[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
.
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
برای نویسندگان::
آرشیو مجله و مقالات::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
IFRAME

..
:: دوره 18، شماره 1 - ( بهار 1402 ) ::
جلد 18 شماره 1 صفحات 32-21 برگشت به فهرست نسخه ها
امتیاز تنوع غذایی سالمندان ساکن شهر تهران و عوامل جمعیت شناختی و اجتماعی- اقتصادی مرتبط با آن در سا‌ل‌های 1396 و 1400: یک مطالعه طولی
مهشید رضائی ، حسن عینی زیناب ، نسرین امیدوار ، سمانه جعفری پور ، آرزو رضازاده*
دانشیار گروه تغذیه جامعه، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران ، arezoo.rezazadeh@gmail.com
چکیده:   (991 مشاهده)
سابقه و هدف: براساس شواهد موجود، تنوع غذایی ممکن است همزمان با افزایش سن تغییر کند. کاهش تنوع غذایی در سالمندان تحت تأثیر عوامل مختلفی از جمله عوامل جمعیتی و اجتماعی- اقتصادی آنها قرار دارد. هدف مطالعه حاضر، تعیین و مقایسه عوامل جمعیتی و اجتماعی- اقتصادی مرتبط با امتیاز تنوع غذایی DDS ((Dietary Diversity Score در سالمندان ساکن شهر تهران در دو مقطع 1396 و 1400 بود.
مواد و روشها: در این مطالعه طولی، 368 سالمند ]204 (4/55 %) زن  و 164(6/44 %) مرد[ بالای 60 سال در دو مقطع زمانی (سال 1396 و 1400) مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات جمعیت شناختی و اجتماعی-اقتصادی توسط پرسشنامه و دریافت های غذایی توسط یادآمد خوراک 24 ساعته برای دو روز غیر متوالی ارزیابی شدند. امتیاز تنوع غذایی بر اساس روش کانت محاسبه گردید. تحلیل آماری در نرم افزارR  و با روش مدل اثر آمیخته (mixed effect model) انجام شد.
یافتهها: میانگین± انحراف معیار سن سالمندان در سال های 1396 و 1400 به ترتیب 52/5 ± 06/67 و  48/6 ± 89/70 سال بود. میانگین DDS در سال 1396 (20/1 ± 07/5) بالاتر از سال 1400 (09/1 ± 94/4) بود (05/0> P). بعد از تعدیل اثر تمامی متغیرهای جمعیتی و اجتماعی-اقتصادی در مدل، تحصیلات دانشگاهی در مقایسه با تحصیلات زیر دیپلم با DDS ارتباط مستقیم داشت (001/0> P ; 794/0β =). با توجه به طولی بودن مطالعه، اختلاف اثر تحصیلات دانشگاهی بر DDS در فاصله بین دو سال 1396 و 1400 به میزان 151/0- بود. به این معنی که این اثر در سال 1400 نسبت به سال پایه به میزان 151/0 کاهش یافت؛ هرچند تفاوت معنی‌دار نبود (416/0= ; P 151/0- β =). زندگی سالمندان در خانوارهای با بعد سه نفره و بالاتر (01/0>P  ; 614/0β =) در مقایسه با سالمندانی که تنها زندگی می کردند، باDDS  ارتباط مستقیم داشت (05/0> P ; 652/0β =). اختلاف اثر زندگی در خانوارهای سه نفره و بالاتر بر DDS در بین دو سال 1396 و 1400 به میزان 091/0- و غیرمعنی دار بود (712/0= P ;091/0- β=). درآمد متوسط  (001/0>P  ; 971/0 β =) و بالا (01/0> P ; 417/0β =) در مقایسه با درآمد پایین با امتیاز تنوع غذایی ارتباط مستقیم داشتند. اختلاف اثر سطوح درآمد بر DDS در بین دو سال مطالعه معنی دار نبود (05/0< P).
