[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
.
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
برای نویسندگان::
آرشیو مجله و مقالات::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
IFRAME

..
:: دوره 15، شماره 4 - ( زمستان 1399 ) ::
جلد 15 شماره 4 صفحات 91-81 برگشت به فهرست نسخه ها
تأثیر پوشش‌دهی با محلول زئین و کیتوزان حاوی اسانس روغنی گیاه بادیان بر ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی و حسی خرمای رقم مضافتی
بهجت تاج الدین* ، فرشته سلاجقه ، نجمه سلیمانی
سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی ، behjat.tajeddin@yahoo.com
چکیده:   (1871 مشاهده)
سابقه و هدف: استفاده از پوشش­های طبیعی با قابلیت­های گوناگون، فرصت تهیه مواد سالم­تر و با مقبولیت بالاتر را به­ویژه برای محصولات با ارزش افزوده بالا از جمله خرما فراهم می­کند. از این رو، در این مطالعه تأثیر پوشش­دهی خرما بر ویژگی­های مختلف آن با هدف ماندگاری بیشتر این محصول بررسی شد.
مواد و روشها: خرمای مضافتی با بسپارهای طبیعی (زئین، کیتوزان و اسانس گیاه بادیان رومی) پوشش داده شد. تأثیر این پوشش­دهی بر ویژگی­های فیزیکی و شیمیایی (رطوبت، مواد جامد محلول کل، اسیدیته قابل تیتر، قندهای احیاء­کننده، pH) و حسی (درخشندگی، سفتی بافت، طعم و مزه، و قابلیت پذیرش کلی) آن طی مدت نگهداری در دو دمای 4 و 18- و سال دوم در دمای 10 درجه سلسیوس ارزیابی شد. داده­ها تحت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سال و مکان تجزیه شدند. مقایسه میانگین نمونه­ها به روش دانکن صورت گرفت.
یافتهها: نمونه­های خرمای تیماریافته با ‌کیتوزان سه‌ماه بعد از ‌نگهداری، بیشترین درصد رنگ را نشان دادند. کمترین میزان رنگ مربوط به نمونه کیتوزان + روغن بادیان دوازده‌‌ماه بعد از ‌نگهداری، و ‌‌شاهد اسید استیک + روغن بادیان نه‌ماه‌ ‌بعد از نگهداری بود. از لحاظ طعم و مزه و سفتی بافت، تیمارهای زئین و کیتوزان امتیاز بیشتری را کسب کردند. بیشترین مقدار رطوبت در تیمار زئین و کمترین در تیمار کیتوزان مشاهده شد. کمترین درصد قند در نمونه شاهد بود و اختلاف معنی­داری بین تیمارهای مختلف از نظر اسیدیته و pH مشاهده نشد.
نتیجه گیری: با توجه به نتایج مجموعه آزمون­های شیمیایی و حسی، استفاده از پوشش­دهی با تیمارهای فوق برای حفظ خواص فیزیکوشیمیایی خرما و استفاده از پوشش کیتوزان برای کمترین تغییرات رنگ و استفاده از زئین برای کمترین تغییرات طعم و مزه در خرما توصیه می­شود.
واژه‌های کلیدی: خرما، خواص حسی، خواص فیزیکوشیمیایی، زئین، کیتوزان
متن کامل [PDF 479 kb]   (636 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشي | موضوع مقاله: صنايع غذايي
دریافت: 1398/12/6 | پذیرش: 1399/5/26 | انتشار: 1399/9/30
فهرست منابع
1. Ahmadi K, Ebadzadeh HR, Hatami F, Hoseinpour R, Abdeshah H. Agricultural statistics: horticultural products. Ministry of Agricultural Jihad, Plannining and Economic Affairs, Information Technology and Communication Center, 2018; page 129.
2. Keramat J, Khorvash M. Determination of composition of Iranian dominant dates. Journal of Water and Soil Science (Science and Technology of Agriculture and Natural Resources) 2002; 6(1): 189-197.
3. Keramat Jahromi M, Rafiee S, Jafari A, Mohtasebi SS, Mirasheh R. A Comparison between some physical properties of Haj-Ghanbari and Shahani varieties of Date (Fruit). Iranian Journal of Biosystem Engeering 2009; 39(1): 85-92.
4. Aidoo KE, Tester RF, Morrison JE, Macfarlane D. 1996. The composition and microbial quality on pre- packed dates purchased in Greater Glasgow. International Journal of Food Science and Technology, 31, 433-438. [DOI:10.1046/j.1365-2621.1996.00360.x]
5. Yusuf AK, Abdelmasseh M, Yusuf ME, Saeed BT. Use of date paste in the processing of nutritious candy bars. Date Palm Journal 1992; 5 (1): 107-116.
