[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 14، شماره 3 - ( پاییز 1398 ) ::
جلد 14 شماره 3 صفحات 63-74 برگشت به فهرست نسخه ها
ارزیابی اثرات نانوامولسیون اسانس آویشن شیرازی بر ویژگی‌های شیمیایی، میکروبی و حسی فیله کپور نقره‌ای
نسیم خدری، لاله رومیانی
واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران
چکیده:   (643 مشاهده)
سابقه و هدف: صنعت غذا همواره در جستجوی روش­های جدیدتر و ارزان­تر برای تولید و نگهداری غذا است. حوزه فناوری نانو گزینه­های زیادی را برای تولید، کپسوله­کردن و تولید امولسیون­های غذایی پیشنهاد می­کند. این تحقیق با هدف بررسی تأثیر نانوامولسیون اسانس آویشن شیرازی بر روی ویژگی­های میکروبی، شیمیایی و حسی فیله کپور نقره­ای انجام شده است.
مواد و روشها: در این مطالعه تأثیر افزودن نانوامولسیون اسانس آویشن شیرازی با درصدهای مختلف (0، 5/0، 1 و 5/1درصد) بر روی ویژگی‌های میکروبی، شیمیایی و حسی فیله کپور نقره ای (نگهداری شده در دمای یخچال) در روزهای 0، 3، 6، 9، 12 و 15 مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: با افزایش غلظت نانوامولسیون اسانس آویشن شیرازی در فیله کپور میزان شاخص­های شیمیایی (pH، TVB-N، TBA، PV، FFA) کاهش یافت (05/0>P). همچنین بار میکروبی در تمام تیمارها به جز در تیمار نانوامولسیون 5/1 درصد اسانس آویشن شیرازی در روز پانزدهم از حد مجاز (Log cfu/g107) عبور کرد. از نظر بو و بافت دو تیمار نانوامولسیون 1 و 5/1 درصد اسانس آویشن شیرازی کیفیت بالاتری داشتند. در هر چهار تیمار شاخص رنگ در وضعیت روشن و قهوه­ای قرار داشت.
نتیجه گیری: نتایج تحقیق حاضر نشان داد که اسانس نانوامولسیون گیاه آویشن شیرازی به عنوان یک ماده نگهدارنده طبیعی عمل کرده و ضمن حفظ ویژگی­های کیفی فیله، آهنگ افزایش سطح پارامترهای شیمیایی (pH، TBA، TVB-N، PV،FFA ) و سرعت رشد باکتری­ها را کاهش داد. تیمار امولسیون 5/1 درصد اسانس آویشن شیرازی بالاترین کارایی را داشت و توانست ماندگاری فیله کپور نقره­ای را تا روز دوازدهم (4 روز بیشتر از شاهد)  افزایش دهد.