نتیجه گیری: یافته ها حاکی از آن است که داشتن تحصیلات دانشگاهی، درآمد بالاتر و زندگی در خانوارهای پرجمعیت تر از مهمترین عوامل جمعیت شناختی و اجتماعی-اقتصادی مرتبط با امتیاز تنوع غذایی بالاتر در سالمندان ساکن شهر تهران است. برای مشاهده اثر وضعیت اجتماعی-اقتصادی بر تغییر امتیاز تنوع غذایی در سالمندان، مطالعات با دوره زمانی طولانی‌تر، نتایج قطعی تری را مشخص خواهد کرد.
 
واژه‌های کلیدی: امتیاز تنوع غذایی، وضعیت اجتماعی-اقتصادی، سالمند، شهر تهران
متن کامل [PDF 979 kb]   (329 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذيه
دریافت: 1401/5/18 | پذیرش: 1401/8/11 | انتشار: 1402/1/26
فهرست منابع
1. Farokhnezhad Afshar P, Bastani F, Haghani H, Valipour O. Hospital Anxiety and Depression in the Elderly with Chronic Heart Failure. IJN. 2019;32(120):87-97. [DOI:10.29252/ijn.32.120.87]
2. Pahlevanian AA, Najarian R, Adabi S, Mirshoja MS. The Prevalence of Fall and Related Factors in Iranian Elderly: A Systematic Review. Archives of Rehabilitation. 2020;21(3):286-303. [DOI:10.32598/RJ.21.3.2084.6]
3. Taskhiri MS, Habibnejad SA. Position of Right to Privacy in the Life and "the Elderly Rights". Islamic Law. 2021;17(67):271-300.
4. Huguet N, Kaplan MS, Feeny D. Socioeconomic status and health-related quality of life among elderly people: results from the Joint Canada/United States Survey of Health. Social science & medicine (1982). 2008;66(4):803-10. [DOI:10.1016/j.socscimed.2007.11.011]
5. Rivlin RS. Keeping the young-elderly healthy: is it too late to improve our health through nutrition? The American journal of clinical nutrition. 2007;86(5):1572S-6S. [DOI:10.1093/ajcn/86.5.1572S]
6. Milte CM, McNaughton SA. Dietary patterns and successful ageing: a systematic review. European journal of nutrition. 2016;55(2):423-50. [DOI:10.1007/s00394-015-1123-7]
7. Zhang J, Zhao A. Dietary Diversity and Healthy Aging: A Prospective Study. Nutrients. 2021;13(6):1787. [DOI:10.3390/nu13061787]
8. Qu X, Na X, Yang J, Yu H, Chen A, Zhao A. Reaching and maintaining higher dietary diversity is associated with decreased risk of all-cause mortality: A longitudinal study from the China Health and Nutrition Survey. Frontiers in nutrition. 2022;9:947290. [DOI:10.3389/fnut.2022.947290]
9. Kobayashi M, Sasazuki S, Shimazu T. Association of dietary diversity with total mortality and major causes of mortality in the Japanese population: JPHC study. 2020;74(1):54-66. [DOI:10.1038/s41430-019-0416-y]
10. Tsuji T, Yamamoto K, Yamasaki K, Hayashi F, Momoki C, Yasui Y, et al. Lower dietary variety is a relevant factor for malnutrition in older Japanese home-care recipients: a cross-sectional study. BMC Geriatrics. 2019;19(1):197. [DOI:10.1186/s12877-019-1206-z]
11. Zhang J, Zhao A, Wu W, Yang C, Ren Z, Wang M, et al. Dietary Diversity Is Associated With Memory Status in Chinese Adults: A Prospective Study. Frontiers in Aging Neuroscience. 2020;12. [DOI:10.3389/fnagi.2020.580760]
12. Cano-Ibáñez N, Gea A, Martínez-González MA, Salas-Salvadó J, Corella D, Zomeño MD, et al. Dietary Diversity and Nutritional Adequacy among an Older Spanish Population with Metabolic Syndrome in the PREDIMED-Plus Study: A Cross-Sectional Analysis. Nutrients. 2019;11(5):958. [DOI:10.3390/nu11050958]
