[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
.
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
برای نویسندگان::
آرشیو مجله و مقالات::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
IFRAME

..
:: دوره 16، شماره 1 - ( بهار 1400 ) ::
جلد 16 شماره 1 صفحات 107-95 برگشت به فهرست نسخه ها
ازریابی برخی شاخص‌های شیمیایی و باکتریایی سوریمی کپور معمولی (Cyprinus carpio) حاوی غلظت‌های مختلف عصاره ریحان (Ocimum basilicum) طی نگهداری در یخچال
عباس زمانی* ، زهرا آبائی ، فاطمه آبائی
دانشگاه ملایر ، zamanibouzandan@yahoo.com
چکیده:   (1504 مشاهده)
سابقه و هدف: تولید سوریمی از ماهیان کم مصرف و نگهداری آن به صورت منجمد روشی مرسوم است. در برخی مواقع می‌توان سوریمی را به صورت تازه و بدون انجماد برای کوتاه مدت در یخچال نگهداری نمود ولی استفاده از نگهدارنده‌ها نیز در این شرایط ضروری می‌باشد. با توجه به نگرانی‌های موجود نسبت به مضرات نگهدارنده‌های شیمیایی، تقاضا برای استفاده از انواع طبیعی این ترکیبات بویژه عصاره‌های گیاهی افزایش یافته است. در این مطالعه تأثیر غلظت‌های مختلف عصاره ریحان بر کنترل فساد شیمیایی و باکتریایی سوریمی حاصل از ماهی کپور معمولی در یخچال در زمان‌های مختلف بررسی شد.
مواد و روشها: سوریمی تهیه شده از ماهی کپور معمولی به مدت 16 روز در یخچال تحت تأثیر غلظت‌های صفر (شاهد)، 2، 4، 6 و 8% عصاره ریحان قرار گرفت و کیفیت آن از طریق آزمون‌های شیمیایی (شاخص پراکسید؛ PV، تیوباربیتوریک اسید؛ TBA، مجموع بازهای نیتروژنی فرار؛ TVB-N و pH) و آزمون‌های باکتریایی (کل باکتری‌های هوازی مزوفیل؛ TVC و سرماگرا؛ PTC) ارزیابی گردید.
یافتهها: نتایج نشان داد با گذشت زمان مقادیر شاخص‌هایPV، TBA، TVB-N و pH در سوریمی حاوی عصاره ریحان بویژه غلظت 8% نسبت به گروه شاهد کاهش معنی‌داری داشت (05/0>P). تعداد باکتری‌های TVC و PTC در غلظت 8% عصاره ریحان به ترتیب از 22/2 و 02/2 به 93/3 و32/4 CFU/g Log در مدت 16روز افزایش یافتند که بطور معنی‌داری پایین‌تر از گروه شاهد بود (05/0>P).
نتیجه گیری: یافته‌های این مطالعه نشان داد غلظت 8% عصاره گیاه ریحان می‌تواند جهت نگهداری سوریمی کپور معمولی در یخچال برای مدت 16 روز مؤثر باشد.
واژه‌های کلیدی: تیوباربیتوریک اسید، سوریمی، شاخص پراکسید، عصاره ریحان، کپور معمولی
متن کامل [PDF 859 kb]   (647 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشي | موضوع مقاله: صنايع غذايي
دریافت: 1399/1/14 | پذیرش: 1399/4/8 | انتشار: 1400/1/5
فهرست منابع
1. Haliloglu HI. Comparison of fatty acid composition in some tissues of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) living in seawater and freshwater. Journal of Food Chemistry. 2004; 86: 55-59. [DOI:10.1016/j.foodchem.2003.08.028]
2. Tahergorabi R, Sivanandan L, Jaczynski J. Dynamic rheology and endothermic transitions of proteins recovered from chicken-meat processing By-products using isoelectric solubilization/ precipitation and addition of TiO2. LWT - Food Science and Technology. 2012; 46(1):148-155. [DOI:10.1016/j.lwt.2011.10.013]
3. Kamal M, Ismail Hossain M, Sakib MN, Shikha FH, Neazuddin M, Bapary MAJ. et al. Effect of concentration and cryoprotectant on gel-forming ability of surimi prepared from Queen fish (Chorinemus lysan) during frozen storage. Pakistan Journal of Biological Sciences. 2005;8(6): 793-797. [DOI:10.3923/pjbs.2005.793.797]
4. Mousavi Nasab M, Mesbahi GH, Maghsodi L. Investigation of the cryoprotective effect of pectin on frozen surimi. Journal of Water and Soil Science. 2005; 12(46): 221-229. [in Persian].