 
واژه‌های کلیدی: نانوامولسیون، اسانس آویشن شیرازی، ماهی کپور نقره‌ای
متن کامل [PDF 911 kb]   (364 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: صنايع غذايي
دریافت: ۱۳۹۷/۳/۱۹ | پذیرش: ۱۳۹۷/۷/۲۱ | انتشار: ۱۳۹۸/۷/۱۵
فهرست منابع
1. Huang JY, Li X, Zhou W. Safety assessment of nano-composite for food packaging application. Trend Food Sci Technol 2015; 45: 187-199. [DOI:10.1016/j.tifs.2015.07.002]
2. Metak AM, Nabhani F, Connolly SN. Migration of engineered nanoparticles from packaging into food products. LWT - Food Sci Technol 2015; 64:781-787. [DOI:10.1016/j.lwt.2015.06.001]
3. Handford CE, Dean M, Spence M, Henchion M, Elliott CT, Campbell K. Awareness and attitudes towards the emerging use of nanotechnology in the agri-food sector. Food Control 2015; 57: 24-34. [DOI:10.1016/j.foodcont.2015.03.033]
4. Al-Adham IS, Khali IE, Al-Hmoud ND, Kierans M, Collier PJ. Microemulsions are membrane-active, antimicrobial, self-preserving systems. J Appl Microbiol 2000; 89 (1):32-39. [DOI:10.1046/j.1365-2672.2000.01078.x]
5. Ozogul Y, Yuvka I, Ucar Y, Durmus M, Kosker D, Mustafa O, Ozogul F. Evaluation of effects of nanoemulsion based on herb essential oils (rosemary, laurel, thyme and sage) on sensory, chemical and microbiological quality of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fillets during ice storage. LWT - Food Sci Technol 2017; 75: 677- 684. [DOI:10.1016/j.lwt.2016.10.009]
6. Salvia-Trujillo M, Rojas-Graü MA, Soliva-Fortuny R, Martín-Belloso O. Effect of processing parameters on physicochemical characteristics of microfluidized lemongrass essential oil-alginate nanoemulsions. Food Hydrocolloids 2013; 30: 401-407. [DOI:10.1016/j.foodhyd.2012.07.004]
7. Prakash A, Baskaran R, Paramasivam N, Vadivel V. Essential oil based nanoemulsions to improve the microbial quality of minimally processed fruits and vegetables: A review. Food Research International 2018; 111: 509-523. [DOI:10.1016/j.foodres.2018.05.066]
8. Donsì F, Ferrari G. Essential oil nanoemulsions as antimicrobial agents in food. Journal of Biotechnology 2016; 233: 106-120. [DOI:10.1016/j.jbiotec.2016.07.005]
9. Ligor M, Stankevicius M, Wenda-Piesik A, Obelevicius K, Rega Zinskiene O, Zydrunas Stanius Z. Comparative gas chromatograohicemass spectrometric evaluation of hop (Humulus lupulus) essential oils and extracts obtained using different sample preparation methods. Food Anal Method 2014; 7: 1433-1442. [DOI:10.1007/s12161-013-9767-5]
10. Gosh V, Mukherjee A, Chandrasekaran N. Ultrasonic emulsifivation of food-grade nanoemulsion formulation and evulation of its bactericial activity. Ultrasonic Sono-chemistry 2013; 20: 338-344. [DOI:10.1016/j.ultsonch.2012.08.010]
11. Parvaneh V. Quality Control and Food Chemistry Chemistry, Tehran Publications; 1998:325.
12. Pearson D. Laboratory techniques food analysis, Butter Worth. London, UK; 1997: pp. 256-270.
13. AOAC. Fatty acids (free) in crude and refined oils, titration method. Official methods of analysis. 15th ed. Association of Official Analytical Chemists, Arlington; 1990: 940.
14. National Iranian Standard. Microbiology, Application of General Methods of Microbiological Tests. Institute of Standards and Industrial Research of Iran; 2001: 23-25.
15. Yousefi AR, Moosavi-Nasab M, Govahian M. Investigation and comparison of some physicochemical and sensory properties of produced sausage from minced meat and surimi of Talang Queenfish (Scomberoides commersonnianuus). Iranian J Sci Fish 2012; 22: 157-170.
16. Kashiri H, Haghparast S, Shabanpour B. Effects of Sodium Salt Solutions (Sodium Acetate, Lactate and Citrate) on Physico-chemical and Sensory Characteristics of Persian Sturgeon (Acipenser persicus) Fillets under Refrigerated Storage. J Agric Technol 2011; 13: 89-98.
17. Hedayatifard M, Aroujalian AR. Improvement of shelflife for stellate sturgeon fillet, Acipenser stellatus, under Modified Atmosphere Packaging (MAP) and vacuum conditions. Iranian Sci Fish J. 2010; 127-140.