13. Fukuda Y, Ishikawa M, Yokoyama T, Hayashi T, Nakaya T, Takemi Y, et al. Physical and social determinants of dietary variety among older adults living alone in Japan. Geriatrics & gerontology international. 2017;17(11):2232-8. [DOI:10.1111/ggi.13004]
14. Yin Z, Fei Z, Qiu C, Brasher MS, Kraus VB, Zhao W, et al. Dietary Diversity and Cognitive Function among Elderly People: A Population-Based Study. The journal of nutrition, health & aging. 2017;21(10):1089-94. [DOI:10.1007/s12603-017-0912-5]
15. Chalermsri C, Rahman SM, Ekström E-C, Muangpaisan W, Aekplakorn W, Satheannopakao W, et al. Socio-demographic characteristics associated with the dietary diversity of Thai community-dwelling older people: results from the national health examination survey. BMC Public Health. 2022;22(1):377. [DOI:10.1186/s12889-022-12793-x]
16. Terragni L, Arnold CD, Henjum S. Food Skills and Their Relationship with Food Security and Dietary Diversity Among Asylum Seekers Living in Norway. Journal of nutrition education and behavior. 2020;52(11):1026-34. [DOI:10.1016/j.jneb.2020.05.009]
17. James WPT, Nelson M, Ralph A, Leather S. Socioeconomic determinants of health: the contribution of nutrition to inequalities in health. Bmj. 1997;314(7093):1545. [DOI:10.1136/bmj.314.7093.1545]
18. Smith GD, Brunner E. Socio-economic differentials in health: the role of nutrition. Proceedings of the nutrition society. 1997;56(1A):75-90. [DOI:10.1079/PNS19970011]
19. Huang W-C, Huang Y-C, Lee M-S, Chang H-Y, Doong J-Y. Frailty severity and cognitive impairment associated with dietary diversity in older adults in Taiwan. Nutrients. 2021;13(2):418. [DOI:10.3390/nu13020418]
20. Kwon S, Lee JS. Effect of nutrient intake and dietary diversity score on osteoporosis of middle-aged adults and elderly based on 2015-2017 Korean National Health and Nutrition Examination Survey data. Journal of Nutrition and Health. 2020;53(2):155-74. [DOI:10.4163/jnh.2020.53.2.155]
21. Tajary Z, Esmaeily Z, Rezaei M, Daei S, Eyvazkhani A, Dara MM, et al. Musculoskeletal Pain Is Associated with Dietary Diversity Score among Community-Dwelling Older Adult: A Cross-Sectional Study. International Journal of Food Science. 2022;2022. [DOI:10.1155/2022/4228925]
22. Karimbeiki R, Pourmasoumi M, Feizi A, Abbasi B, Hadi A, Rafie N, et al. Higher dietary diversity score is associated with obesity: A case-control study. Public health. 2018;157:127-34. [DOI:10.1016/j.puhe.2018.01.028]
23. Qorbani M, Mahdavi-Gorabi A, Khatibi N, Ejtahed H-S, Khazdouz M, Djalalinia S, et al. Dietary diversity score and cardio-metabolic risk factors: an updated systematic review and meta-analysis. Eating and Weight Disorders-Studies on Anorexia, Bulimia and Obesity. 2021:1-16. [DOI:10.1007/s40519-021-01192-7]
24. Farhangi MA, Jahangiry L. Dietary diversity score is associated with cardiovascular risk factors and serum adiponectin concentrations in patients with metabolic syndrome. BMC Cardiovascular Disorders. 2018;18(1):1-6. [DOI:10.1186/s12872-018-0807-3]
25. Robins J. A new approach to causal inference in mortality studies with a sustained exposure period-application to control of the healthy worker survivor effect. Mathematical Modelling. 1986;7(9):1393-512. [DOI:10.1016/0270-0255(86)90088-6]