5. Shabanpour B, Asgharzadeh-Kani A, Hoseini H, Abbasi M. Changes of fat quality of silver carp (Hypophthalmychthys molitrix) surimi during frozen storage. Journal of Agricultural Sciences and Natural Resources. 2007; 15.[in Persian].
6. FAO (Food and Agriculture Organization). Globefish highlights (4th issue); Rome, Italy,72 pp. 2018.
7. Lanier TC. Functional properties of surimi. Food Technology. 1986; 40:107-114.
8. Jafarpour A, Nikbakhsh S. A comparative study on physiochemical characteristics of mince and surimi prepared from common carp (Cyprinus carpio) during frozen storage. Fisheries Science and Technology. 2015; 4(3): 29-45.
9. Afsar Sangari M, Abdolahpour H, Kouchakian Sabour A, Nami Khasmakhi E. Chemical changes and shelf life of surimi of Carassius auratus (Carassius carassius gibelio) during storage at super chilling and freezing temperatures. Food Hygiene. 2017; 2 (26): 15-28.
10. Heydari S, Shabanpour B, Pourashouri P. Investigate the properties of surimi paste and gel fortified with dietary fiber. Food Science and Technology.2017; 14: 193-202.
11. Ghiyami Z, Khodaei H, Hosseini V. Comparison of Surimi Quality prepared from Kilka (Clupeonella cultriventris) by Washing and pH Shifting Methods during Frozen Storage. Journal of Fisheries. 2019; 71(4): 352-360.
12. Martin-Sanchez AM, Navarro C, Perez-Alvarez JA, Kuri V. Alternatives for efficient and sustainable production of surimi: a review. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. 2009; 8: 359-374. [DOI:10.1111/j.1541-4337.2009.00087.x]
13. Iranian Fisheries Organization. Statistical yearbook. Budget and planning deputy. Tehran. pp 64. 2017 [in Persian].
14. Berka R. The processing of carp (a review). Aquaculture of cyprinids. INRA, Paris, pp.467-469. 1986
15. Mahawanich T. Preparation and properties of surimi gels from tilapia and red tilapia. Naresuan University Journal, 2008; 16(2):105-111.
16. Majumdar RK, Saha A, Dhar B, Maurya PK, Roy D, Shitole S, et al. Effect of garlic extract on physical, oxidative and microbial changes during refrigerated storage of restructured product from Thai pangas (Pangasianodon hypophthalmus) surimi. Journal of Food Science and Technology. 2015; 52(12): 7994-8003. [DOI:10.1007/s13197-015-1952-7]
17. Viji P, Binsi PK, Visnuvinayagam S, Bindu J, Ravishankar CN, Gopal TKS. Efficacy of mint (Mentha arvensis) leaf and citrus (Citrus aurantium) peel extracts as natural preservatives for shelf life extension of chill stored Indian mackerel. Journal of Food Science and Technology. 2015; 52(10): 6278-6289. [DOI:10.1007/s13197-015-1788-1]
18. Jeyakumari A, Ninan G, Joshy CG, Parvathy U, Zynudheen AA, Lalitha KV. Effect of chitosan on shelf life of restructured fish products from pangasius (Angasianodon hypophthalmus) surimi during chilled storage. Journal of Food Science and Technology. 2016; 53(4): 2099-2107. [DOI:10.1007/s13197-016-2174-3]
19. Zhao Y, Kong H, Zhang X, Hu X, Wang M. The effect of Perilla (Perilla frutescens) leaf extracts on the quality of surimi fish balls. Food science and nutrition, 2019; 7(6): 2083-2090. [DOI:10.1002/fsn3.1049]
20. Etemadi H, Rezaei M, Abedian Kenari AM. Antibacterial and antioxidant potential of rosemary extract (rosmarinus officinalis) on shelf life extension of rainbow trout (oncorhynchus mykiss). Iran. Journal of Food Science and Technology. 2009; 5(4): 67-77. [in Persian].
21. Pezeshk S, Rezaei M, Hosseini H. Antibacterial and antioxidant activities of shallot extract (Allium ascalonicum) on rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) during chilled. Iranian Journal of Nutrition Sciences & Food Technology. 2011; 6(2): 11-19. [in Persian].
22. Shabanpoor B, Zolfaghari M, Falahzadeh S, Alipoor GHH. Effect of extract of zararia multiflora boiss on shelf-life of salted vacuum packaged rainbow trout fillet (oncorhynchus mykiss) in refrigerator conditions: microbial, chemical and sensory attributes assessments. Iranian Journal of Food Science and Technology. 2012; 8(33): 1-11. [in Persian].
