دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران ، baji245@gmail.com
چکیده: (4037 مشاهده)
سابقه و هدف:تحلیل محتوا از تکنیکهای مربوط به روش اسنادی در پژوهش علوم اجتماعی است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تحلیل محتوای مقالات تغذیهای مندرج در پرتیراژترین مجلات عامهپسند اجتماعی فارسی ایران در سال 1394انجام شد. مواد و روشها:پژوهش حاضر به روش تحلیل محتوا انجام شد. نمونه پژوهش متشکل از 5 مجله عامهپسند اجتماعی دارای بالاترین تیراژ بود. ابزار گرداوری اطلاعات، سیاهه وارسی بود. ضریب کاپا برای تعیین پایایی کدگذاری پیامها محاسبه شد که با مقدار 73/0 قابل قبول بود. برای بررسی مواد غذایی دارای بیشترین فراوانی و بررسی دقیقتر ارتباط تأثیر مثبت یا منفی آنها روی بیماریهای مختلف از تحلیل هم واژگانی استفاده شد. برای این کار با استفاده ازنسخه ششم برنامه Ucinetسنجههای مرکزیت آن استخراج و در نهایت نقشه هم رخدادی واژگان با استفاده از برنامه NetDraw ترسیم شد. یافتهها:از مجموع 644 مطلب تغذیهای شناسایی شده 10810 پیام تغذیه ای استخراج شد. مجله روزهای زندگی با 3615 پیام، بیشترین پیامها را منتشر کرد. 83/56 درصد مطالب دارای نویسنده مشخص بودند. 5/95 درصد از مطالب نقش آگاهی دهنده داشتند و اغلب پیامها (21/61 درصد) دارای صحت علمی بودند. مواد غذایی دارای بیشترین فراوانی عبارت بودند از: انواع فلفل، سیر، مرکبات، آب، چای، شیر، انواع مغزدانهها، ادویهها، لبنیات، روغن زیتون و بادام. تحلیل همواژگانی کلیدواژههای مقالات نیز نشان داد مواد غذایی مانند میوهها و سبزیها، ویتامینها و مواد معدنی، انواع مغزدانهها و قهوه و چای برای درمان یا تقویت ارگانهایی مانند قلب، دیابت، پوست و مو، سیستم گوارشی، افسردگی و انواع سرطانها مفید و سودمند گزارش شدهاند. نتیجه گیری:میتوان گفت مطالب تغذیهای مندرج در مجلههای مورد بررسی از صحت علمی نسبی برخوردار بودهاند اما انتظار میرود دست اندرکاران این مجلات بیشتر به مسئله استناد، ذکر منبع، استفاده از نظر متخصصان تغذیه توجه نشان دهند.
Baji F, Karandish M, Farhadirad H, Askari M. Content Analysis of Published Nutrition Related Articles in Farsi Popular Social Magazines in Year 2015. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2018; 13 (2) :11-20 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-2476-fa.html
باجی فاطمه، کاراندیش مجید، فرهادی راد حمید، عسکری میترا. تحلیل محتوای مقالات تغذیهای منتشر شده در مجلات عامهپسند اجتماعی فارسی در سال 1394. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1397; 13 (2) :11-20