دانشگاه آزاد اسلامی واحد سبزوار ، h.tavakolipour@gmail.com
چکیده: (7390 مشاهده)
سابقه و هدف: روغن دانه انار حاوی مقادیر قابل توجهی از استرولهای سودمند از جمله بتاسیتوسترول، استیگماسترول و کمپسترول و نیز توکوفرولهای آلفا، بتا و گاما است. این پژوهش با هدف درونپوشانیِ روغن هسته انار در درون نانوذرات پروتئین زئین ذرت، بررسی پایداری ترکیبات زیست فعال درونپوشانی شده در سامانههای غذایی مدل (نوشیدنی شفاف اسیدی) و گذر از شرایط شبیهسازیشده معده و رهایش کنترل شده آنها در روده، اندازهگیری اندازه ذرات و ویژگیهای ریختشناختی ذرات انجام شد.
مواد و روشها: زئین به روش شیمیایی در حضور کاتالیست قلیایی هیدروکسید سدیم درهمتنیده شد. سپس آب به عنوان ضد حلال برای ترسیب زئین و تولید ذرات زئین بدون هسته و ذرات بارگیری شده با روغن هستهی انار استفاده گردید. محیط شبیهسازی شده معده توسط آنزیم پپسین در حضور اسید کلریدریک انجام و برای تحلیل آماری از آزمون آنالیز واریانس یکطرفه استفاده گردید.
یافتهها: متوسط اندازه ذرات تولید شده از زئین درهم تنیده شده و درهم تنیده نشده به ترتیب 350 و 246 نانومتر بود. راندمان درونپوشانی (روغن درونپوشانی در کپسولها) در اثر ایجاد اتصالات عرضی از 87 درصد به 95 درصد افزایش یافت. مشاهده با میکروسکوپ الکترونی ثابت کرد که ذرات کروی شکل هستند. با بکارگیری طیفسنجی فروسرخ تبدیل فوریه، تشکیل اتصال شیمیایی بین اسید سیتریک و زئین تأیید شد. همچنین مشخص شد که روغن صرفاً به طور فیزیکی در درون زئین محصور شده است.
نتیجه گیری: نتایج نشان داد که اسید سیتریک در حضور کاتالیزور هیدروکسید سدیم توانسته است به طور موفقیتآمیزی برای تولید مولکولهای زئین درهمتنیده شده مورد استفاده قرار گیرد.
Tavakolipour H, Mokhtarian M. Nano-encapsulation of Pomegranate Seed Oil by Liquid-liquid Dispersion Method and Oil Releasing in Gastric Simulated Conditions. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2016; 11 (2) :75-84 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-1914-fa.html
توکلی پور حمید، مختاریان محسن. نانو ریزپوشانی روغن دانه انار با روش تعلیق مایع در مایع و رهایش روغن در محیط شبیهسازی شده معده. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1395; 11 (2) :75-84