دانشیار پرستاری، مرکز تحقیقات دیابت، پژوهشکده سلامت، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران ، shahrambaraz@yahoo.com
چکیده: (۲۲۷۹ مشاهده)
سابقه و هدف:آموزش بیمار یک بخش مهم در کنترل دیابت به شمار میرود. آموزش مجازی با استفاده از شبکههای پیامرسان موجب میشود بیماران به راحتی اطلاعات مورد نیاز خود را از راه دور دریافت کنند. با توجه به محبوبیت بالای شبکه اجتماعی واتساپ در ایران، این مطالعه با هدف تعیین تأثیر آموزش تغذیه از طریق واتساپ بر قند خون، پروفایل چربیو کیفیت زندگی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو انجام شده است. مواد و روشها:در این مطالعه کارآزمایی بالینی،90 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 بر اساس معیارهای ورود انتخاب و سپس به روش تصادفی بلوکی به دو گروه مداخله وکنترل تخصیص یافتند. برای گروه مداخله، به مدت 45 روز برنامه آموزش تغذیه با استفاده از تصاویر، فیلم و پوستر از طریق واتساپ ارائه شد. قند خون ناشتا، HbA1c، تری گلیسرید، کلسترول تام ، LDL ، HDL و کیفیت زندگی در هر دو گروه قبل و بعد از مداخله مورد سنجش قرار گرفت.دادهها با نرم افزار SPSS ویرایش 22 تحلیل شدند. یافتهها:نتایج نشان داد که آموزش تغذیه از طریق واتساپ بر تریگلیسرید ( 008/0 P=) و کیفیت زندگی ( 0001/0P<) تأثیر داشته است اما بر قند خون ناشتا، HbA1c ، کلسترول تام، LDL و HDL بی تأثیر بوده است( 05/0 P>). در زمانهای مختلف تأثیر معنیدار بر HbA1c مشاهده نشد _788/0p<). نتیجه گیری:نتایج مطالعه حاضر بیان کننده تأثیر آموزش تغذیه از طریق واتساپ بر کاهش تری گلیسیرید خون و افزایش کیفیت زندگی بیماران دیابتی بوده است.
Hemmatipour A, Molavinejad S, Shahbazian H, Shahrani A, Parsanahad M. The Effect of WhatsApp Nutrition Education on Blood Sugar, Fat Profile and Quality of Life in Patients with Type Diabetes 2. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2022; 17 (2) :11-20 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3392-fa.html
همتی پور اکرم، مولوی نژاد شهرام، شهبازیان حاجیه، شهرانی اسعد، پارسانهاد مریم. بررسی تأثیر آموزش تغذیه از طریق واتساپ بر قند خون، پروفایل چربی و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. ۱۴۰۱; ۱۷ (۲) :۱۱-۲۰