[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
.
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
برای نویسندگان::
آرشیو مجله و مقالات::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
IFRAME

..
:: دوره 20، شماره 1 - ( بهار 1404 ) ::
جلد 20 شماره 1 صفحات 21-13 برگشت به فهرست نسخه ها
ارتباط مصرف غذاهای فوق فراوری شده و خطر ابتلا به بیماری کبد چرب غیر الکلی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2: یک مطالعه مقطعی
علیرضا علیخانی ، آرین سراج ، محمدمهدی کاکوئی نژاد ، حسین پوستچی ، زهرا یاری*
استادیار گروه تحقیقات تغذیه، انستیتو تحقیقات تغذیه‌ای و صنایع غذایی کشور، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران ، zahrayari_nut@yahoo.com
چکیده:   (456 مشاهده)
سابقه و هدف: بیماری کبد چرب غیرالکلی (NAFLD) ارتباط نزدیکی با اختلالات متابولیک مانند چاقی و دیابت نوع ۲ (T2D) دارد. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط بین مصرف غذاهای فوق فراوری شده (UPF) و بروز NAFLD در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ است.
مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی، ۲۰۰ فرد مبتلا به دیابت نوع ۲ مورد بررسی قرار گرفتند که بر اساس نتایج فیبرواسکن ۱۳۳ نفر مبتلا به NAFLD (گرید 2 و بالاتر استئاتوز بر اساس امتیاز CAP بالاتر از dB/m 263) و ۶۷ نفر بدون  NAFLD بودند.  مصرف مواد غذایی با استفاده از پرسشنامه بسامد خوراک ارزیابی و مصرف غذاهای فراوری شده بر اساس سیستم طبقه‌بندی NOVA  برآورد شد. داده‌های دموگرافیک و بالینی افراد جمع‌آوری شد. مدل‌های رگرسیون لجستیک برای ارزیابی ارتباط مصرف UPF بر خطر بروز NAFLD استفاده شدند.
یافتهها: نمایه توده بدنی افراد مبتلا به NAFLD به طور معنی داری بالاتر بود (001/0 >P). اگرچه تفاوت معنی‌داری در دریافت کل کالری بین گروه‌ها مشاهده نشد، مصرف غذاهای فوق فراوری شده (NOVA 4)  (006/0 =P) و فراوری شده (NOVA 3) (032/0 =P) در افراد مبتلا به NAFLD  به طور معنی‌داری بالاتر بود. تحلیل رگرسیون نشان داد که دریافت بالاتر UPF به طور معنی‌داری با افزایش خطر ابتلا به NAFLD همراه است. پس از تعدیل تمام عوامل مخدوش‌کننده نشان داده شد خطر ابتلا به NAFLD در افرادی که در بالاترین سهک دریافت UPF  قرار داشتند، بیش از 3 برابر آنهایی بود که در سهک اول دریافت UPF بودند (019/0=P، 22/827/1= فاصله اطمینان 95 درصد، 23/3 = نسبت شانس).
نتیجه گیری: این مطالعه نشان داد که مصرف غذاهای فوق فراوری شده با افزایش خطر بروز NAFLD در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ ارتباط دارد که بیانگر اهمیت رژیم غذایی در مدیریت سلامت کبد است. بر اساس یافته‌های مطالعه حاضر، کاهش دریافت غذاهای آماده و فرآیند شده به بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 توصیه می‌شود.
واژه‌های کلیدی: غذاهای فوق فراوری شده، دیابت، کبد چرب، استئاتوز
متن کامل [PDF 522 kb]   (149 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذيه
دریافت: 1403/9/25 | پذیرش: 1403/10/29 | انتشار: 1404/1/31

  • مصرف مواد‌ غذایی فوق فراوری شده و فراوری شده با ابتلا به کبد چرب غیر الکلی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 ارتباط دارد.
  • مصرف غذاهای فوق فراوری شده، صرف نظر از کل کالری دریافتی، سلامت کبد را در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 به خطر می‌اندازد.