26. Lai JS, Oldmeadow C, Hure AJ, McEvoy M, Byles J, Attia J. Longitudinal diet quality is not associated with depressive symptoms in a cohort of middle-aged Australian women. The British journal of nutrition. 2016;115(5):842-50. [DOI:10.1017/S000711451500519X]
27. Gibbons RD, Hedeker D, DuToit S. Advances in analysis of longitudinal data. Annual review of clinical psychology. 2010;6:79-107. [DOI:10.1146/annurev.clinpsy.032408.153550]
28. Smee D, Pumpa K, Falchi M, Lithander FE. The Relationship between Diet Quality and Falls Risk, Physical Function and Body Composition in Older Adults. J Nutr Health Aging. 2015;19(10):1037-42. [DOI:10.1007/s12603-015-0666-x]
29. Shirani P . Assessment of the relationship between adequacy, quality and diversity of dietary intake and anthropometric indices in free living (community-dwelling) elders of Tehran city. Tehran: Shahid Beheshti University, M.C. Faculty of Nutrition Sciences and Food Technology; 2016.
30. Ghaffarpour M H-RA, Kianfar H. The manual for household measures, cooking yield factors and edible portion of foods. Tehran: Keshaverzi Press1999.
31. Kant AK, Block G, Schatzkin A, Ziegler RG, Nestle M. Dietary diversity in the US population, NHANES II, 1976-1980. Journal of the American Dietetic Association. 1991;91(12):1526-31. [DOI:10.1016/S0002-8223(21)01428-0]
32. Azadbakht L, Mirmiran P, Azizi F. Dietary diversity score is favorably associated with the metabolic syndrome in Tehranian adults. International journal of obesity. 2005;29(11):1361-7. [DOI:10.1038/sj.ijo.0803029]
33. Kim J, Lee Y, Kye S, Chung YS, Kim JH, Chon D, et al. Diet quality and osteosarcopenic obesity in community-dwelling adults 50 years and older. Maturitas. 2017;104:73-9. [DOI:10.1016/j.maturitas.2017.08.007]
34. Otsuka R, Nishita Y, Tange C, Tomida M, Kato Y, Imai T, et al. Age-Related 12-Year Changes in Dietary Diversity and Food Intakes among Community-Dwelling Japanese Aged 40 to 79 Years. J Nutr Health Aging. 2018;22(5):594-600. [DOI:10.1007/s12603-018-0999-3]
35. Thorpe MG, Milte CM, Crawford D, McNaughton SA. Education and lifestyle predict change in dietary patterns and diet quality of adults 55 years and over. 2019;18(1):67. [DOI:10.1186/s12937-019-0495-6]
36. Schoufour JD, de Jonge EAL, Kiefte-de Jong JC, van Lenthe FJ, Hofman A, Nunn SPT, et al. Socio-economic indicators and diet quality in an older population. Maturitas. 2018;107:71-7. [DOI:10.1016/j.maturitas.2017.10.010]
37. Otsuka R, Nishita Y, Tange C, Tomida M, Kato Y, Nakamoto M, et al. Dietary diversity decreases the risk of cognitive decline among Japanese older adults. Geriatrics & gerontology international. 2017;17(6):937-44. [DOI:10.1111/ggi.12817]
38. Jeruszka-Bielak M, Kollajtis-Dolowy A, Santoro A, Ostan R, Berendsen AAM, Jennings A, et al. Are Nutrition-Related Knowledge and Attitudes Reflected in Lifestyle and Health Among Elderly People? A Study Across Five European Countries. Frontiers in physiology. 2018;9:994. [DOI:10.3389/fphys.2018.00994]
39. Macario E, Emmons KM, Sorensen G, Hunt MK, Rudd RE. Factors influencing nutrition education for patients with low literacy skills. Journal of the American Dietetic Association. 1998;98(5):559-64. [DOI:10.1016/S0002-8223(98)00125-4]
40. Imamura F, Micha R, Khatibzadeh S, Fahimi S, Shi P, Powles J, et al. Dietary quality among men and women in 187 countries in 1990 and 2010: a systematic assessment. The Lancet Global health. 2015;3(3):e132-42. [DOI:10.1016/S2214-109X(14)70381-X]