18. Ozogul Y, Uçar Y. The effects of natural extracts on the quality changes of frozen chub mackerel (Scomber aponicas) burgers. Food Bioprocess Technol 2013; 6: 1550-1560. [DOI:10.1007/s11947-012-0794-9]
19. AL- Bulushi IM, Kasapis S, AL- Oufi H, AL-Mamari S. Evaluating the quality and storage stability of the fish burgers during frozen storage. J Fish Sci 2005; 71: 648- 654. [DOI:10.1111/j.1444-2906.2005.01011.x]
20. Faghani Langroudi H, Soltani M, Kamali K, Ghomi MR, Hoseini SE, Benjakul, S, Heshmatipour Z. Effect of Listeria monocytogenes inoculation, odium acetate and nisin on microbiological and chemical quality of grass carp Ctenopharyngodon idella during refrigeration storage. African J Biotechnol 2011; 10(42): 8484-8490. [DOI:10.5897/AJB11.688]
21. Shirazinejad AR, Noryati I, Rosma A, Darah I. Inhbitory effect of lactic acid and nisin on bacterial and spoilage of chilled shrimp.World Academy Sci Eng Technol 2010; 65:163-167.
22. Ojagh SM, Rezaei M, Razavi SH, Hosseini SMH. Effect of chitosan coatings enriched with cinnamon oil on the quality of refrigerated rainbow trout. Food Chem 2010; 120: 193-198. [DOI:10.1016/j.foodchem.2009.10.006]
23. Ozogul Y, Durmus M, Ucar Y, Ozogul F, Regenstein JM. Comparative study of nanoemulsion based on commercial oils (sunflower, canola, corn, olive, soybean and hazelnut oils): effect on microbial, sensory and chemical quality of refrigerated farmed sea bass. Innov Food Sci Emerg Technol 2016; 33: 422-430. [DOI:10.1016/j.ifset.2015.12.018]
24. Yazgan H. Effects of nanoemulsion based on sunflower oil on sensory, chemical and microbiological quality of sea bass (Dicentrachrus labrax) and sea bream (Sparus aurata) stored at chilled temperature. Ph. D. Thesis. Adana, Turkey: Institute of Natural and Applied Sciences, Cukurova University. 2013.
25. Nishimoto J, Suwetja IK, Miki H. Estimation of keeping freshness period and practical storage life of mackerel muscle during storage at low temperatures. Memoirs of the Faculty of fisheries Kagoshima University 1985; 34 (1): 89-96.
26. Tarladgis BG, Watts BM, Jonathan M. Distillation method for the determination of malonaldehyde in rancid foods. J American Oil Chem Soci 1969; 37: 44-48. [DOI:10.1007/BF02630824]
27. Schormuller J. Handbuch der lebensmittel chemie. Band IV. Fette und ipoid (LIPIDS), Springer-Verlag, New York, Heidelberg, Berlin, 1969; 872-878.
28. Kostaki M, Giatrakou V, Savvaidis IN, Kontominas MG. Combined effect of MAP and thyme essential oil on the microbiological, chemical and sensory attributes of organically aquacultured sea bass (Dicentrarchus labrax) fillets. Food Microbiol 2009; 26: 475-482. [DOI:10.1016/j.fm.2009.02.008]
29. Joe MM, Chauhan PS, Bradeeba K, Shagol C, Sivakumaar PK, Sa T. Influence of sunflower oil based nanoemulsion (AUSN-4) on the shelf life and quality of Indo-Pacific king mackerel (Scomberomorus guttatus) steaks stored at 20 °C. Food Control 2012; 23:564-570. [DOI:10.1016/j.foodcont.2011.08.032]
30. Zolfaghari M, Shabanpour B, Falahzadeh S. Study of trend of chemical and microbial changes of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) to determine its optimum shelf-life during storage in refrigerator temperature (4°C). J Natural Environ 2011; 64: 107-119.
