دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائمشهر ، farajtabarp@yahoo.com
چکیده: (1249 مشاهده)
سابقه و هدف:فاکتور رونویسی Nrf2 تنظیم کننده اصلی پروتئین های آنتی اکسیدانی است و همراه با PPARγدر همه بافتهای بدن بیان میشود. همچنین سیر با جلوگیری از غیرفعال شدن انسولین اثرات هیپوگلیسمی دارد. هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی اثر تمرین مقاومتی همراه با مکمل سیر بر بیان ژن Nrf2 و PPARγ کبدی موشهای صحرایی دیابتی بود. مواد و روشها:در مطالعه حاضر روش تحقیق از نوع تجربی بود. برای انجام تحقیق آزمایشگاهی حاضر 40 سر موش صحرایی نر ویستار پنج هفتهای با وزن 24/15 ± 12/162 گرم انتخاب و به طور تصادفی به پنج گروه کنترل-سالم (CN)، دیابت (DM)، دیابت-تمرین (DMT)، دیابت-سیر (DMG) و دیابت-تمرین-سیر(DMTG) تقسیم شدند. موشها با تزریق نیکوتین آمید و بعد از 15 دقیقه تزریق STZ به صورت درون صفاقی دیابتی شدند. موشها در گروههای مکمل 500 میلیگرم عصاره سیر به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن با گاواژ دهانی به صورت روزانه دریافت کردند. تمرین مقاومتی روی نردبانی با شیب 80 درجه و با وزنهای برابر 100-30 درصد وزن بدن انجام شد. جهت تجزیه و تحلیل استنباطی دادهها از آزمون تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی استفاده شد. یافتهها:بیان Nrf2 افزایش معنیداری در گروههای دیابت-تمرین (022/0p=)، دیابت-سیر (029/0p=) و دیابت-تمرین-سیر (001/0p=) نسبت به دیابت؛ و دیابت-تمرین-سیر نسبت به گروه دیابت-تمرین (048/0p=) و دیابت-سیر (038/0p=) داشت. همچنین بیان PPARγ افزایش معنیداری در گروههای دیابت-تمرین (021/0p=)، دیابت-سیر (046/0p=) و دیابت-تمرین-سیر (006/0p=) نسبت به دیابت داشت. نتیجه گیری:احتمالاً مصرف عصاره سیر، تمرین مقاومتی و ترکیب تمرین مقاومتی با مکمل عصاره سیر از طریق تنظیم افزایشی Nrf2 و PPARγموجب بهبود وضعیت آنتی اکسیدانی و کاهش فشار اکسایشی کبد می شود.
Noori S, Farajtabar Behrestaq S. Effects of Resistance Training with Intake of Aqueous Garlic Extract on the Expression of Nrf2 and PPARγ in the Liver of Diabetic Rats. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2024; 19 (1) :29-37 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3751-fa.html
نوری سیما، فرج تبار بهرستاق سقا. تأثیر تمرین مقاومتی همراه با دریافت عصاره آبی سیر بر بیان Nrf2 و PPARγ کبدی موشهای صحرایی دیابتی. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1403; 19 (1) :29-37