[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
.
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
برای نویسندگان::
آرشیو مجله و مقالات::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
IFRAME

..
:: دوره 20، شماره 1 - ( بهار 1404 ) ::
جلد 20 شماره 1 صفحات 80-73 برگشت به فهرست نسخه ها
اندازه‌گیری مقدار هیدروکربن‌های آروماتیک چند حلقه‌ای و آفلاتوکسین B1 در تخمه آفتابگردان بوداده خانگی
علیرضا بختیاری ، غلامرضا جاهد خانیکی ، ابراهیم مولایی اقایی ، نبی شریعتی فر ، پریسا شاولی گیلانی ، نادر اکبری ، بهروز اکبری-آدرگانی ، نجمه یزدانفر ، پریسا صدیق ارا*
گروه بهداشت محیط، بخش ایمنی مواد غذایی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران ، parisasss@yahoo.com
چکیده:   (487 مشاهده)
سابقه و هدف: هیدروکربن‌های آروماتیک چند حلقه‌ای و آفلاتوکسین B1 ا به عنوان یکی از رایج‌ترین آلاینده‌های مواد غذایی شناخته می‌شوند. دانه آفتابگردان بوداده به عنوان یکی تنقلات مرسوم از مقبولیت و مصرف بالایی در ایران برخوردار است که احتمال دارد این ترکیبات را هم از محیط و هم حین فرایند بو دادن دریافت کند. هدف این مطالعه شناسایی و اندازه‌گیری هیدروکربن‌های آروماتیک چند حلقه‌ای و آفلاتوکسین B1 در پوست و مغز دانه آفتابگردان بوداده تولید شده به صورت خانگی است.
مواد و روشها: برای استخراج هیدروکربن‌های آروماتیک چند حلقه‌ای، از روش سوکسله استفاده شد؛ محلول استخراج شده از نمونه به دستگاه کروماتوگرافی گازی-طیف سنج جرمی (GC-MS) تزریق و محتوی این ترکیبات با استفاده از منحنی کالیبراسیون اندازه‌گیری شد. آفلاتوکسین B1 نمونه با دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا و ستون‌های ایمنوافینتی اندازه‌گیری شد.
یافتهها: از بین 16 نوع هیدروکربن‌های آروماتیک چند حلقه‌ای ، فقط اسنافتن در نمونه حاضر شناسایی شد و مقدار آن در پوست دانه و مغز آن به ترتیب ppm 4/0±48/0 و ppm 1/1±4/2 اندازه‌گیری شد. 11 درصد مغز نمونه‌ها و 46 درصد پوسته نمونه‌ها از لحاظ وجود مایکوتوکسین مثبت بودند.
نتیجه گیری: با توجه به اینکه سرطان‌زایی اسنافتن (Acenaphthene) برای انسان ثابت نشده است؛ همچنین با توجه به اینکه میزان آفلاتوکسین B1 در کلیه نمونه‌ها کمتر از حد مجاز اعلام شده بود، می‌توان گفت که در صورت مصرف این محصول از لحاظ این دو آلاینده  خطر جدی مصرف کننده را تهدید نمی‌کند.
واژه‌های کلیدی: آلاینده محیطی، دانه آفتابگردان بوداده، کروماتوگرافی گازی، کروماتوگرافی مایع، اسنافتن، آفلاتوکسین B1
متن کامل [PDF 457 kb]   (131 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشي | موضوع مقاله: صنايع غذايي
دریافت: 1403/6/1 | پذیرش: 1403/9/12 | انتشار: 1404/1/31
پیوست [PDF 503 KB]  (18 دریافت)

  • دانه آفتابگردان مستعد آلودگی به PAHs در اثر فرآیند بو دادن و آلودگی محیطی با افلاتوکسینB1  است.
  • میزان آفلاتوکسین B1 در پوسته دانه‌های آفتابگردان بیشتر از مغز بود.
  • میزان PAHs در مغز  دانه‌های آفتابگردان بیشتر از پوسته  بود.

