکیده: (10237 مشاهده) |
سابقه و هدف: ادویهها و گیاهان دارویی از زمانهای کهن علاوه بر داشتن اثرات دارویی به عنوان نگهدارنده و طعمدهنده به مواد غذایی اضافه میشدند. این مواد اغلب توسط ریزسازوارهها آلوده میشوند. پرتودهی با اشعه گاما یکی از روشهایی است که امروزه به طور گسترده برای حذف آلودگی میکروبی مواد غذایی به کار میرود. هدف از این تحقیق، مطالعهی اثر پرتودهی گاما بر فعالیت ضد اکسایشی و ضد میکروبی دارچین بود.
مواد و روشها: نمونههای دارچین در معرض پرتو گاما در دزهای 10، 15، 20 و 25 کیلوگری قرار گرفتند. برای انجام آزمونهای بعدی، عصارهی هیدروالکلی (اتانول 50 درصد) نمونهها تهیه شد. فعالیت ضد اکسایشی نمونههای پرتو دیده و نمونهی کنترل توسط آزمونهای حذفکنندگی رادیکال DPPH، قدرت کاهندگی فریک و بیرنگ شدن بتاکاروتن ارزیابی و مقدار ترکیبات فنلی کل اندازه-گیری شد. روش رقیقسازی محیط کشت مایع برای تعیین مقادیر کمترین غلظت بازدارندگی (MIC) ریزسازوارههای اشریشیاکلی و استافیلوکوکوس اورئوس به کار رفت. کلیه آزمونها در سه تکرار انجام شد. مقایسهی میانگینها با استفاده از روش حداقل تفاوتهای معنیدار (LSD) در سطح 01/0= α صورت گرفت.
یافتهها: پرتودهی گاما اثر ناخواستهای بر فعالیت ضد اکسایشی و مقدار کل ترکیبات فنلی نمونهها نداشت. قدرت حذفکنندگی رادیکال عصاره در دزهای بالاتر از 10 کیلوگری افزایش یافت (در آزمون DPPH). تا دز 25 کیلوگری تفاوت معنیداری در فعالیت ضد میکروبی نمونهها با نمونهی کنترل مشاهده نشد ( 01/0 p).
نتیجه گیری: تیمار پرتودهی دارچین اثر سویی بر فعالیت ضد اکسایشی و ضد میکروبی آن نداشت. تیمار پرتودهی با اشعهی گاما تا دز 25 کیلوگری برای دارچین مناسب به نظر میرسد.
واژگان کلیدی: دارچین (Cinnamomum zeylanicum)، عصارهی اتانولی، پرتودهی گاما، فعالیت ضد اکسایشی، فعالیت ضد میکروبی |
|
واژههای کلیدی: دارچین (Cinnamomum zeylanicum)، عصارهی اتانولی، پرتودهی گاما، فعالیت ضد اکسایشی، فعالیت ضد میکروبی |
|
متن کامل [PDF 268 kb]
(4323 دریافت)
|
نوع مقاله: پژوهشي |
موضوع مقاله:
صنايع غذايي دریافت: 1391/10/17 | انتشار: 1391/10/26
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|