دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران ، fari.shishehbor@gmail.com
چکیده: (4594 مشاهده)
سابقه و هدف:مصرف غذاهای با شاخص گلیسمی(GI) پایین خطر بیماریهای مزمن و چاقی را کاهش میدهد. در مطالعه حاضر تأثیر پودر میوهی سنجد بر GI ، بار گلیسمی (GL) و شاخص سیری (SI) بیسکویت تهیه شده از آرد سفید گندم بررسی گردید. مواد و روشها:در این مطالعه متقاطع تصادفی، برای تعیینGI و GL، 10 فرد سالم در چهار روز مختلف به فاصله یک هفته و در هر روز یکی از سه نوع بیسکویت (ساده، با 25٪ پودر سنجد و 50٪ پودر سنجد) یا محلول گلوکز را در حالت ناشتا خوردند. قند خون ناشتا و 15، 30، 45، 60، 90و 120 دقیقه بعد از خوردن اندازهگیری وGI وGL محاسبه گردید. برای تعیین شاخص سیری20 فرد سالم، نان سفید و همان سه نوع بیسکویترا در چهار روز مختلف به فاصله یک هفته خوردند. میزان سیری در حالت ناشتا و هر 15 دقیقه تا دو ساعت پس از خوردن تعیین و SIمحاسبه گردید. یافتهها:شاخص گلیسمیبیسکویت ساده در محدودهی GI بالا (7/71) بود که با جایگزین کردن 25 و 50 درصد پودرسنجد بطور معنیداری (به ترتیب 50 و 9/42) کاهش یافت (001/0p<). همچنین GL بیسکویت ساده (03/12) بطور معنیداری با 25 و 50 درصد پودر سنجد کاهش یافت (به ترتیب 60/7 و 38/5) (001/0p<). شاخص سیری بیسکویت با 50% پودر سنجد (65/114) نیز بطور معنیداری نسبت به شاخص سیری بیسکویت ساده (81/91) افزایش یافت (05/0p<). نتیجه گیری:جایگزین کردن پودر سنجد بجای آرد سفید گندم علاوه بر کاهش شاخصو بار گلیسمی، باعث افزایش شاخص سیری بیسکویتهای ساده گردید.
Heidari J, Shishehbor F, Veissi M, Saki Malehi A, Helli B, Shiri-Nasab M. Effects of Whole Oleaster Fruit Powder on Glycemic and Satiety Indices of Sugar Free Biscuits. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2022; 17 (1) :9-17 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3307-fa.html
حیدری جمانه، شیشه بر فریده، ویسی مسعود، ساکی مالحی امل، حلی بیژن، شیری نسب مهدی. بررسی اثر پودر میوه سنجد بر شاخص گلیسمی و شاخص سیری بیسکویت بدون قند. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1401; 17 (1) :9-17