  • میزان استئاتوز و نمایه توده بدنی در بیماران دیابت نوع 2 با کبد چرب بالاتر از بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 بدون کبد چرب است.

فهرست منابع
1. Younossi ZM, Koenig AB, Abdelatif D, Fazel Y, Henry L, Wymer M. Global epidemiology of nonalcoholic fatty liver disease-Meta-analytic assessment of prevalence, incidence, and outcomes. Hepatology. 2016;64(1):73-84. [DOI:10.1002/hep.28431]
2. Sayiner M, Koenig A, Henry L, Younossi ZM. Epidemiology of Nonalcoholic Fatty Liver Disease and Nonalcoholic Steatohepatitis in the United States and the Rest of the World. Clin Liver Dis. 2016;20(2):205-14. [DOI:10.1016/j.cld.2015.10.001]
3. Chalasani N, Younossi Z, Lavine JE, Diehl AM, Brunt EM, Cusi K, et al. The diagnosis and management of non-alcoholic fatty liver disease: practice Guideline by the American Association for the Study of Liver Diseases, American College of Gastroenterology, and the American Gastroenterological Association. Hepatology. 2012;55(6):2005-23. [DOI:10.1002/hep.25762]
4. Younossi ZM. Non-alcoholic fatty liver disease - A global public health perspective. J Hepatol. 2019;70(3):531-44. [DOI:10.1016/j.jhep.2018.10.033]
5. Nasr P, Ignatova S, Kechagias S, Ekstedt M. Natural history of nonalcoholic fatty liver disease: A prospective follow-up study with serial biopsies. Hepatol Commun. 2018;2(2):199-210. [DOI:10.1002/hep4.1134]
6. Huang TD, Behary J, Zekry A. Non-alcoholic fatty liver disease: a review of epidemiology, risk factors, diagnosis and management. Intern Med J. 2020;50(9):1038-47. [DOI:10.1111/imj.14709]
7. Yang KC, Hung HF, Lu CW, Chang HH, Lee LT, Huang KC. Association of Non-alcoholic Fatty Liver Disease with Metabolic Syndrome Independently of Central Obesity and Insulin Resistance. Sci Rep. 2016;6:27034. [DOI:10.1038/srep27034]
8. Guo X, Yin X, Liu Z, Wang J. Non-Alcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD) Pathogenesis and Natural Products for Prevention and Treatment. Int J Mol Sci. 2022;23(24). [DOI:10.3390/ijms232415489]
9. Dong Q, Majumdar G, O'Meally RN, Cole RN, Elam MB, Raghow R. Insulin-induced de novo lipid synthesis occurs mainly via mTOR-dependent regulation of proteostasis of SREBP-1c. Mol Cell Biochem. 2020;463(1-2):13-31. [DOI:10.1007/s11010-019-03625-5]
10. Byrne CD, Targher G. NAFLD: a multisystem disease. J Hepatol. 2015;62(1 Suppl):S47-64. [DOI:10.1016/j.jhep.2014.12.012]
11. Byrne CD, Targher G. Ectopic fat, insulin resistance, and nonalcoholic fatty liver disease: implications for cardiovascular disease. Arterioscler Thromb Vasc Biol. 2014;34(6):1155-61. [DOI:10.1161/ATVBAHA.114.303034]
12. Younossi ZM, Golabi P, de Avila L, Paik JM, Srishord M, Fukui N, et al. The global epidemiology of NAFLD and NASH in patients with type 2 diabetes: A systematic review and meta-analysis. J Hepatol. 2019;71(4):793-801. [DOI:10.1016/j.jhep.2019.06.021]
13. Monteiro CA, Cannon G, Levy RB, Moubarac JC, Louzada ML, Rauber F, et al. Ultra-processed foods: what they are and how to identify them. Public Health Nutr. 2019;22(5):936-41. [DOI:10.1017/S1368980018003762]
14. Marino M, Puppo F, Del Bo C, Vinelli V, Riso P, Porrini M, et al. A Systematic Review of Worldwide Consumption of Ultra-Processed Foods: Findings and Criticisms. Nutrients. 2021;13(8). [DOI:10.3390/nu13082778]