6. Afshari Jooybari H, Farahnaky A, Majzoobi M, Mesbahi G.R, Niakousari M. Study of color changes of Mazafati date during drying for selecting optimum air temperature of drier. Food Science and Technology 2012; 36(9): 1-10 [in Persian].
7. Geraghe- dehdezi S, Hamdami N. Effect of storage at defferent temperatures on moisture content, total soluble solids, acidity and pH of dates (Kabkab variety). Journal of Food Research 2012; 22(2): 131-140 [in Persian].
8. Salagegheh F, Tajeddin B, Panahi B, Ali-Mohamadi M, Soleimani N. The effect of edible coatings based on zein, chitosan, and Trachyspermum Copticumt (L) essential oil on the quality properties of dates. Agricultural Research, Education and Extension organization, Agricultural Engineering Research Institute, 2016; No. 49726 [in Persian].
9. No HK, Meyers SP, Prinyawiwatkul W, Xu Z. Applications of chitosan for improvement of quality and shelf of foods: a review. Journal of Food Science 2007; 72: R 87-100. [DOI:10.1111/j.1750-3841.2007.00383.x]
10. Chen H, Wang J, Cheng Y, Wang C, Liu H, Bian H, Pan Y, Sun J, Han W. Application of protein-based films and coatings for food packaging: a review. Polymers 2019; 11: 2039. [DOI:10.3390/polym11122039]
11. Rocculi P, Tylewicz U, Pekoslawska A, Romani S, Sirri F, Siracusa V, Dalla Rosa M. MAP storage of shell hen eggs, Part 1: Effect on physic chemical characteristics of the fresh product. LWT- Food Science and Technology 2009; 42: 758-762. [DOI:10.1016/j.lwt.2008.09.017]
12. Joerger RD. Antimicrobial films for food application: A quantitative analysis of their effectiveness. Packaging Technology and Science 2007; 20: 231-273. [DOI:10.1002/pts.774]
13. Ryu KN, Kim SH, No HK, Prinyawiwakul W. Effects of storage temperature on quality of eggs coated with chitosan. Journal of Chitin and Chitosan 2009; 14: 143-148.
14. Xie L, Hettiarachchy NS, Ju ZY, Meullenet J, Wang H, Slabvik MF, Janes ME. Edible film coating to minimize eggshell breakage and reduce post- wash bacterial contamination measured by dye penetration in eggs. Journal of Food Science 2002; 67: 280-284. [DOI:10.1111/j.1365-2621.2002.tb11398.x]
15. Majeti NV, Kumar R. A review of chitin and chitosan applications. Reactive and Functional Polymers 2000; 46: 1-27. [DOI:10.1016/S1381-5148(00)00038-9]
16. Shahidi F, Abuzaytoun R. Chitin, chitosan, and co- products: chemistry, production, application, and health effects. Advances in Food and Nutrition Research 2005; 49: 93-135. [DOI:10.1016/S1043-4526(05)49003-8]
17. Tajik H, Moradi M, Razavi Rohani SM, Erfani AM, Sabet Jalali FS. Preparation of chitosan from brine shrimp (Artemia urmiana) cyst shells and effects of different chemical processing sequences on the physicochemical and functional properties of the product. Molecules 2008; 13: 1263-1274. [DOI:10.3390/molecules13061263]
18. Ghanbarzadeh B, Oromiehie AR, Musavi M, Falcone PM, Emam Djomeh Z, Rad ER. Study of mechanical properties, oxygen permeability and AFM topography of zein films plasticized by polyols. Packaging Technology and Science 2007; 20: 155-163. [DOI:10.1002/pts.750]
19. Bastiol C. Handbook of biodegradable polymers. Rapra Technology Limited, United Kingdom 2005.
20. Ghanbarzadeh B, Almasi H, Zahedi Y. Biodegradable and edible biopolymersin pharmaceutical & food packaging. First Edition, Publisher: Amirkabir University of Technology 2010; 521 [in Persian].
21. Gross M, Friedman J, Dudai N, Larkov O, Cohen Y, Bar E. Biosynthesis of estragole and t-anethole in bitter fennel (Foeniculum vulgare Mill. var. vulgare) chemotypes. Changes in SAM: phenylpropene omethyltranferase activities during development. Plant Science 2002; 163: 1047-1053. [DOI:10.1016/S0168-9452(02)00279-0]
22. Karimi Z, Rahemi M. Comparison of thyme and clove oil extracts and fungicides Imazalil on mold rot (Penicillium italicum) of citrus juices in cold storage. Water and Soil Science (Journal of Science and Technology of Agriculture and Natural Resources) 2008; 12(45): 231-237 [in Persian].