23. Kostaki M, Giatrakou V, Savvaidis IN, Kontominas MG. Combined effect of MAP and thyme essential oil on the microbiological, chemical and sensory attributes of organically aquacultured sea bass (Dicentrarchus labrax) fillets. Food Microbiology. 2009; 26(5): 475-482. [DOI:10.1016/j.fm.2009.02.008]
24. Shi C, Cui J, Yin X, Luo Y, Zhou Z. Grape seed and clove bud extracts as natural antioxidants in silver carp (Hypophthalmichthys molitrix) fillets during chilled storage: Effect on lipid and protein oxidation. Food Control. 2014; 40: 134-139. [DOI:10.1016/j.foodcont.2013.12.001]
25. Viji P, Venkateshwarlu G, Ravishankar CN, Srinivasa Gopal TK. Role of plant extracts as natural additives in fish and fish products-A Review. Fishery Technology. 2017; 54: 145-154.
26. Farjami B, Hosseini SV. Effect of thyme extract on the chemical quality of raw surimi produced from Common carp (Cyprinus carpio) during refrigerator storage. Journal of Fisheries. 2015; 68(3): 447-456. [in Persian].
27. Maurya PK, Majumdar RK, Gupta S, Maurya AK, Sharma S, Verma, AK. Effect of aqueous and ethanolic extract of sweet lemon peel (Citrus sinensis) in refrigerated storage life of pangas (Pangasianodon hypophthalmus) surimi gel. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry. 2018; 7(2): 3943-3947.
28. Tayel AA, Almabady NA, Sorour NM, Diab AM. Application of natural plant extracts as colorants, preservatives, and anti‐listerial agents in processed fish products. Journal of Food Safety. 2018; 38(2): p.e 12435. [DOI:10.1111/jfs.12435]
29. Hanachi P, Salehizadeh SH, Kiarostami K, Ramezani R. Investigation of Antioxidant properties of Ocimum basilicum and Impatiens walleriana and their cytotoxic effect on the gastric cancer AGS cell line. Journal of Cell and Tissue. 2019; 9 (4): 378-387.
30. Sullivan C. Herbs. The Science, Culture, & Politics of Food. 2009; 3(4): 1-18.
31. Abou El-Soud NH, Debaes M, Abou El-Kassem L, Khali M. Chemical composition and antifungal activity of Ocimum basilicum L essential oil. Journal of Medical Sciences. 2015; 3(3): 374-379. [DOI:10.3889/oamjms.2015.082]
32. Ahmadi A, Hoseini M, Ojagh M, Rajab Zade E. Effects of Persian gum and extract Basil (Ocimum basilicum) coating on quality of silver carp (Hypophthalmichthys molitrix) during storage in Freezing (-18 ºC). Journal of Marine Science and Technology. 2016; 15(3): 105-115. [in Persian]
33. Lee CM. Surimi: Science and Technology.In: Francis, F.J. (ed), Wiley Encyclopedia of Food Science and Technology, John Wiley & Sons, New York. 2229-2239. 1999
34. Egan H, Kirk RS, Sawyer R. Pearson's chemical analysis of food, 9th Edition Longman Scientific and Technica, pp, 609-634. 1997.
35. Namulema A, Muyonga JH, Kaaya AN. Quality deterioration in frozen Nile perch (Lates niloticus) stored at -13 and -27°C. Food Research International. 1999; 32: 151-156. [DOI:10.1016/S0963-9969(99)00066-6]
36. Jeon YJ, Kamil JY, Shahidi F. Chitosan as an edible invisible film for quality preservation of herring and atlantic cod. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2002; 50: 5167-78. [DOI:10.1021/jf011693l]
37. Hernández MD, López MB, Álvarez A, Ferrandini E, García García B, Garrido MD. Sensory, physical, chemical and microbiological changes in aquacultured meagre (Argyrosomus regius) fillets during ice storage. Food Chemistry. 2009; 114: 237-245. [DOI:10.1016/j.foodchem.2008.09.045]
38. Arashisar S, Hisar O, Kaya M, Yanik T. Effects of modified atmosphere and vacuumpackaging on microbiological and chemical properties of rainbow trout (Oncorynchus mykiss) fillets. International Journal of Food Microbiology. 2004; 97(2): 209-214. [DOI:10.1016/j.ijfoodmicro.2004.05.024]
39. Asgharzadeh-Kani A, Shabanpour B, Hoseini H, Abbasi M, Ghafari H. Comparison of chemical characteristics of derived mince and surimi from silver carp (Chypophthalmichthys molitrix) as a seafood raw material. Journal of Research and Construction on Animal and Fish Farming. 2008; 79: 197-199.