فهرست منابع
1. Lederer M. Analytical chemistry of polycyclic aromatic compounds: by ML Lee, MV Novotny and KD Bartle, Academic Press, New York, London, Toronto, Sydney, San Francisco, 1981, XII+ 462 pp., price US $60.00, ISBN 0-12-440840-0. Elsevier; 1981.
2. Moreda W, Pérez-Camino MdC, Cert A. Gas and liquid chromatography of hydrocarbons in edible vegetable oils. Journal of chromatography A. 2001;936(1-2):159-71. [DOI:10.1016/S0021-9673(01)01222-5]
3. Yancheshmeh RA, Bakhtiari AR, Mortazavi S. Ecological risk assessment of polycyclic aromatic compounds in the surface sediments of Anzali Wetland in 2010. 2014.
4. Keyte IJ, Harrison RM, Lammel G. Chemical reactivity and long-range transport potential of polycyclic aromatic hydrocarbons-a review. Chemical Society Reviews. 2013;42(24):9333-91. [DOI:10.1039/c3cs60147a]
5. McGuire S. Centers for disease control and prevention. 2013. strategies to prevent obesity and other chronic diseases: the CDC guide to strategies to support breastfeeding mothers and babies. Atlanta, GA: US Department of Health and Human Services, 2013. Advances in Nutrition. 2014;5(3):291-2. [DOI:10.3945/an.114.005900]
6. Ewa B, Danuta M-Š. Polycyclic aromatic hydrocarbons and PAH-related DNA adducts. Journal of applied genetics. 2017;58:321-30. [DOI:10.1007/s13353-016-0380-3]
7. Rengarajan T, Rajendran P, Nandakumar N, Lokeshkumar B, Rajendran P, Nishigaki I. Exposure to polycyclic aromatic hydrocarbons with special focus on cancer. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine. 2015;5(3):182-9. [DOI:10.1016/S2221-1691(15)30003-4]
8. Akbari-Adergani B, Mahmood-Babooi K, Salehi A, Khaniki GJ, Shariatifar N, Sadighara P, et al. GC-MS determination of the content of polycyclic aromatic hydrocarbons in bread and potato Tahdig prepared with the common edible oil. Environmental Monitoring and Assessment. 2021;193:1-8. [DOI:10.1007/s10661-021-09347-w]
9. Wenzl T, Simon R, Anklam E, Kleiner J. Analytical methods for polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) in food and the environment needed for new food legislation in the European :union:. TrAC Trends in Analytical Chemistry. 2006;25(7):716-25. [DOI:10.1016/j.trac.2006.05.010]
10. Lee J, Jeong J-H, Park S, Lee K-G. Monitoring and risk assessment of polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) in processed foods and their raw materials. Food Control. 2018;92:286-92. [DOI:10.1016/j.foodcont.2018.05.012]
11. Moazzen M, Ahmadkhaniha R, Gorji MEh, Yunesian M, Rastkari N. Magnetic solid-phase extraction based on magnetic multi-walled carbon nanotubes for the determination of polycyclic aromatic hydrocarbons in grilled meat samples. Talanta. 2013;115:957-65. [DOI:10.1016/j.talanta.2013.07.005]
12. ATSDR. Toxicology profile for polyaromatic hydrocarbons. CRC Press Boca Raton City, FL; 2005.
13. Rabieimesbah A, Sobhanardakani S, Mehrdad Cheraghi BL. Analysis of polycyclic aromatic hydrocarbons in surface soil of agricultural lands in Hamedan, Iran. 2022.
14. Manaffar R, Sehatnia B, Sabzi R, Ehsani A. Determination of polycyclic aromatic hydrocarbons in water using an electrochemical DNA biosensor. 2015.
15. Sadighara P, Ghanati K. The aflatoxin B1 content of peanut-based foods in Iran: a systematic review. Reviews on Environmental Health. 2022;37(1):29-33. [DOI:10.1515/reveh-2021-0065]
16. FDA. Seeds, sunflower seed kernels, dried: Food and Drug Administration; 2019 [Available from: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170562/nutrients.
17. healthline. Are Sunflower Seeds Good for You? Nutrition, Benefits and More 2023 [Available from: https://www.healthline.com/nutrition/sunflower-seeds#what-they-are.
18. Guo S, Na Jom K, Ge Y. Influence of roasting condition on flavor profile of sunflower seeds: A flavoromics approach. Scientific Reports. 2019;9(1):11295. [DOI:10.1038/s41598-019-47811-3]
