استاد گروه علوم و صنایع غذایی، انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور، دانشکده تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران. ، mortazvn@sbmu.ac.ir
چکیده: (260 مشاهده)
سابقه و هدف:بیماری سلیاک یک بیماری خود ایمنی است که در اثر عدم تحمل به پروتئین گلوتن در انسان رخ میدهد. تحقیقات نشان داده است که پروبیوتیکها از طریق تنظیم فرآیندهای التهابی و هیدرولیز پپتیدها در روده کوچک قادر به ایجاد سلامت در افراد مبتلا به سلیاک هستند. پژوهش حاضر با هدف بررسی توانایی ترکیب پروبیوتیکهای بومی (یک سویه لاکتوباسیلوس و سه سویه بیفیدوباکتری) به همراه پاراپروبیوتیکهای آنها در هیدرولز پپتیدهای گلوتن انجام شد. مواد و روشها:مخلوط پروتئین گلیادین و پپتیدهای آن قبل و بعد از تیمار با پروبیوتیکها در حضور و عدم حضور پاراپروبیوتیکها با استفاده از روشهای الکتروفورز SDS-PAGE و ELISA مورد بررسی قرار گرفت. یافتهها:نتایج آزمایشات نشان داد که آنزیمهای گوارشی انسان به تنهایی قادر به هیدرولیز پپتیدهای گلیادین نیستند و گلیادین هیدرولیز شده با آنزیمهای معده به خوبی به وسیله پروبیوتیکها در حضور پاراپروبیوتیکها هیدرولیز شد و اجزای مولکولی حاصل این تجزیه، پپتیدهای با وزن مولکولی بسیار پایین بودند که اثر سمی بر روده بیماران سلیاکی ندارند. نتیجه گیری:نتایج این پژوهش نشان داد که مخلوط پروبیوتیکهای بومی ایران در حضور پاراپروبیوتیکها ممکن است دارای نقش محافظتکنندگی در بیماران سلیاکی ایفا کنند.
Zendeboodi F, Molaei Parvari M, Mortazavian A M, Sohrabvandi S. Effects of native Iranian Probiotics on Hydrolysis of Wheat Gliadin with the Aim of Decreasing Celiac Disease Symptoms. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2023; 18 (2) :51-59 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3640-fa.html
زنده بودی فاطمه، مولایی پروری میترا، مرتضویان امیر محمد، سهراب وندی سارا. اثر پروبیوتیکهای بومی ایران بر هیدرولیز گلیادین گندم با هدف کاهش علائم بیماری سلیاک. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1402; 18 (2) :51-59