15. Almarshad MI, Algonaiman R, Alharbi HF, Almujaydil MS, Barakat H. Relationship between Ultra-Processed Food Consumption and Risk of Diabetes Mellitus: A Mini-Review. Nutrients. 2022;14(12). [DOI:10.3390/nu14122366]
16. Henney AE, Gillespie CS, Alam U, Hydes TJ, Cuthbertson DJ. Ultra-Processed Food Intake Is Associated with Non-Alcoholic Fatty Liver Disease in Adults: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients. 2023;15(10). [DOI:10.3390/nu15102266]
17. Elizabeth L, Machado P, Zinocker M, Baker P, Lawrence M. Ultra-Processed Foods and Health Outcomes: A Narrative Review. Nutrients. 2020;12(7). [DOI:10.3390/nu12071955]
18. Fan R, Wang J, Du J. Association between body mass index and fatty liver risk: A dose-response analysis. Sci Rep. 2018;8(1):15273. [DOI:10.1038/s41598-018-33419-6]
19. Zhang YF, Qiao W, Zhuang J, Feng H, Zhang Z, Zhang Y. Association of ultra-processed food intake with severe non-alcoholic fatty liver disease: a prospective study of 143073 UK Biobank participants. J Nutr Health Aging. 2024;28(10):100352. [DOI:10.1016/j.jnha.2024.100352]
20. Grinshpan LS, Eilat-Adar S, Ivancovsky-Wajcman D, Kariv R, Gillon-Keren M, Zelber-Sagi S. Ultra-processed food consumption and non-alcoholic fatty liver disease, metabolic syndrome and insulin resistance: A systematic review. JHEP Rep. 2024;6(1):100964. [DOI:10.1016/j.jhepr.2023.100964]
21. Moubarac JC, Parra DC, Cannon G, Monteiro CA. Food Classification Systems Based on Food Processing: Significance and Implications for Policies and Actions: A Systematic Literature Review and Assessment. Curr Obes Rep. 2014;3(2):256-72. [DOI:10.1007/s13679-014-0092-0]
22. De Ledinghen V, Vergniol J. Transient elastography (fibroscan). Gastroenterologie clinique et biologique. 2008;32(6):58-67. [DOI:10.1016/S0399-8320(08)73994-0]
23. Malekzadeh R, Poustchi H. Fibroscan for assessing liver fibrosis: An acceptable alternative for liver biopsy: Fibroscan: an acceptable alternative for liver biopsy. Hepat Mon. 2011;11(3):157-8.
24. Mirmiran P, Esfahani FH, Mehrabi Y, Hedayati M, Azizi F. Reliability and relative validity of an FFQ for nutrients in the Tehran lipid and glucose study. Public health nutrition. 2010;13(5):654-62. [DOI:10.1017/S1368980009991698]
25. Liu Z, Huang H, Zeng Y, Chen Y, Xu C. Association between ultra-processed foods consumption and risk of non-alcoholic fatty liver disease: a population-based analysis of NHANES 2011-2018. Br J Nutr. 2023;130(6):996-1004. [DOI:10.1017/S0007114522003956]
26. Zhang S, Gan S, Zhang Q, Liu L, Meng G, Yao Z, et al. Ultra-processed food consumption and the risk of non-alcoholic fatty liver disease in the Tianjin Chronic Low-grade Systemic Inflammation and Health Cohort Study. Int J Epidemiol. 2022;51(1):237-49. [DOI:10.1093/ije/dyab174]
27. Zhao L, Zhang X, Martinez Steele E, Lo CH, Zhang FF, Zhang X. Higher ultra-processed food intake was positively associated with odds of NAFLD in both US adolescents and adults: A national survey. Hepatol Commun. 2023;7(9). [DOI:10.1097/HC9.0000000000000240]
28. Kim Y, Keogh J, Clifton P. A review of potential metabolic etiologies of the observed association between red meat consumption and development of type 2 diabetes mellitus. Metabolism. 2015;64(7):768-79. [DOI:10.1016/j.metabol.2015.03.008]
