[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
.
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
برای نویسندگان::
آرشیو مجله و مقالات::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
IFRAME

..
:: دوره 16، شماره 4 - ( زمستان 1400 ) ::
جلد 16 شماره 4 صفحات 85-77 برگشت به فهرست نسخه ها
ارزیابی تغییرات سطوح جیوه، سرب، کادمیوم و آرسنیک شیر خام، در فرایند تولید شیر خشک
مجتبی بنیادیان* ، حسن فلاحی ، مریم عباس والی
استاد گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران ، boniadian@sku.ac.ir
چکیده:   (1840 مشاهده)
سابقه و هدف: آلودگی شیر و فرآورده های آن به فلزات سنگین موجب بروز مسمومیت و تأثیر سوء بر سلامت انسان بخصوص کودکان می‌شود.  بر این اساس مطالعه حاضر با هدف ارزیابی تغییرات میزان برخی از فلزات سنگین در شیر خام و فرآیند تولید شیر خشک  طراحی و انجام شد.
مواد و روشها: در 50 نوبت کاری در دو فصل تابستان و زمستان 1398 از مراحل مختلف تولید پودر شیر یک کارخانه شیر خشک غذای کودک نمونه گیری شد. نمونه ها در هر نوبت از شیر خام ورودی، شیر بدون چربی، خامه، شیر تغلیظ شده و پودر شیر برای تعیین میزان فلزات جیوه، سرب، کادمیوم و ارسنیک و تغییرات آنها در فرآیند فراوری با استفاده از روش هضم مرطوب و تکنیک پلاسمای زوج شده القایی طیف سنجی نشر نوری، توسط دستگاه ICP اندازه گیری شد.
یافتهها: میزان باقیمانده فلزات سنگین در فراورده های مختلف متغیر بوده به نحوی که برخی از فلزات مانند جیوه و سرب بیشتر در فاز خامه ولی فلزات کادمیوم و آرسنیک بیشتر در شیر بدون چربی تجمع پیدا می‌کنند (05/0p<). همچنین میزان باقیمانده همه فلزات سنگین مورد مطالعه در پودر شیر به مراتب بیشتر از خامه و شیر بدون چربی بود (05/0p<). بر اساس معیارهای بین المللی (Codex) و استاندارد ملی ایران، میانگین مقدار سرب در همه فراورده ها بالاتر از حد استاندارد (ppb 20) بود. همچنین مقدار کادمیوم در شیر بدون چربی تنها در فصل سرد و شیر تغلیظ شده و پودر شیر در هر دو فصل از حد مجاز (ppb 10) بیشتر بود.
نتیجه گیری: با توجه به نتایج مطالعه حاضر مقدار فلزات سنگین جیوه، کادمیوم و بخصوص سرب در شیرهای خشک تولید شده از حد مجاز تعیین شده توسط کدکس بیشتر است، که می‌تواند خطر بلقوه‌ای برای کودکان مصرف کننده این فراورده باشد. بنابراین ضروری است منابع بالقوه آلودگی شیر خام و فرآورده های آن، به طور مرتب مورد بررسی و شناسایی قرار گرفته و نسبت به کاهش آنها اقدامات لازم صورت پذیرد.
