سابقه و هدف: کاهش نرخ رشد جمعیت همراه با افزایش امید به زندگی بویژه در کشورهای در حال توسعه موجب پیر شدن جمعیت گردیده است. این مطالعه با هدف پیش بینی برخی از عوامل خطر در تغییرات وضعیت تغذیه سالمندان انجام شد.
مواد و روشها: مطالعه مقطعی و توصیفی- تحلیلی حاضر به روش خوشهای 2 مرحلهای با مراجعه به درب منازل سالمندان شهر گرگان، با استفاده از پرسشنامه ارزیابی مختصر تغذیه (MNA) و تنسنجی در 541 سالمند انجام گردید. دادهها با آزمون آماری آنووا یک طرفه و رگرسیون خطی سلسله مراتبی تجزیه و تحلیل شدند. ارتباط متغیرهای کیفی با آزمون کای دو سنجش شد.
یافتهها: شیوع سوء تغذیه و ریسک ابتلا به آن به ترتیب 8/4% و 7/44% بود. زنان نمره کمتری از نظر وضع تغذیه بدست آوردند. 8/58% سالمندان روزانه بیش از 3 نوع دارو استفاده میکردند و بین مصرف بیش از 3 دارو با وضعیت تغذیه ارتباط آماری معنیدار وجود داشت. 4/22% سالمندان بدون خانواده زندگی مینمودند و بین زندگی به تنهایی با وضعیت تغذیه نیز ارتباط آماری معنیدار وجود داشت. فراوانی مصرف روزانه 3 وعده غذای اصلی و همچنین میوه و سبزی و نیز منابع غذایی پروتئینی در سالمندان با وضعیت تغذیه خوب بیش از سالمندان در معرض ابتلاء یا مبتلا به سوء تغذیه بود. وضعیت اقتصادی- اجتماعی و سن با وضعیت تغذیه ارتباط معکوس آماری داشت. همچنین وضعیت روحی و دندان با سوء تغذیه ارتباط مستقیم داشت.
نتیجه گیری: با توجه به شیوع سوء تغذیه و ریسک ابتلاء به آن در سالمندان و تأثیرپذیری آن از مؤلفههایی نظیر وضعیت اقتصادی و اجتماعی، افسردگی، الگوی غذایی و سلامت دهان و دندان، به نظر میرسد علاوه بر مداخلات تغذیهای، حمایتهای اجتماعی و اقتصادی بویژه برای زنان ضروری و حائز اهمیت است.
واژگان کلیدی: سالمند، MNA، سوء تغذیه، افسردگی، وضعیت اجتماعی- اقتصادی
Lashkarboloki F, Aryaei M, Djazayery A, Eftekhar-Ardebily H, Minaei M. Association of Demographic, Socio-economic Features and Some Health Problems with Nutritional Status in Elderly. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2015; 9 (4) :27-34 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-1476-fa.html
لشکربلوکی فرهاد، آریایی محمد، جزایری ابوالقاسم، افتخار اردبیلی حسن، مینایی منصوره. ارتباط ویژگیهای دموگرافیک، اقتصادی- اجتماعی و برخی مشکلات سلامتی با وضعیت تغذیه سالمندان . علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1393; 9 (4) :27-34