| بررسی تأثیر جایگزینی روغنهای زیتون و کانولا بر خواص فیزیکی، شیمیایی و حسی همبرگر کمچرب | 
								
								  | رویا افشاری    ،    هدایت حسینی*    ،    رزیتا کمیلی فنود    ،    محمد تقی مقنیان    | 
								
								  |  | 
								
								  |  | 
                                
								  | چکیده:       (9106 مشاهده) | 
								
								  | سابقه و هدف: در این پژوهش با توجه به اهمیت روزافزون تولید فرآوردههای گوشتی کم چرب نظیر همبرگر با انرژی کاهش یافته و با هدف تولید محصولی جدید و سالم با چربی و اسیدهای چرب اشباع کمتر و اسیدهای چرب غیر اشباع بیشتر، تأثیر کاهش چربی حیوانی و افزودن ترکیبی از روغنهای موثر در ارتقاء سلامت، زیتون و کانولا، به عنوان جایگزین چربی حیوانی در فرمولاسیون همبرگر مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روشها: در این مطالعه 6% از روغن زیتون و کانولای امولسیون شده، جایگزین چربی گوشت گاو شد و ویژگیهای شیمیایی و حسی، بازده پخت، قدرت نگهداری رطوبت و چربی، بافت و رنگ نمونهی کم چرب حاوی روغنهای زیتون و کانولا با نمونهی حاوی 12% چربی گوشت گاو مقایسه شدند.
یافتهها: بر اساس نتایج آزمونهای شیمیایی با کاهش چربی حیوانی و جایگزینی آن با روغنهای گیاهی زیتون و کانولا میزان چربی وکالری نمونههای کم چرب به ترتیب تا حدود 37 و 5/16 درصد کاهش یافت بدون اینکه تغییر چشمگیری در میزان پروتئین، خاکستر و pH نمونهها ایجاد شود. علاوه بر این در فرمولاسیون نمونههای کم چرب حاوی روغنهای گیاهی، قدرت نگهداری چربی و بازده پخت به طور معنیداری بیشتر از نمونهی شاهد بود. کاهش چربی حیوانی و افزودن روغنهای گیاهی زیتون و کانولا در فرمولاسیون موجب کاهش پارامتر L* (میزان روشنی) و افزایش پارامتر b* (زردی- آبی) شد. همچنین میزان نیروی برشی نیز در نمونههای کم چرب حاوی روغنهای زیتون و کانولا به طور معنیداری بیشتر از نمونههای کنترلی بود. نتایج بهدست آمده از ارزیابی حسی نیز نشان داد که به جز میزان تردی و آبدار بودن بافت نمونهها، سایر ویژگیهای حسی تحت تأثیر کاهش میزان چربی گوشت گاو و جایگزینی آن با روغنهای گیاهی در فرمولاسیون همبرگر قرار نگرفتهاند.
نتیجهگیری: نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد، به طور موفقیت آمیزی تولید همبرگرکم چرب حاوی ترکیبی از روغنهای موثر در ارتقاء سلامت با ویژگیهای حسی مطلوب و قابل پذیرش برای مصرفکنندگان قابل انجام است. 
واژگان کلیدی : همبرگر کم چرب، روغن زیتون، روغن کانولا | 
								
								  |  | 
								
								  |  | 
								
								  |  | 
								
								  | متن کامل  [PDF 205 kb] 
                                    
                                     
                                     
                                    
									  
                                       (3538 دریافت) | 
								
								  | نوع مقاله:  پژوهشي |
                                  موضوع مقاله: 
                                  صنايع غذايي دریافت: 1391/12/8 | پذیرش: 1392/8/28 | انتشار: 1392/8/28
 | 
                                
                                  
                                    |  | 
								
								  |  | 
								
								  |  | 
								
								  |  | 
								
								  | ارسال نظر درباره این مقاله | 
                                
                                |  | 
								
								  |  |