:: دوره 15، شماره 3 - ( پاییز 1399 ) ::
الهه آقااسماعیلی ، هاجر عباسی* ، محمد فاضل
گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، واحد اصفهان (خوراسگان)، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران ، H.ABBASI@KHUISF.AC.IR
سابقه و هدف: با توجه به اهمیت گلوتن در کیفیت محصولات بر پایه غلات و محدودیت مصرف این فرآورده‌ها توسط مبتلایان به سلیاک، فرموله کردن محصولات بدون گلوتن با کیفیت مناسب و بررسی تأثیر افزودنی­های مختلف بر ویژگی­های کیفی آنها اهمیت ویژه­ای دارد.
مواد و روشها: در این پژوهش تأثیر لسیتین (2-0%) و سلولاز و همی سلولاز (2-0%) بر ویژگی‌های بافتی، دانسیته و رطوبت کیک بدون گلوتن بر پایه کنجاله دانه کتان و آرد برنج با استفاده از روش سطح پاسخ مدل‌سازی گردید و ویژگی‌های نمونه‌های بهینه و شاهد در طول 14 روز نگهداری مقایسه شدند.
یافتهها: همی‌سلولاز و لسیتین به ‌ترتیب در بهبود پیوستگی و ارتجاعیت بافت محصول مؤثر بودند. تأثیر متقابل مصرف لسیتین و سلولاز در سطوح مناسب در کاهش دانسیته محصول چشمگیر ارزیابی شد. همچنین مصرف سلولاز و همی‌سلولاز منجر به حفظ بهتر رطوبت در محصول گردید. با در نظر گرفتن مهمترین پارامترهای کیفی، غلظت بهینه متغیرها 67/1% لسیتین، 65/1% سلولاز و 33/0% همی­سلولاز تعیین گردید. پیوستگی بافتی نمونه بهینه طی 14 روز نگهداری کاهش اندکی در مقایسه با شاهد (دارای آرد گندم و فاقد کنجاله کتان، آرد برنج و دیگر متغیر پژوهش)، ارتجاعیت بافت آن بیش از نمونه شاهد و سرعت کاهش آن بسیار اندک و غیرمعنی‌دار در زمان ارزیابی شد (05/0>p).
نتیجه گیری: محصول بدون گلوتن تولید شده حاوی املاح، لینولنیک ­اسید، اولئیک­ اسید­ و فعالیت آنتی­اکسیدانی بالاتر و پراکسید پایین‌تری در مقایسه با نمونه شاهد بود و از نظر مهمترین پارامترهای حسی از جمله طعم، بافت، ظاهر کلی و پس ­طعم، تفاوت معنی‌داری با شاهد نشان نداد.
واژه‌های کلیدی: خواص فراسودمندی، سلولاز، همی سلولاز، کنجاله کتان، روش سطح پاسخ
دریافت: 1398/8/20 | پذیرش: 1399/2/9 | انتشار: 1399/6/24

Aghaesmaeili E, Abbasi H, Fazel M. Effects of Cellulase, Hemicellulase and Lecithin on Qualitative Properties of Gluten-Free Sponge Cakes Based on Flaxseed Meal and Rice Flour. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2020; 15 (3) :43-58

آقااسماعیلی الهه، عباسی هاجر، فاضل محمد. بررسی تأثیر سلولاز و همی‌سلولاز و امولسیفایر لسیتین بر ویژگی‌های‌ کیفی کیک اسفنجی فاقد گلوتن بر پایه آرد برنج و کنجاله کتان. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1399; 15 (3) :43-58