31. Hudecová K, Buchtová H, Steinhauserová I. The effects of modified atmosphere packaging on the microbiological properties of fresh common carp (Cyprinus carpio L.). Acta Vet Brno 2010; 79: 93-100. [DOI:10.2754/avb201079S9S093]
32. Connell JJ. Quality deterioration and extrinsic quality defects in raw material, In: Control of fish Quality, Fishing News Books Ltd. Surrey, England. 1995; 31-35.
33. Hamouda T, Hayes MM, Cao ZH, Johson K, Wright DC, Brisker J. A novel surfactant nanoemulsion with broad-spectrum sporicidal against Bacillus species. J Infect Diseases 1999; 180: 1939-1949. [DOI:10.1086/315124]
34. Gelman A, Glatman L, Drabkin V, Harpaz S. Effects of storage temperature and preservative treatment on shelf life of the pond raised freshwater fish, silver perch (Bidyanus bidyanus). J Food Protet 2001; 64: 1584-1591. [DOI:10.4315/0362-028X-64.10.1584]
35. Rezaei M, Hosseini S. Quality assessment of farmed rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) during chilled storage. J Food Sci 2008; 73: 6-93. [DOI:10.1111/j.1750-3841.2008.00792.x]
36. Moghimi R, Aliahmadi A, McClements DJ, Rafati H. Investigations of the effectiveness of nanoemulsions from sage oil as antibacterial agents on some food borne pathogens. LWT - Food Sci Technol 2016; 71: 69-76. [DOI:10.1016/j.lwt.2016.03.018]
37. Goulas AE, Kontominas MG. Combined effect of light salting, modified atmosphere packaging and oregano essential oil on the shelflife of sea bream biochemical and sensory attributes. Food Chem 2007; 100: 287-296. [DOI:10.1016/j.foodchem.2005.09.045]
38. Özogul F, Polat A, Özogul Y. The effects of modified atmosphere packaging and vacuum packaging on chemical, sensory and microbiological changes of sardine (Sardina pilchardus). Food Chem 2004; 85: 267-273. [DOI:10.1016/j.foodchem.2003.05.006]
39. Ruiz-Capillas C, Moral A. Sensory and biochemical aspects of quality of whole bigeye tuna (Thunnus obesus) during bulk storage in controlled atmospheres. Food Chem 2005; 89: 347-354. [DOI:10.1016/j.foodchem.2004.02.041]
40. Pacheco-Aquilar R, Lugo-Sanchez ME, Robles-Burgueno MR. Post mortem biochemical and functional characteristic of Monterey sardine muscle stored at 0 °C. J Food Sci 2000; 65 (1): 40-47. [DOI:10.1111/j.1365-2621.2000.tb15953.x]
41. Sivertsvik M, Jeksrud WK, Rosnes JT. A review of atmosphere packaging of fish and fishery products: significance of microbial growth, activities and safety. InterJ Food Sci Technol 2002; 37: 107-127. [DOI:10.1046/j.1365-2621.2002.00548.x]
42. Chime SA, Kenechukwu FC, Attama AA. Chapter 3: Nanoemulsionsadvances in formulation, characterization and applications in drug delivery. In Sezer Ali Demir (Ed.). 2014; [DOI:10.5772/58673]
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Khedri N, Roomiani L. Effects of Zataria multiflora Essential Oil Nanoemulsion on Chemical, Microbial and Sensory Properties of Silver Carp Fillets . Iranian Journal of Nutrition Sciences & Food Technology. 2019; 14 (3) :63-74
URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-2647-fa.html

خدری نسیم، رومیانی لاله. ارزیابی اثرات نانوامولسیون اسانس آویشن شیرازی بر ویژگی‌های شیمیایی، میکروبی و حسی فیله کپور نقره‌ای . علوم تغذيه و صنايع غذايي ايران. 1398; 14 (3) :63-74

URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-2647-fa.html



دوره 14، شماره 3 - ( پاییز 1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Iranian Journal of  Nutrition Sciences & Food  Technology
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 32 queries by YEKTAWEB 4056