دانشیار گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشکده پیرادامپزشکی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران ، mr.pajohi@basu.ac.ir
چکیده: (۱۲۹۲ مشاهده)
سابقه و هدف:فرآورده های گوشتی منابع غنی از پروتئین بوده و با توجه به قیمت بالای گوشت خام، احتمال وقوع تقلبات در این محصولات وجود دارد. هدف از انجام این تحقیق ارزیابی برخی از ویژگیهای شیمیایی و تخمین درصد گوشت در فرآورده های گوشتی با استفاده از آزمونبافتشناسی و آنالیز تصویری است. مواد و روشها:تعداد 50 نمونه سوسیس و کالباس (27 نمونه سوسیس، 23 نمونه کالباس) از دو واحد تولیدی فعال فرآوردههای گوشتی شهر همدان جمعآوری و با استفاده از آزمونهای شیمیایی و بافت شناسی مورد ارزیابی قرار گرفتند. در بررسی بافت شناسی از روشهای رنگ آمیزی هماتوکسیلین-ائوزین، تریکرومماسون و گومری و نرم افزار آنالیز تصویری استفاده شد. یافتهها:نتایج آزمونهای شیمیایی نشان داد که در 56 درصد نمونه های کالباس و66 درصدنمونههای سوسیس میزان رطوبت بیش از حد مجاز استاندارد و در 60 درصد نمونه های کالباس و 85 درصد نمونه های سوسیس میزان پروتئین کمتر از حد استاندارد بود. میزان نیتریت در 70 درصد نمونه های سوسیس و 35 درصد نمونه های کالباس بیش از حد استاندارد ملی بود.نتایج آنالیز تصویری نشان داد در 100 درصد نمونه ها میزان عضله اسکلتی کمتر از میزان درج شده بر روی بسته بندی محصول بود. نتیجه گیری:نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که برخی از پارامترهای شیمیایی با میزان استاندارد ملی آن مغایرت داشتند. همچنین رنگ آمیزی هیستوشیمی گومری جهت تفریق هرچه بهتر مقاطع عضلات اسکلتی در نمونههای سوسیس و کالباس از بافتهای گیاهی کارایی بهتری را نشان داد.
Elyasi N, Pajohi-Alamoti M, Kalantari-Hesari A. Estimating Proportion of Meat and Validating Results of Meat Products Using Histochemistry and Image Analysis in Meat Products of Hamadan City, Iran. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2023; 17 (4) :123-132 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3567-fa.html
الیاسی نازنین، پژوهی الموتی محمدرضا، کلانتری حصاری علی. تخمین درصد گوشت و اعتبارسنجی نتایج فرآورده های گوشتی با استفاده از هیستوشیمی و آنالیز تصویری در فرآورده های گوشتی شهر همدان. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. ۱۴۰۱; ۱۷ (۴) :۱۲۳-۱۳۲