گروه شیلات، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران ، l.roomiani@iauahvaz.ac.ir
چکیده: (893 مشاهده)
سابقه و هدف:هرسال، صنعت شیلات تقریباً 106 تن مواد زائد تولید میکند که بیشتر آن یا فرآوریشده و یا به زباله و محصولات کمارزش مانند خوراک دام تبدیل شده و یا دور ریخته میشود. سختپوستان مقدار قابلتوجهی پلیساکارید در پوست خود دارند، که میتواند در صنایعغذایی مختلف مورد استفاده قرار گیرد. این مطالعه با هدف بهینهیابی تولید پروتئین هیدرولیزشده از پوست و سر میگوی سفیدسرتیز (Metapenaeus affinis) به روش سطحپاسخ و با استفاده از آنزیم پاپائین انجام شد. مواد و روشها:فاکتورهای مورد بررسی جهت رسیدن به بیشترین میزان درجه هیدرولیز، دما (35، 65 و 95 درجه سانتیگراد)، زمان (45، 55 و 65 دقیقه) و نسبت آنزیم به سوبسترا (5/1، 25/2 و 3 درصد) بودند. شرایط هیدرولیزی که بتواند بهترین درجه هیدرولیز را نشان دهد، با استفاده از روش سطحپاسخ (RSM) با طرح مرکبمرکزی (CCD) بهینه شد. یافتهها:نتایج نشان داد اثر متغیرهای واکنش روی هر یک از پاسخهای آزمایش معنیدار شد (05/0p<). بر اساس نمودارهای سه بعدی روش سطحپاسخ، شرایط عملیاتی بهینه برای بیشینه درجه هیدرولیز پروتئین سر میگو به میزان 44/74 درصد، در زمان 95 دقیقه، دما 51/61 درجه سانتیگراد و غلظت آنزیم 23/2 به دست آمد. همچنین شرایط بهینه برای بیشینه درجه هیدرولیز پروتئین پوست میگو به میزان 53/74 درصد، در زمان 30/75 دقیقه، دمای 39/56 درجه سانتیگراد و غلظت آنزیم 99/2 درصد حاصل گردید. نتیجه گیری:این مطالعه نشان داد که پوست و سر میگو سرتیز از پروتئین هیدرولیزشده بالایی برخوردار میباشد که میتوانند برای مصارف دارویی و انسانی مفید باشند.
Tohidi Nasab M, roomiani L. Optimizing the Hydrolyzed Protein Process from Metapenaeus Affinis Shrimp Wastes. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2023; 18 (3) :93-104 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3651-fa.html
توحیدی نسب محمود، رومیانی لاله. بهینه یابی فرآیند پروتئین هیدرولیزشده از ضایعات میگو Metapenaeus affinis. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1402; 18 (3) :93-104