[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
.
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
برای نویسندگان::
آرشیو مجله و مقالات::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
IFRAME

..
:: دوره 11، شماره 4 - ( زمستان 1395 ) ::
جلد 11 شماره 4 صفحات 116-107 برگشت به فهرست نسخه ها
اندازه گیری فلزات سنگین در برخی از سبزی‌های خوراکی مزارع اطراف شهر زنجان با استفاده از روش نوین پلاسمای جفت شده القایی–طیف سنجی نشری
علیرضا فتوت ، محسن لبافی مزرعه‌شاهی* ، سهیلا زرین‌قلمی
دانشیار گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج ، mlabbafi@ut.ac.ir
چکیده:   (4710 مشاهده)

سابقه و هدف: تاکنون تحقیقی در زمینه تعیین فلزات سنگین در سبزی­های برگی رایج مورد استفاده در شهر زنجان به روش پلاسمای جفت شده القایی–طیف سنجی نشری انجام نگرفته است. بنابراین هدف از تحقیق حاضر تعیین میزان فلزات سنگین روی، سرب، کادمیوم، کبالت و نیکل در بعضی از سبزی‌های برگی رایج (شوید، تره، جعفری، گشنیز و شاهی) مورد استفاده در اطراف شهر زنجان که از سه منطقه اصلی کشت (راه‌آهن، دیزج بالا و کوشکن) برداشت شده بود، است.

مواد و روشها: برای به دست آوردن نتایج دقیق‌تر، از روش‌های مختلف پیش‌تیمار یا هضم نمونه‌ها (خاکسترگیری مرطوب توسط کوره الکتریکی یا خاکسترگیری مرطوب، هضم با اسیدهای مختلف و فراصوت) استفاده شد و روش اندازه‌گیری پلاسمای جفت شده القایی-طیف سنجی نشر اتمی، به منظور تعیین مقدار فلزات سنگین انتخاب گردید.

یافتهها: نتایج نشان داد که خاکسترگیری مرطوب مؤثرترین روش پیش‌تیمار نمونه‌ها است. به علاوه مشخص شد که میزان این فلزات هم به نوع سبزی و هم به منطقه کشت آن‌ها بستگی دارد. همچنین نتایج نشان داد که میزان سرب در تمام نمونه‌ها از حد مجاز تعیین شده توسط استاندارد (8/1-5/2 میلی­گرم بر کیلوگرم) بالاتر بود. بیشترین و کمترین مقدار سرب نیز به ترتیب در سبزی‌های شوید (95/1 ±28/9 میلی­گرم بر کیلوگرم) و تره (33/3±35/2 میلی­گرم بر کیلوگرم) مشاهده شد. میانگین غلظت نیکل، کادمیوم و کبالت در نمونه‌ها به ترتیب بین
44/0-93/3، 1/0-2/0 و 5/0-08/1 میلی­گرم بر کیلوگرم) بود که از حد مجاز تعیین شده، کمتر است. در مورد روی، در تمام نمونه‌ها غیر از شاهی، مقادیر تعیین شده از حد مجاز (50 میلی­گرم بر کیلوگرم) پایین‌تر بود.

نتیجه گیری: به‌طور کلی می‌توان نتیجه گرفت که روش پیش­تیمار نمونه­های سبزی، نوع سبزی و منطقه کشت می‌توانند در تعیین میزان فلزات سنگین نقش مهمی داشته باشند. بنابراین برای تعیین مقادیر  این فلزات در محصولات کشاورزی مختلف، این عوامل باید مد نظر قرار گیرند.

واژگان کلیدی: فلزات سنگین، پلاسمای جفت شده القاییطیف سنجی نشری، سبزی‌های برگی، زنجان                

واژه‌های کلیدی: فلزات سنگین، پلاسمای جفت شده القایی–طیف سنجی نشری، سبزی‌های برگی، زنجان
متن کامل [PDF 446 kb]   (4771 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشي | موضوع مقاله: صنايع غذايي
دریافت: 1394/7/15 | پذیرش: 1395/4/5 | انتشار: 1395/10/11
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Fotovat A, Labbafi M, Zarin ghalami S. Heavy Metals’ Measurement in Some Edible Vegetables of Farms around Zanjan City Using Novel Inductively Coupled Plasma Spectrophotometer Technique . Iranian J Nutr Sci Food Technol 2017; 11 (4) :107-116
URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-2042-fa.html

فتوت علیرضا، لبافی مزرعه‌شاهی محسن، زرین‌قلمی سهیلا. اندازه گیری فلزات سنگین در برخی از سبزی‌های خوراکی مزارع اطراف شهر زنجان با استفاده از روش نوین پلاسمای جفت شده القایی–طیف سنجی نشری. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1395; 11 (4) :107-116

URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-2042-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 11، شماره 4 - ( زمستان 1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Iranian Journal of  Nutrition Sciences and Food  Technology
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4645