دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان ، sadeghiaz@yahoo.com
چکیده: (859 مشاهده)
سابقه و هدف:در این پژوهش، تأثیر پیشتیمار مایکروویو در بهینهسازی شرایط هیدرولیز آنزیمی پروتئین دانه کدو (Cucurbita maxima L.) با استفاده از آنزیم تریپسین، جهت دستیابی به حداکثر فعالیت آنتیاکسیدانی با استفاده از نرمافزار Design Expert و روش سطح پاسخ مورد بررسی قرار گرفت. مواد و روشها:محلولمحتوی کنسانتره پروتئین دانه کدو در معرض انرژی مایکروویوبا توان 900-450 وات و زمان 90-30 ثانیه قرار گرفت. هیدرولیز آنزیمی توسط آنزیم تریپسین، با غلظت 5/2 تا 5/0 درصد نسبت به سوبسترای پروتئینی در بازه زمانی 20 تا 190 دقیقه، دما و pH اپتیمم تریپسین انجام شد. قدرت آنتیاکسیدانی با استفاده از روشهای مهار رادیکال آزاد DPPH و فعالیت کیلیتکنندگی (Chelate) آهن و آنتیاکسیدانی کل (جذب در 695 nm) ارزیابی شد. یافتهها:بیشینه مهار رادیکال آزاد DPPH 5/56 درصد، کیلیتکنندگی آهن 9/96 درصد، آنتیاکسیدانی کل (جذب در 695 nm) 03/1 و درجه هیدرولیز 3/22 درصد در شرایط بدون اعمال پیشتیمار، طی زمان 190 دقیقه و نسبت 5/1% E/S بدست آمد. این درحالی است که با اعمال پیشتیمار مایکروویو، بیشینه مهار رادیکال آزاد DPPH 3/55 درصد، فعالیت کیلیتکنندگی آهن 5/94 درصد، آنتیاکسیدانی کل (جذب در 695 nm) 07/1 و درجه هیدرولیز 8/25 درصد طی زمان 105 دقیقه و نسبت 5/1درصد E/Sبدست آمد. این نتایج تا حد زیادی مشابه نتایج ارائه شده توسط نرمافزار (بهترتیب، بدون اعمال پیشتیمار در زمان 1/165 دقیقه و 65/1 درصد E/S، 1/55 ، 5/95، 02/1، 35/21 درصد و با اعمال پیشتیمار در زمان 106 دقیقه و 37/1 درصد E/S، 1/51، 7/93، 05/1، 9/24 درصد) میباشد. نتیجه گیری:اعمال پیشتیمار مایکروویو در هیدرولیز آنزیمی پروتئینهای دانه کدو با استفاده از آنزیم تریپسین ضمن کاهش قابلتوجه زمان هیدرولیز، موجب تولید هیدرولیزاتهایی با فعالیت آنتیاکسیدانی مناسب شده که میتوانند جایگزین نگهدارندههای مصنوعی در محصولات غذایی شوند.
Nooshi Manjili Z, Sadeghi Mahoonak A. Effects of Microwave Pretreatment on Enzymatic Hydrolysis of Pumpkin Seed Protein (Cucurbita maxima L.) Using Trypsin and Investigation of the Protein Antioxidant Activity Using Response Surface Methodology. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2024; 18 (4) :103-113 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3693-fa.html
نوشی منجیلی زینب، صادقی ماهونک علیرضا. تأثیر پیش تیمار مایکروویو در هیدرولیز آنزیمی پروتئین دانه کدو (Cucurbita maxima L) توسط تریپسین و بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی آن با استفاده از روش سطح پاسخ. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1402; 18 (4) :103-113