ارتباط الگوهای غذایی با نماگرهای فعالیت بیماری در افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید
|
مجید محمد شاهی ، فاطمه حیدری ، کریم مولا ، بیژن حلی ، منیره ایجادی ، سیده زهرا امیریان ، نادیا حفیظی*  |
دانشآموخته کارشناسی ارشد علوم تغذیه، دانشکده تغذیه و رژیم شناسی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، ایران |
|
چکیده: (7523 مشاهده) |
سابقه و هدف: الگوی غذایی مناسب نقش مهمی در کنترل و درمان بیماری آرتریت روماتوئید دارد. بر این اساس، مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط الگوی غذایی با نماگرهای فعالیت بیماری در افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید انجام شد. مواد و روشها: این مطالعه مقطعی بر روی 102 بیمار مبتلا به آرتریت روماتوئید مراجعه کننده به کلینیک تخصصی روماتولوژی بیمارستان آریای اهواز در سال 1390 انجام شد. دادهها توسط پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، آنتروپومتریک و پرسشنامه بسامد خوراک نیمه کمی جمعآوری گردید. شدت درد بیماران بوسیله شاخص VAS مورد ارزیابی قرار گرفت و مقادیرCRP و RF نیز در نمونههای خون ناشتا اندازهگیری شد. اطلاعات جمع آوری شده توسط نرم افزار SPSS نسخه 17 و با استفاده از آزمونهای آماری t مستقل، آنالیز کوواریانس و رگرسیون خطی چند متغیره آنالیز شد. یافتهها: در این مطالعه سه الگوی غذایی غالب شناسایی شد: الگوی غذایی سالم، غربی و پرپروتئین. پس از تعدیل اثر متغیرهای مخدوشگر، الگوی غذایی سالم با مقادیر کمتر نمایه توده بدن، دور کمر، شدت درد و پروتئین واکنشگر C در ارتباط بود (05/0P<). در مقابل الگوی غذایی غربی ارتباط مثبت و معنیداری با نمایه توده بدن، دور کمر، درصد چربی و شدت درد داشت (05/0P<). در الگوی غذایی پرپروتئین افرادی که در بالاترین سهک قرار داشتند به طور معنیداری شدت درد کمتری گزارش کردند (007/0=P). نتیجه گیری: پیروی از یک الگوی غذایی سالم و حاوی مقادیر زیاد میوه، سبزی، حبوبات، سیر، زیتون و مغز دانهها سبب بهبود وضعیت بیماری در افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید میشود. واژگان کلیدی: الگوهای غذایی، آرتریت روماتوئید، التهاب، تحلیل عاملی |
|
واژههای کلیدی: الگوهای غذایی، آرتریت روماتوئید، التهاب، تحلیل عاملی |
|
متن کامل [PDF 277 kb]
(4194 دریافت)
|
نوع مقاله: پژوهشي |
موضوع مقاله:
تغذيه دریافت: 1392/11/4 | پذیرش: 1393/4/15 | انتشار: 1393/7/20
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|