23. Kim SH, No HK, Kim SD, Prinyawiwatkul W. Effect of plasticizer concentration and solvent types on shelf- life of eggs coated with chitosan. Journal of Food Science 2006; 71: S249-353. [DOI:10.1111/j.1750-3841.2006.00008.x]
24. Janes ME, Kooshesh S, Johnon MG. Control of Listeria monocytogenes on the surface of refrigerated, ready- to- eat chicken coated with edible zein film coatings containing nisin and/or calcium propionate. Journal of Food Science 2002; 67: 2754-2757. [DOI:10.1111/j.1365-2621.2002.tb08810.x]
25. Farahnaky A, Mansoorib N, Majzoobi M, Badii F. Physicochemical and sorption isotherm propertiesof date syrup powder: antiplasticizing effect of maltodextrin. Food and Bioproducts Processing 2016; 98: 133-141. [DOI:10.1016/j.fbp.2016.01.003]
26. Belgheysi S, Azizi Tabrizzad MH, Zohoorian G, Hadian Z. Assessment of physical properties of whey protein-monoglyceride edible film and its coating effect on the moisture loss and sensory properties of fresh mutton. Journal of Nutrition Sciences & Food Technology 2008; 3(10): 83- 93.
27. Pellá MCG, Silva OA, Pellá MG, Beneton AG, Caetano J, Simões MR, Dragunski DC. Effect of gelatin and casein additions on starch edible biodegradable films for fruit surface coating. Food Chemistry 2020; 309: 125764 . [DOI:10.1016/j.foodchem.2019.125764]
28. Chien P, Sheu F, Lin H. Coating citrus (Murcott tangor) fruit with low molecular weight chitosan increases postharvest quality and shelf life. Food Chemistry 2007; 100: 1160-1164. [DOI:10.1016/j.foodchem.2005.10.068]
29. Finidokht RM, Asghari H, Shirzad H. The effect of chitosan on postharvest life extension and qualitative characteristics of table grape "Shahroodi". Iranian Journal of Food Science 2011; 26(4): 378-384 [in Persian].
30. Taghinezhad E, Sharabiani VR. Effect of chitosan coating on some quality properties of Thomson orange during storage (a case study in Iran). Agricultural Engineering International: CIGR Journal 2018; 20(1): 157-161.
31. Hong K, Xie j, Zhang L, Sun D, Gong D. Effects of chitosan coating on postharvest life and quality of guava (Psidium guajava L.) fruit during cold storage. Scientia Horticulturae 2012; 144: 172-178. [DOI:10.1016/j.scienta.2012.07.002]
32. Ghanbarzadeh B, Almasi H, Zahedi Y. Biodegradable and edible biopolymers in pharmaceutical and food packaging. First Edition, Publisher: Amirkabir University of Technology 2010; 521 [in Persian].
33. Huber DJ. The role of cell wall hydrolases in fruit softing. Horticultural 1983; 5: 169-205. [DOI:10.1002/9781118060728.ch4]
34. Jitareerat P, Paumchai S, Kanlayanarat S, Sangchote S. Effect of chitosan on ripening, enzymatic activity, and disease development in mango (Mangifera indica) fruit. New Zealand Journal of Crop and Horticultural Science 2007; 35(2): 211-218. [DOI:10.1080/01140670709510187]
35. Aslam J, Haque Khan SS. Quantification of water soluble vitamins in six date palm (Phoenix dactylifera L.) cultivar's fruits growing in Dubai, United Arab Emirates, through high performance liquid chromatography, Journal of Saudi Chemical Society 2011; 17: 9-16. [DOI:10.1016/j.jscs.2011.02.015]
36. Baldwin EASurface treatments and edible coatings in food preservation. Handbook of Food Oreservation 2007; 21(1): 478-508.
37. Garousi F, Javanmard M, Hasani F. Application of edible coating based on whey protein-gellan gum for apricot (Prunus armeniaca L.). Iranian Journal of Food Science and Technology 2011; 8(29): 39-48 [in Persian].
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Tajeddin B, Salagegheh F, Soleimani N. Effects of Zein and Chitosan Coatings Containing Essential Oils on Physicochemical and Organoleptic Characteristics of Mazafati Date Fruits. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2021; 15 (4) :81-91
URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3007-fa.html

تاج الدین بهجت، سلاجقه فرشته، سلیمانی نجمه. تأثیر پوشش‌دهی با محلول زئین و کیتوزان حاوی اسانس روغنی گیاه بادیان بر ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی و حسی خرمای رقم مضافتی. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1399; 15 (4) :81-91

URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3007-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 15، شماره 4 - ( زمستان 1399 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Iranian Journal of  Nutrition Sciences and Food  Technology
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4645