:: دوره 17، شماره 4 - ( زمستان 1401 ) ::
نازنین الیاسی ، محمدرضا پژوهی الموتی* ، علی کلانتری حصاری
دانشیار گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشکده پیرادامپزشکی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران ، mr.pajohi@basu.ac.ir
سابقه و هدف: فرآورده ­های گوشتی منابع غنی از پروتئین بوده و با توجه به قیمت بالای گوشت خام، احتمال وقوع تقلبات در این محصولات وجود دارد. هدف از انجام این تحقیق ارزیابی برخی از ویژگی­های شیمیایی و تخمین درصد گوشت در فرآورده­ های گوشتی با استفاده از آزمون­ بافت­شناسی و آنالیز تصویری است.
مواد و روشها: تعداد 50 نمونه سوسیس و کالباس (27 نمونه سوسیس، 23 نمونه کالباس) از دو واحد تولیدی فعال فرآورده­های گوشتی شهر همدان جمع­آوری و با استفاده از آزمون­های شیمیایی و بافت­ شناسی مورد ارزیابی قرار گرفتند. در بررسی بافت­ شناسی از روش­های رنگ­ آمیزی هماتوکسیلین-ائوزین، تری­کروم­ماسون و گومری و نرم افزار آنالیز تصویری استفاده شد.
یافتهها: نتایج آزمون­های شیمیایی نشان داد که در 56 درصد نمونه­ های کالباس و 66 درصد نمونه­های سوسیس میزان رطوبت بیش از حد مجاز استاندارد و در 60 درصد نمونه ­های کالباس و 85 درصد نمونه­ های سوسیس میزان پروتئین کمتر از حد استاندارد بود. میزان نیتریت در 70 درصد نمونه­ های سوسیس و 35 درصد نمونه ­های کالباس بیش از حد استاندارد ملی بود. نتایج آنالیز­ تصویری نشان داد در 100 درصد نمونه­ ها میزان عضله اسکلتی کمتر از میزان درج شده بر روی بسته ­بندی محصول بود.
نتیجه گیری: نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که برخی از پارامترهای شیمیایی با میزان استاندارد ملی آن مغایرت داشتند. همچنین رنگ ­آمیزی هیستوشیمی گومری جهت تفریق هرچه بهتر مقاطع عضلات اسکلتی در نمونه­های سوسیس و کالباس از بافت­های گیاهی کارایی بهتری را نشان داد.

واژه‌های کلیدی: فرآورده های گوشتی، هیستولوژی، هیستوشیمی، شیمیایی، آنالیز تصویری
نوع مقاله: پژوهشي | موضوع مقاله: صنايع غذايي
دریافت: 1401/7/9 | پذیرش: 1401/8/17 | انتشار: 1401/10/3

Elyasi N, Pajohi-Alamoti M, Kalantari-Hesari A. Estimating Proportion of Meat and Validating Results of Meat Products Using Histochemistry and Image Analysis in Meat Products of Hamadan City, Iran. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2023; 17 (4) :123-132