واژه‌های کلیدی: سرب، جیوه، کادمیوم، ارسنیک، شیرخام، شیر خشک، پلاسمای زوج شده القایی
متن کامل [PDF 717 kb]   (432 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشي | موضوع مقاله: صنايع غذايي
دریافت: 1399/11/6 | پذیرش: 1400/5/11 | انتشار: 1400/10/12
فهرست منابع
1. Park YW, Haenlein GF. Milk and Dairy Products in Human Nutrition: Production, Composition and Health. John Wiley & Sons 2013. p. 65-90. [DOI:10.1002/9781118534168]
2. Kira CS, and Maihara VA. Determination of major and minor elements in dairy products through inductively coupled plasma optical emission spectrometry after wet partial digestion and neutronactivation analysis. Food Chem 2007; 100(1): 390-395. [DOI:10.1016/j.foodchem.2005.09.014]
3. He ZL, Yang XE, Stoffella PJ. Trace elements in agro ecosystems and impacts on the environment. J Trace Elem Med Biol 2005; 19(2-3):125-140. [DOI:10.1016/j.jtemb.2005.02.010]
4. Heshmati A, Ghadimi S, Ranjbar A, Mousavi Khaneghah A. The influence of processing and clarifier agents on the concentrations of potentially toxic elements (PTEs) in pekmez (a grape molasses-like syrup). Envi Sci Pollu Res 2020; 27: 10342-10350. [DOI:10.1007/s11356-020-07607-9]
5. Heshmati A, Mehri F, Karami-momtaz F, Mousaviekhanigah A. Concentration and Risk Assessment of Potentially Toxic Elements, Lead and Cadmium, in Vegetables and Cereals Consumed in Western Iran. J Food Prot 2020; 83(1): 101-107. [DOI:10.4315/0362-028X.JFP-19-312]
6. Arif TJ, Mudsser A, Kehkashan S, Arif A, Inho C, Qazi M. et al. Heavy Metals and Human Health: Mechanistic Insight into Toxicity and Counter Defense System of Antioxidants. Int. J. Mol. Sci 2015; 16: 29592-29630. [DOI:10.3390/ijms161226183]
7. Abdulla M, Chmielnicka J. New aspects on the distribution and metabolism of essential trace elements after dietary exposure to toxic metals. Biol Trace Elem Res 1990; 23: 25-53. [DOI:10.1007/BF02917176]
8. López Alonso M, Prieto Montaña F, Miranda M, Castillo C, Hernández J, Luis Benedito J. Interactions between toxic (As, Cd, Hg and Pb) and nutritional essential (Ca, Co, Cr, Cu, Fe, Mn, Mo, Ni, Se, Zn) elements in the tissues of cattle from NW Spain. Biometals 2004; 17(4): 389-97. [DOI:10.1023/B:BIOM.0000029434.89679.a2]
9. Heshmati A, Sadati S, Ghavami M, Mousavi Khaneghah A. The concentration of potentially toxic elements (PTEs) in muscle tissue of farmed Iranian rainbow trout (Oncorhynchus mykiss), feed, and water samples collected from the west of Iran: a risk assessment study. Envi Sci Pollu Res 2019; 26: 34584-34593. [DOI:10.1007/s11356-019-06593-x]
10. Heshmati A, Mehri F, Karami-momtaz F, Mousaviekhanigah A. The concentration and health risk of potentially toxic elements (PTEs) in bagged and leaf black and green tea. Quality Assur Safe Crops & Foods 2020; 12(3): 756-761. [DOI:10.15586/qas.v12i3.761]
11. Arruti A, Fernández-Olmo I, Irabien A. Evaluation of the contribution of local sources to trace metals levels in urban PM2.5 and PM10 in the Cantabria region (Northern Spain). J Environ Monit 2010; 12: 1451-1458. [DOI:10.1039/b926740a]
12. Nriagu JO. A global assessment of natural sources of atmospheric trace metals. Nature 1989; 338: 47-49. [DOI:10.1038/338047a0]
13. Jelinek CF. Levels of lead in the United States food supply. J Asso Offic Analy Chemis 1982; 65(4): 942-946. [DOI:10.1093/jaoac/65.4.942]
14. Wang Z, Rossman TG. In: Cheng, L.W. The Toxicology of Metals. Vol. 1. CRC Press 1996; p. 221-243.
15. Satarug S, Baker JR, Urbenjapol S, Haswell-Elkins M, Reilly PE, Williams DJ, et al. A global perspective on cadmium pollution and toxicity in non-occupationally exposed population. Topical Lett 2003; 137:65-83. [DOI:10.1016/S0378-4274(02)00381-8]
16. Bakircioglu D, Topraksever N, Yurtsever S. Investigation of macro, micro and toxic element concentrations of milk and fermented milks products by using an inductively coupled plasma optical emission spectrometer, to improve food safety in Turkey. Microchemi J 2018; 136: 133-138. [DOI:10.1016/j.microc.2016.10.014]
17. Ataro,A. McCrindle R I, Botha B M, McCrindle C M E. Quantification of trace elements in raw cow's milk by inductively coupled plasma mass spectrometry (ICP-MS). Food Chem 2008; 111: 243-248. [DOI:10.1016/j.foodchem.2008.03.056]
18. Assari MJ. A guide to dealing with mercury in the workplace. Envi Res Insti 1396; 7-9. [In Persian].
19. Gołaszewski J, Załuski D, Stawiana-Kosiorek A, Sulima P. Study on a content of mercury in hair, milk and blood of cows housed in an urbanized area. Vet Med 2009; 12(2): 20-28.