19. Mariod AA, Idris YMA. Aflatoxin B1 levels in groundnut and sunflower oils in different Sudanese states. Food Additives & Contaminants: Part B. 2015;8(4):266-70. [DOI:10.1080/19393210.2015.1082511]
20. Koina IM, Sarigiannis Y, Hapeshi E. Green Extraction Techniques for the Determination of Active Ingredients in Tea: Current State, Challenges, and Future Perspectives. Separations. 2023;10(2):121. [DOI:10.3390/separations10020121]
21. Okoronkwo N, Ajuonuma D. Evaluation of polycyclic aromatic hydrocarbons levels in roasted food samples. Acad J Sci. 2014;3(1):1-8.
22. Singh L, Varshney JG, Agarwal T. Polycyclic aromatic hydrocarbons' formation and occurrence in processed food. Food chemistry. 2016;199:768-81. [DOI:10.1016/j.foodchem.2015.12.074]
23. Singh L, Agarwal T, Simal-Gandara J. PAHs, diet and cancer prevention: Cooking process driven-strategies. Trends in Food Science & Technology. 2020;99:487-506. [DOI:10.1016/j.tifs.2020.03.030]
24. Nie W, Cai K, Li Y, Tu Z, Hu B, Zhou C, et al. Study of polycyclic aromatic hydrocarbons generated from fatty acids by a model system. Journal of the Science of Food and Agriculture. 2019;99(7):3548-54. [DOI:10.1002/jsfa.9575]
25. IARC. List of Classifications: International Agency for Research on Cancer; [Available from: https://monographs.iarc.who.int/list-of-classifications/.
26. USEPA. Acenaphthene: United States Environmental Protection Agency; [Available from: https://archive.epa.gov/epawaste/hazard/wastemin/web/pdf/acnphthe.pdf.
27. USEPA. Provisional Peer-Reviewed Toxicity Values for
28. Acenaphthene: United States Environmental Protection Agency; 2011 [Available from: https://cfpub.epa.gov/ncea/pprtv/documents/Acenaphthene.pdf.
29. Shavali-Gilani P, Yazdanfar N, Jahed-Khaniki G, Molaee-Aghaee E, Sadighara P. The effect of flavorings on PAHs level in the roasted sunflower seeds. Scientific Reports. 2023;13(1):17508. [DOI:10.1038/s41598-023-44994-8]
30. Akbari-adergani B, Khaki T, Jahed G, Ahmadkhaniha R, Rezapour S, Sadighara P. Polycyclic aromatic hydrocarbons in shell and kernel of roasted sunflower seeds. Journal of Pharmaceutical Sciences and Research. 2017;9(6):994.
31. Öz E, Ekiz E, Savaş A, Aoudeh E, El-Aty AA, Öz F. Impact of roasting level on fatty acid composition, oil and polycyclic aromatic hydrocarbon contents of various dried nuts. Turkish Journal of Agriculture and Forestry. 2021;45(2):213-21. [DOI:10.3906/tar-2006-43]
32. Mmongoyo JA, Wu F, Linz JE, Nair MG, Mugula JK, Tempelman RJ, et al. Aflatoxin levels in sunflower seeds and cakes collected from micro-and small-scale sunflower oil processors in Tanzania. PloS one. 2017;12(4):e0175801. [DOI:10.1371/journal.pone.0175801]
33. Beheshti HR, Asadi M. Aflatoxins in sunflower and safflower seeds from Iran. Food Additives and Contaminants: Part B. 2013;6(1):68-71. [DOI:10.1080/19393210.2012.725227]
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Bakhtiyari A, Jahed Khaniki G, Molaee-aghaee E, Shariatifar N, Shavali-gilani P, Akbari N, et al . Assessment of Polycyclic Aromatic Hydrocarbons and Aflatoxin B1 in Homemade Roasted Sunflower Seeds. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2025; 20 (1) :73-80
URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3905-fa.html

بختیاری علیرضا، جاهد خانیکی غلامرضا، مولایی اقایی ابراهیم، شریعتی فر نبی، شاولی گیلانی پریسا، اکبری نادر، و همکاران.. اندازه‌گیری مقدار هیدروکربن‌های آروماتیک چند حلقه‌ای و آفلاتوکسین B1 در تخمه آفتابگردان بوداده خانگی. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1404; 20 (1) :73-80

URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3905-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 20، شماره 1 - ( بهار 1404 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Iranian Journal of  Nutrition Sciences and Food  Technology
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4710