اثرات شیر و فراوردههای لبنی در بروز انواع سرطانها
|
سعیده اسمعیلی ، سید حسین داوودی ، امیر محمد مرتضویان ، محمد جواد ایوانی*  |
|
|
چکیده: (8862 مشاهده) |
سرطان یکی از علل عمده مرگ و ناتوانی در جهان میباشد. مشاهدات نشان میدهد که تقریباً 40-30% موارد سرطان از طریق اصلاح عوامل تغذیهای و الگوی مصرف مواد غذایی قابل پیشگیری میباشد. شیر تنها ماده غذایی که حاوی تقریباً تمام مواد مغذی مورد نیاز بدن میباشد. در ارتباط با خطر بروز سرطان، مصرف فراوردههای لبنی گاهی اثر مضر دارند. هدف از این مطالعه، مروری بر اثرات تحریککننده مصرف لبنیات بر خطر بروز انواع سرطانها و همچنین بررسی نقش ترکیبات مختلف که بطور طبیعی و یا اگزوزژن مانند حشرهکشها، آنتیبیوتیکها، آفلاتوکسینها، افزودنیها و ترکیبات حاصل از فرایند در شیر و فراوردههای لبنی وجود دارند و در تحریک خطر بروز سرطانها نقش دارند، میباشد.
هرچند نتایج تعدادی از مطالعات نشان میدهند که برخی از ترکیبات طبیعی و بخصوص اگزوژن موجود در شیر و فراوردههای لبنی در افزایش خطر ابتلا به برخی از انواع سرطانها موثر هستند، اما سودمندیهای اثبات شده فراوردههای لبنی در سلامت اساساً برجستهتر از مضرات ثابت نگردیده آنها میباشد. در حقیقت، قطعاً هیچ مدرکی دلیل بر اینکه مصرف لبنیات ممکن است سبب افزایش مرگ و میر شود تحت هیچ شرایطی، وجود ندارد. علیرغم گزارشات جزئی در مورد اثر لبنیات در بروز برخی از سرطانها مانند پروستات، شواهد کافی و قانع کننده هزاران سال مصرف نشان می دهد که فراوردههای لبنی تاثیر قطعی در سلامت و حفظ آن و بقا و طول عمر دارند. علاوه بر این، اثرات مضر احتمالی مصرف شیر و فراوردههای لبنی در بروز سرطان بسته به میزان مصرف این فراوردهها دارد. انجن سرطان و USDA مصرف روزانه 3 سروینگ شیر و فراوردهای لبنی را توصیه نمودهاند.
بطور کلی قابل قبول است که مصرف بالای شیر و فراوردههای لبنی با استانداردهای بهداشتی پایین و با سطوح نسبتاً بالایی از آلایندهها و مواد سمّی و یا مصرف آنها توسط بیماران خاص که به برخی از ترکیبات شیر حساس هستند میتواند ریسک ظهور و یا پیشرفت سرطان را افزایش دهد. در نهایت، مصرف نرمال فراوردهای لبنی با استانداردهای بهداشتی بالا به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی متنوع و مغذی توصیه میشود.
واژگان کلیدی: شیر، فراوردههای لبنی، سرطان، فاکتورهای تحریککننده |
|
واژههای کلیدی: شیر، فراوردههای لبنی، سرطان، فاکتورهای تحریککننده |
|
متن کامل [PDF 188 kb]
(22847 دریافت)
|
نوع مقاله: مروري |
موضوع مقاله:
صنايع غذايي دریافت: 1391/12/20 | پذیرش: 1392/8/28 | انتشار: 1392/8/28
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|