، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران ، arezoo.rezazadeh@sbmu.ac.com
چکیده: (1127 مشاهده)
سابقه و هدف:مطالعات اندکی رابطه دفعات رخداد خوردن(Eating Occations:EOs) و انرژی دریافتی از وعده و میانوعده و ابتلا به سندروم متابولیک را بررسی کردهاند. این مطالعه با هدف تعیین تعداد دفعات EOsوانرژی دریافتی از وعده و میان وعده و رابطه آن با سندروم متابولیک در کارکنان 60- 20 سالپتروشیمی بندرماهشهر طراحی و انجام شد. مواد و روشها:در این مطالعه مقطعی، 293 نفر ازکارکنان پتروشیمی بندرماهشهر بهروش سرشماری انتخاب شدند. دریافت غذایی3 روز ]ثابتکار: 2روزکاری (روز1و2) و1روز استراحت (روز3) و نوبتکار: روز1روزکاری، روز2 شبکاری و روز3 استراحت[ با پرسشنامه یادداشت غذای 24ساعته و خصوصیات جمعیت شناختی و اقتصادی- اجتماعی نوع شخصیتزمان-محور (chronotype) از طریق پرسشنامههای معتبر به دست آمد. رخداد خوردن (EOs) در این مطالعه، دریافت انرژی به مقدار 50 کیلوکالری یا بیشتر در هر ساعت از روز تعریف شد. تفاوت و رابطه تعداد دفعات EOs و انرژی دریافتی از وعدههای اصلی و میانوعدهها با سندروم متابولیک به ترتیب از طریق آزمون من ویتنی و آنالیز رگرسیون لجستیک بررسی شد. یافتهها:میانگین تعداد EOs در میانگین3 روز کارکنان نوبتکار بالاتر از ثابتکار بود (01/0p<). میانگین تعداد وعدهاصلی در میانگین3 روز در کارکنان ثابتکار بیشتر از نوبتکار بود (001/0p<). میانگین کل انرژی دریافتی در روز 2 نوبتکاران بالاتر از ثابتکاران بود (01/0p<). انرژی دریافتی از وعدههای اصلی در روز 3 (تعطیل) ثابتکاران بالاتر از نوبتکاران بود. انرژی دریافتی از میانوعده روز 2 و 3 و میانگین 3 روز نوبتکاران بیشتر از ثابتکاران بود (01/0p<). پس از تعدیل اثر مخدوشگرها، در نوبتکاران، احتمال ابتلا به سندروم متابولیک و اجزای آن در افراد دارای سهم انرژی دریافتی بالاتر از وعدههای غذایی (اصلی و میان وعده) بالاتر بود. همچنین، یک واحد افزایش در تعداد دفعات EOs، تعداد وعدههای اصلی و میان وعدهها با افزایش احتمال ابتلا به تری گلیسرید بالا و دور کمر بالا همراه بود. در ثابتکاران نیز، احتمال ابتلا به سندروم متابولیک و دور کمر بالا با افزایش تعداد دفعات EOs، تعداد میان وعدهها و سهم انرژی از وعدههای اصلی و میان وعدهها، احتمال قند خون بالا با افزایش سهم انرژی از میان وعده ها، احتمال تری گلیسرید بالا و LDL-C بالا با افزایش در تعداد میان وعدهها و سهم انرژی از میان وعدهها همراه بود (05/0>p). نتیجه گیری:یافتهها تأکید کننده اهمیت توجه به تغذیه در پرسنل نوبتکار از طریق آموزش و مداخلات تغذیهای و شناخت عوامل خطر مرتبط با شرایط کار در کاهش خطر سندروم متابولیک و اجزای آن است.
Kazemi esfeh F, Rashidkhani B, Mesdaghi Bahari S, Rezazadeh A. Assessment of Eating Occasions, Number of Meals and Snack and Energy Intake and Their Relationships with Metabolic Syndrome in Shift and Fixed Workers of Bandar Mahshahr Petrochemical Company, Bandar Mahshahr, Iran. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2023; 18 (2) :11-21 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3627-fa.html
کاظمی اسفه فرناز، رشیدخانی بهرام، نامداری مهشید، مصداقی بهاری شاهده، رضازاده سرابی آرزو. بررسی ارتباط تعداد رخدادهای خوردن، تعداد وعدههای غذایی و سهم انرژی دریافتی از آنها با سندروم متابولیک در کارکنان نوبتکار و ثابتکار شرکت پتروشیمی بندرماهشهر. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1402; 18 (2) :11-21