40. Yildiz M, Sener E, Gun H. Effect of refrigerated storage on fillet lipid quality of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fed a diet containing different levels of DL a-tocopherol acetate. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences. 2006; 30 (1): 143-150.
41. Sallam KI. Antimicrobial and antioxidant effects of sodium acetate, sodium lactate, and sodium citrate in refrigerated sliced salmon. Food Control. 2007; 18: 566-575. [DOI:10.1016/j.foodcont.2006.02.002]
42. Kumolu-Johnson CA, Ndimele PE. The antioxidative and antifungal effects of fresh garlic on the shelf-life of Hot Smoked Catfish (Clarias gariepinus, Burchell, 1822). World Applied Sciences Journal. 2011; 13(7): 1628-1634. [DOI:10.3923/ajbs.2011.532.539]
43. Bensid A, Ucar Y, Bendeddouche B, Ozogul F. Effect of the icing with thyme, oregano and clove extracts on quality parameters of gutted and beheaded anchovy (Engraulis encrasicholus) during chilled storage. Food Chemistry. 2014; 145: 681-686. [DOI:10.1016/j.foodchem.2013.08.106]
44. Gomes HA, Silva EN, Nascimento MRL, Fukuma HT. Evaluation of the 2-thiobarbituric acid method for the measurement of lipid oxidation in mechanically deboned gamma irradiated chicken meat. Food Chemistry. 2003; 8: 433-437. [DOI:10.1016/S0308-8146(02)00499-5]
45. Lamsal BP, Jung S, Johson LA. Rheological properties of soy protein hydrolysates obtained from limited enzymatic hydrolysis. LWT - Food Science and Technology. 2007; 40: 1215-1223. [DOI:10.1016/j.lwt.2006.08.021]
46. Yi S, Li J, Zhu J, Lin Y, Fu L, Chen W, Li X. Effect of tea polyphenols on microbiological and biochemical quality of Collichthys fish ball. Journal of the Science of Food and Agriculture. 2011; 91(9): 1591-1597. [DOI:10.1002/jsfa.4352]
47. Huss H.H. Quality and quality changes in fresh fish. Rome: Food and Agriculture Organisation (FAO) of the United Nations. 1995.
48. Amirkhani N, Firouzbakhsh F. Protective effects of basil (Ocimum basilicum) ethanolic extract supplementation diets against experimental Aeromonas hydrophila infection in common carp (Cyprinus carpio). Aquaculture Research. 2015; 46(3): 716-724. [DOI:10.1111/are.12217]
49. Suvanich V, Jahncke ML, Marshall DL. Changes in selected chemical quality characteristics of channel catfish frame mince during chill and frozen storage. Journal of Food Science. 2000; 65(1): 24-29. [DOI:10.1111/j.1365-2621.2000.tb15950.x]
50. Lee CW, Choi HM, Kim SY, Lee JR, Kim HJ, Jo C. et al. Influence of Perilla frutescens var. acuta water extract on the shelf life and physicochemical qualities of cooked beef patties. Korean Journal for Food Science of Animal Resources, 2015; 35(3): 389. [DOI:10.5851/kosfa.2015.35.3.389]
51. Frangos L, Pyrgotou N, Giatrakou V, Ntzimani A, Savvaidis IN. Combined effects of salting, Oregano oil and vacuum-packaging on the Shelf Life of refrigerated trout fillets. Food Microbiology. 2010 : 27(1): 115-121. [DOI:10.1016/j.fm.2009.09.002]
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Zamani A, Abaei Z, Abaei F. Assessment of Chemical and Bacterial Indices of Common Carp (Cyprinus carpio) Surimi under Various Concentrations of Basil (Ocimum basilicum) Extract During Storage in Refrigerator. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2021; 16 (1) :95-107
URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3025-fa.html

زمانی عباس، آبائی زهرا، آبائی فاطمه. ازریابی برخی شاخص‌های شیمیایی و باکتریایی سوریمی کپور معمولی (Cyprinus carpio) حاوی غلظت‌های مختلف عصاره ریحان (Ocimum basilicum) طی نگهداری در یخچال. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1400; 16 (1) :95-107

URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3025-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 16، شماره 1 - ( بهار 1400 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Iranian Journal of  Nutrition Sciences and Food  Technology
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4660