:: دوره 13، شماره 2 - ( تابستان 1397 ) ::
فاطمه باجی* ، مجید کاراندیش ، حمید فرهادی راد ، میترا عسکری
دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران ، baji245@gmail.com

سابقه و هدف: تحلیل محتوا از تکنیک‌های مربوط به روش اسنادی در پژوهش علوم اجتماعی است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تحلیل محتوای مقالات تغذیه­ای مندرج در پرتیراژترین مجلات عامه­پسند اجتماعی فارسی ایران در سال 1394 انجام شد.
مواد و روشها: پژوهش حاضر به روش تحلیل محتوا انجام شد. نمونه پژوهش متشکل از  5 مجله عامه­پسند اجتماعی دارای بالاترین تیراژ بود. ابزار گرداوری اطلاعات، سیاهه وارسی بود. ضریب کاپا برای تعیین پایایی کدگذاری پیام­ها محاسبه شد که با مقدار 73/0 قابل قبول بود. برای بررسی مواد غذایی دارای بیشترین فراوانی و بررسی دقیق­تر ارتباط تأثیر مثبت یا منفی آنها روی بیماری­های مختلف از تحلیل هم واژگانی استفاده شد. برای این کار با استفاده از نسخه ششم برنامه  Ucinetسنجه­های مرکزیت آن استخراج و در نهایت نقشه هم رخدادی واژگان با استفاده از برنامه NetDraw ترسیم شد.
یافتهها: از مجموع 644 مطلب تغذیه­­ای شناسایی شده 10810 پیام تغذیه ای استخراج شد. مجله روزهای زندگی با 3615 پیام، بیشترین پیام­ها را منتشر کرد. 83/56 درصد مطالب دارای نویسنده مشخص بودند. 5/95 درصد از مطالب نقش آگاهی دهنده داشتند و اغلب پیام­ها (21/61 درصد) دارای صحت علمی بودند. مواد غذایی دارای بیشترین فراوانی عبارت بودند از: انواع فلفل، سیر، مرکبات، آب، چای،  شیر، انواع مغزدانه­ها، ادویه­ها، لبنیات، روغن زیتون و بادام. تحلیل هم­واژگانی کلیدواژه­های مقالات نیز نشان داد مواد غذایی مانند میوه­ها و سبزی­ها، ویتامین­ها و مواد معدنی، انواع مغزدانه­ها و قهوه و چای برای درمان یا تقویت ارگان­هایی مانند قلب، دیابت، پوست و مو، سیستم گوارشی، افسردگی و انواع سرطان­ها مفید و سودمند گزارش شده­اند.
نتیجه گیری: می­توان گفت مطالب تغذیه­ای مندرج در مجله­های مورد بررسی از صحت علمی نسبی برخوردار بوده­اند اما انتظار می­رود دست اندرکاران این مجلات بیشتر به مسئله استناد، ذکر منبع، استفاده از نظر متخصصان تغذیه توجه نشان دهند.

واژه‌های کلیدی: تحلیل محتوا، تغذیه، مجلات عامه‌پسند، تحلیل هم‌واژگانی، سلامت، رسانه‌های گروهی
دریافت: 1396/4/21 | پذیرش: 1396/9/20 | انتشار: 1397/4/26

Baji F, Karandish M, Farhadirad H, Askari M. Content Analysis of Published Nutrition Related Articles in Farsi Popular Social Magazines in Year 2015. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2018; 13 (2) :11-20

باجی فاطمه، کاراندیش مجید، فرهادی راد حمید، عسکری میترا. تحلیل محتوای مقالات تغذیه‌ای منتشر شده در مجلات عامه‌پسند اجتماعی فارسی در سال 1394. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1397; 13 (2) :11-20