:: دوره 14، شماره 2 - ( تابستان 1398 ) ::
ارتباط بین تغذیه با شیر مادر با الگوهای غذایی غالب در کودکان 7 تا 10 ساله
مهدی خوشگو ، لیلا آزادبخت ، فرزاد شیدفر* ، لیلا جانانی
دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران ، farzadshidfar@yahoo.com
سابقه و هدف: شواهد نشان میدهد که ترجیحات غذایی کودکان به صورت تمایل یا تنفر به غذا یا غذاهای خاص و همچنین عدم مصرف یا مصرف هوسی غذاهای خاص، ممکن است با نوع تغذیه در سال اول زندگی مرتبط باشند. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط بین تغذیه با شیر مادر با الگوهای غذایی غالب در کودکان 7تا 10 ساله انجام شد.
مواد و روشها: این مطالعه مقطعی در 388 کودک 7 تا 10 ساله مشغول به تحصیل در دبستان‌های شهر تهران در سال 1396 انجام شد. بر اساس پرونده بهداشتی کودکان و مصاحبه با مادران آنها مدت زمان تغذیه با شیر مادر ثبت شد. همچنین به وسیله پرسشنامه بسامد خوراک، دریافت غذایی کودکان از طریق مصاحبه با مادران اخذ شد. با استفاده از روش تحلیل عاملی اکتشافی، سه الگوی غذایی غالب در کودکان استخراج شد که عبارت بودند از: 1- الگوی غذایی غربی 2-الگوی غذایی سالم 3-الگوی غذایی گیاهی. تحلیل‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه 22 و نرم افزار Stata نسخه 13 انجام و در تمامی آزمونها 05/0 >P-value از نظر آماری معنیدار تلقی شد.
یافتهها: ارتباط معنیداری بین سه الگوی غذایی با تغذیه با شیر مادر وجود نداشت. بین تغذیه با شیر مادر بیشتر از 6 ماه و اندازه قد کودکان رابطه مستقیم معنی‌دار وجود داشت (026/0p=). در حالی که ارتباط معنیداری بین تغذیه با شیر مادر با وزن و نمایه توده بدنی کودک یافت نشد. همچنین بین رتبه تولد کودکان و تغذیه با شیر مادر بیشتر از 6 ماه رابطه معکوس معنی‌دار وجود داشت(01/0p=).
نتیجه گیری: بر اساس یافته‌های این پژوهش روش تغذیه با شیر مادر با الگوی غذایی کودکان رابطه معنی‌داری ندارد. پیشنهاد میشود مطالعات مشابه با حجم نمونه بزرگتر اجرا گردد.

واژه‌های کلیدی: شیر مادر، الگوی غذایی، کودکان
دریافت: 1397/9/6 | پذیرش: 1397/10/12 | انتشار: 1398/5/13

Khoshgoo M, Azadbakht L, Shidfar F, Janani L. The Relationship between Breastfeeding and Dietary Patterns of Children Aged 7 to 10 Years. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2019; 14 (2) :11-20

خوشگو مهدی، آزادبخت لیلا، شیدفر فرزاد، جانانی لیلا. ارتباط بین تغذیه با شیر مادر با الگوهای غذایی غالب در کودکان 7 تا 10 ساله. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1398; 14 (2) :11-20