20. Shakerian A, Karim G. Study on the Lead and Cadmium levels of raw milk in Isfahan area. Iranian Med Sci J 1383; 2: 74-81. [In Persian]
21. Ebrahim Rahimi. Lead and Cadmium concentrations in goat, cow, sheep, and buffalo milks from different regions of Iran. Food Chemi 2013; 136 (2): 389-391. [DOI:10.1016/j.foodchem.2012.09.016]
22. Chinikar S, Amirkhani A, Asma M. A survey on heavy metals of consumed milk using atomic absorption. 4th Biochemistry Congress, Babol, Iran 1376; 19-22. [In Persian]
23. Bonyadian M, Moshtaghi HA, Soltani Z. A survey on Lead and Cadmium levels in raw and pasteurized milk in Shahrekord area. Iranian Vet J 1385; 2: 74-80. [In Persian]
24. Radmehr B, Nematparvar M, Farhodimoghadam M. Study on the relation between Lead in raw milk and potable water in cattle farms in Tehran area. Vet Clinic Res J 1388; 56: 39-51. [In Persian]
25. Vahidinia A, Salehi A, Beiginajad H. Study on the Lead and Cadmium levels in raw milk producing in Hamedan province. J. Food. Hygi 1392; 3: 86-93. [In Persian]
26. Moalembandani H, Rajabian M, Malayeri F. Determination of Lead and Cadmium in cow milk using atomic absorption spectrometry in Zabol. J Ilam Med Sci Uni 1394; 3: 178-185. [In Persian]
27. Yang H F, Luo X Y, Shan W, Zhou Z F, Jin C Y, Yu F, et al. National food contamination monitoring programs levels of Mercury, Lead and Cadmium in Chinese foods. Biomed Environ Sci 1994; 7: 362-368.
28. Zwierzchowski G, Burim N. Mineral elements in the raw milk of several dairy farms in the province of Alberta. Foods 2019; 8 (345): 1-17. [DOI:10.3390/foods8080345]
29. Naeem Khan A, In Seon Jeong A, In Min Hwang A. Analysis of minor and trace elements in milk and yogurts by inductively coupled plasma-mass spectrometry (ICP-MS). Food Chem 2014; 147: 220-224. [DOI:10.1016/j.foodchem.2013.09.147]
30. Erdinc BD, Saldamli I. Variation of white in some heavy metals during the production cheese. Int J Dairy Tech 2000; 5: 471-472.
31. Shahriar S, Akther F, Akter S, Morshed MK, Alam I, Saha MA, et al. Concentration of Copper and Lead in market milk and milk products of Bangladesh. Int Lett Chem Phys Astron 2014; 27: 56-63. [DOI:10.18052/www.scipress.com/ILCPA.27.56]
32. Malhat F, Hagag M, Saberand A, Fayz AE. Contamination of cow's milk by heavy metal in Egypt. Bull Environ Contam Toxicol 2012; 88:611-613. [DOI:10.1007/s00128-012-0550-x]
33. Abdelkhalek A, Elsherbini M, Gunbaej E.E. Assessment of Heavy Metals Residues in Milk Powder and Infant Milk Formula Sold in Mansoura City, Egypt. AJVS 2015; 47(1): 71-77. [DOI:10.5455/ajvs.200728]
34. Bahtir H., Alush M. Heavy metals in the raw milk in Mitrovica. Albanian j Agric Sci 2014; (Special edition): 495-498.
35. Demirozu-Rdinc B., Saldamli I. Variation in some heavy metals during the production of white cheese. Int J Dairy Technol 2000; 56(3): 96-99. [DOI:10.1111/j.1471-0307.2000.tb02668.x]
36. Alejandro D, Soraya P, Carmen R, Ángel G, Dailos G, Consuelo R, et al. Essential and Toxic Metals in Infant Formula from the European Community. Open Acc J Toxicol 2017; 2(2): 1-8. [DOI:10.19080/oajt.2017.02.555585]
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Bonyadian M, Fallahi H, Abasvali M. Assessment of Changes in Levels of Mercury, Lead, Cadmium, and Arsenic in Raw Milks during Milk Powder Production. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2022; 16 (4) :77-85
URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3217-fa.html

بنیادیان مجتبی، فلاحی حسن، عباس والی مریم. ارزیابی تغییرات سطوح جیوه، سرب، کادمیوم و آرسنیک شیر خام، در فرایند تولید شیر خشک. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1400; 16 (4) :77-85

URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3217-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 16، شماره 4 - ( زمستان 1400 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Iranian Journal of  Nutrition Sciences and Food  Technology
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4645