41. Parrott MD, Shatenstein B, Ferland G, Payette H, Morais JA, Belleville S, et al. Relationship between diet quality and cognition depends on socioeconomic position in healthy older adults. The Journal of nutrition. 2013;143(11):1767-73. [DOI:10.3945/jn.113.181115]
42. Vakili M, Abedi P, Sharifi M, Hosseini M. Dietary diversity and its related factors among adolescents: a survey in Ahvaz-Iran. Global journal of health science. 2013;5(2):181-6. [DOI:10.5539/gjhs.v5n2p181]
43. Lo YT, Chang YH, Lee MS, Wahlqvist ML. Dietary diversity and food expenditure as indicators of food security in older Taiwanese. Appetite. 2012;58(1):180-7. [DOI:10.1016/j.appet.2011.09.023]
44. Bloom I, Lawrence W, Barker M, Baird J, Dennison E, Sayer AA, et al. What influences diet quality in older people? A qualitative study among community-dwelling older adults from the Hertfordshire Cohort Study, UK. Public health nutrition. 2017;20(15):2685-93. [DOI:10.1017/S1368980017001203]
45. Whitelock E, Ensaff H. On Your Own: Older Adults' Food Choice and Dietary Habits. Nutrients. 2018;10(4). [DOI:10.3390/nu10040413]
46. Chalermsri C, Herzig van Wees S. Exploring the Experience and Determinants of the Food Choices and Eating Practices of Elderly Thai People: A Qualitative Study. 2020;12(11). [DOI:10.3390/nu12113497]
47. Tani Y, Sasaki Y, Haseda M, Kondo K, Kondo N. Eating alone and depression in older men and women by cohabitation status: The JAGES longitudinal survey. Age and ageing. 2015;44(6):1019-26. [DOI:10.1093/ageing/afv145]
48. Westenhoefer J. Age and gender dependent profile of food choice. Forum of nutrition. 2005(57):44-51. [DOI:10.1159/000083753]
49. Freitas TId, Previdelli AN, Ferreira MPdN, Marques KM, Goulart RMM, Aquino RdCd. Factors associated with diet quality of older adults. Revista de Nutrição. 2017;30:297-306. [DOI:10.1590/1678-98652017000300003]
50. Picco L, Abdin E, Vaingankar JA, Pang S, Shafie S, Sambasivam R, et al. Prevalence and Risk Factors of Caregiver Dependence among Older Adults in a Southeast Asian Population. Annals of the Academy of Medicine, Singapore. 2016;45(11):486-94. [DOI:10.47102/annals-acadmedsg.V45N11p486]
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rezaei M, Eini Zinab H, Omidvar N, Jafaripour S, Rezazadeh A. Diet Diversity Score Elderly Living in Tehran City and its Related Demographic and Socio-economic Factors, 2017 and 2021: A Longitudinal Study. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2023; 18 (1) :21-32
URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3534-fa.html

رضائی مهشید، عینی زیناب حسن، امیدوار نسرین، جعفری پور سمانه، رضازاده آرزو. امتیاز تنوع غذایی سالمندان ساکن شهر تهران و عوامل جمعیت شناختی و اجتماعی- اقتصادی مرتبط با آن در سا‌ل‌های 1396 و 1400: یک مطالعه طولی. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1402; 18 (1) :21-32

URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3534-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 18، شماره 1 - ( بهار 1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Iranian Journal of  Nutrition Sciences and Food  Technology
Persian site map - English site map - Created in 0.08 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4660