دانشیار پژوهشی گروه تحقیقات سیاستگذاری و برنامهریزی غذا و تغذیه، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران ، f_mohammadi_2001@yahoo.com
چکیده: (2578 مشاهده)
طی دهه اخیر مصرف لبنیات در خانوارهای ایرانی روند کاهشی داشته است و به حدود 164 گرم در روز رسیده است که با پیشنهادات"سبد غذایی مطلوب برای جامعه ایرانی" مبنی بر مصرف روزانه 250 گرم لبنیات فاصله بسیار زیادی دارد. طیفی از عوامل مختلف از جمله فراهم بودن مواد غذایی، دسترسی به مواد غذایی و انتخاب های غذایی بر مصرف شیر و لبنیات تاثیرگذارند و این عوامل به نوبه خود از سیاست های اتخاذ شده در بخشهای تولید، فراوری، عرضه و مصرف لبنیات تاثیر میپذیرند.
در این مطالعه که به روش جست و جوی دامنه انجام پذیرفته است، سیاست های تولید، فراوری و عرضه و مصرف شیر و لبنیات با استفاده از کلید واژه های مناسب مورد جستجو قرار گرفت. سیاستهای جانب تولیدکننده در پنج دستهی سیاستها و ابزارهای مدیریتِ ریسک شامل ابزارهای سیاستی حمایتی غیر قیمتی و قیمتی، کاهش هزینهی سرمایه و نهاده، حمایت از قیمت بازار داخلی، پرداختهای مستقیم به کشاورزان و بهبود محیط کسب و کار برای کشـاورزی طبقهبندی گردید. همچنین سیاستهای جانب مصرف کننده نیز در پنج دسته سیاستهای تاثیرگذار بر قیمت، برنامههای کمک غذایی، تهیه و ارائه غذا، برنامه های ترویجی مصرف غذا و برچسب گذاری غذایی طبقه بندی شد و اثربخشی هر یک از سیاست ها بر اساس مطالعات موجود مورد بررسی قرار گرفت. سپس با توجه به مشکلات شناسایی شده و اثر بخشی سیاستهای مختلف و یافتههای مطالعات، مجموعه سیاستهای تاثیرگذار بر بهبود سرانه مصرف شیر و لبنیات در ایران پیشنهاد گردید.
Roustaee R, Eini_zinab H, Mohammadi_Nasrabadi F. Policy proposals to increase milk and dairy consumption in Iran based on a scoping review. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2021; 16 (3) :123-141 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3124-fa.html
روستایی روشنک، عینی زیناب حسن، محمدی نصرآبادی فاطمه. پیشنهادهای سیاستی به منظور افزایش سرانه مصرف شیر و لبنیات در کشور بر پایه مرور دامنه. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1400; 16 (3) :123-141