[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
.
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
برای نویسندگان::
آرشیو مجله و مقالات::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
IFRAME

..
:: دوره 17، شماره 1 - ( بهار 1401 ) ::
جلد 17 شماره 1 صفحات 44-31 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی روایی و پایایی پرسشنامه رفتارهای مرتبط با سلامت و ارتباط آن با وضعیت اضافه وزن و چاقی در سالمندان ساکن جامعه غرب استان غرب مازندران در سال 1399
زینب گلیج ، فاطمه غفاری ، رضا قدیمی ، عباس شمسعلی نیا*
دانشگاه علوم پزشکی بابل- دانشکده پرستاری ، abbasshamsalinia@yahoo.com
چکیده:   (1981 مشاهده)
سابقه و هدف: اضافه وزن و چاقی یکی از مشکلات اساسی امروزه افراد در دوران سالمندی می‌باشد. این مطالعه با اهداف توسعه و تعیین اعتبار و پایایی پرسشنامه رفتارهای سلامت و تعیین میزان شیوع و عوامل خطر اضافه وزن و چاقی در سالمندان ساکن جامعه غرب استان مازندران انجام شد.
مواد و روشها: این مطالعه توصیفی- مقطعی در سال 1399 با روش نمونه‌گیری خوشه‌ای بر روی 1004 نفر سالمند غرب استان مازندران انجام شد. داده ها با پرسشنامه‌های مشخصات فردی و رفتارهای سلامت  که روایی صوری، محتوا، سازه، همگرا  و واگرا و پایایی آن بررسی شد و همچنین شاخص‌های آنتروپومتریک جمع آوری گردید. برای بررسی روایی سازه از تحلیل عامل اکتشافی و تأییدی با نرم افزارهای SPSS26 و AMOS24 استفاده شده است. همچنین آزمون‌های کای دو، دقیق فیشر، آنالیز واریانس، t مستقل و رگرسیون چندگانه جهت تجزیه و تحلیل استفاده شد.
یافتهها: پرسشنامه رفتارهای سلامت در سالمندان ساکن جامعه ایران از روایی صوری و محتوا و پایایی (901/0r=) قابل قبولی برخوردار است. میزان شیوع اضافه وزن و چاقی در سالمندان به ترتیب 1/25 درصد و 9/14 درصد  بود. بیشترین رفتار سلامت مؤثر در اضافه وزن و چاقی در سالمندان زن و مرد به ترتیب با میانگین 53/6±18/20 و 41/6±57/18 مربوط به بعد فعالیت فیزیکی/ ورزش بود. در افراد باز نشسته و افراد استفاده کننده از داروهای فشار خون، مقدار اضافه وزن و چاقی نسبت به سایر گروه ها بیشتر بود.
نتیجه گیری: می‌توان از پرسشنامه رفتارهای سلامت برای سنجش رفتارهای سلامت مؤثر بر اضافه وزن و چاقی در سالمندان استفاده نمود. به دلیل شیوع اضافه وزن در سالمندان، اجرای برنامه‌های  هدفمند آموزشی جهت  مدیریت وزن و اصلاح سبک زندگی بویژه در ابعاد تغذیه و فعالیت‌های ورزشی توصیه  می گردد.
واژه‌های کلیدی: اضافه وزن، چاقی، رفتارهای سلامت، نمایه‌های تن‌سنجی، سالمندان ساکن جامعه
متن کامل [PDF 1055 kb]   (404 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذيه
دریافت: 1400/3/19 | پذیرش: 1400/8/8 | انتشار: 1401/1/14
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Goleyj Z, Ghaffari F, Ghadimi R, Shamsalinia A. Assessment of Validity and Reliability of Health-Related Behavior Questionnaire and Its Relationships with Overweight and Obesity in Elderly People Living in the Western Community of Mazandaran Province, Iran, 2020. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2022; 17 (1) :31-44
URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3298-fa.html

گلیج زینب، غفاری فاطمه، قدیمی رضا، شمسعلی نیا عباس. بررسی روایی و پایایی پرسشنامه رفتارهای مرتبط با سلامت و ارتباط آن با وضعیت اضافه وزن و چاقی در سالمندان ساکن جامعه غرب استان غرب مازندران در سال 1399. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1401; 17 (1) :31-44

URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3298-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 17، شماره 1 - ( بهار 1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Iranian Journal of  Nutrition Sciences and Food  Technology
Persian site map - English site map - Created in 0.08 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4645