29. Rahimi-Sakak F, Maroofi M, Emamat H, Hekmatdoost A. Red and Processed Meat Intake in Relation to Non-Alcoholic Fatty Liver Disease Risk: Results from a Case-Control Study. Clin Nutr Res. 2022;11(1):42-9. [DOI:10.7762/cnr.2022.11.1.42]
30. Hydes T, Alam U, Cuthbertson DJ. The Impact of Macronutrient Intake on Non-alcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD): Too Much Fat, Too Much Carbohydrate, or Just Too Many Calories? Front Nutr. 2021;8:640557. [DOI:10.3389/fnut.2021.640557]
31. Walhin JP, Gonzalez JT, Betts JA. Physiological responses to carbohydrate overfeeding. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2021;24(4):379-84. [DOI:10.1097/MCO.0000000000000755]
32. Inci MK, Park SH, Helsley RN, Attia SL, Softic S. Fructose impairs fat oxidation: Implications for the mechanism of western diet-induced NAFLD. J Nutr Biochem. 2023;114:109224. [DOI:10.1016/j.jnutbio.2022.109224]
33. Perez-Montes de Oca A, Julian MT, Ramos A, Puig-Domingo M, Alonso N. Microbiota, Fiber, and NAFLD: Is There Any Connection? Nutrients. 2020;12(10). [DOI:10.3390/nu12103100]
34. Collison KS, Maqbool Z, Saleh SM, Inglis A, Makhoul NJ, Bakheet R, et al. Effect of dietary monosodium glutamate on trans fat-induced nonalcoholic fatty liver disease. J Lipid Res. 2009;50(8):1521-37. [DOI:10.1194/jlr.M800418-JLR200]
35. Emamat H, Ghalandari H, Tangestani H, Abdollahi A, Hekmatdoost A. Artificial sweeteners are related to non-alcoholic fatty liver disease: Microbiota dysbiosis as a novel potential mechanism. EXCLI J. 2020;19:620-6.
36. Dallio M, Diano N, Masarone M, Gravina AG, Patane V, Romeo M, et al. Chemical Effect of Bisphenol A on Non-Alcoholic Fatty Liver Disease. Int J Environ Res Public Health. 2019;16(17). [DOI:10.3390/ijerph16173134]
37. Vivi ACP, Azevedo-Silva TR, Neri D, Strufaldi MWL, Lebrao CW, Fonseca FLA, et al. Association between ultraprocessed food intake and C-reactive protein levels in preterm and term infants. Nutrition. 2022;99-100:111649. [DOI:10.1016/j.nut.2022.111649]
38. Lane MM, Lotfaliany M, Forbes M, Loughman A, Rocks T, O'Neil A, et al. Higher Ultra-Processed Food Consumption Is Associated with Greater High-Sensitivity C-Reactive Protein Concentration in Adults: Cross-Sectional Results from the Melbourne Collaborative Cohort Study. Nutrients. 2022;14(16). [DOI:10.3390/nu14163309]
39. Vahid F, Rahmani D, Hekmatdoost A. The association between dietary antioxidant index (DAI) and nonalcoholic fatty liver disease (NAFLD) onset; new findings from an incident case-control study. Clin Nutr ESPEN. 2021;41:360-4. [DOI:10.1016/j.clnesp.2020.10.020]
40. Ferramosca A, Di Giacomo M, Zara V. Antioxidant dietary approach in treatment of fatty liver: New insights and updates. World J Gastroenterol. 2017;23(23):4146-57. [DOI:10.3748/wjg.v23.i23.4146]
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Alikhani A, Seraj A, Kakoienejad M, Poustchi H, Yari Z. Associations between Ultra-processed Foods and Risk of Non-alcoholic Fatty Liver Disease in Patients with Type 2 Diabetes: A Cross-sectional Study. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2025; 20 (1) :13-21
URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3948-fa.html

علیخانی علیرضا، سراج آرین، کاکوئی نژاد محمدمهدی، پوستچی حسین، یاری زهرا. ارتباط مصرف غذاهای فوق فراوری شده و خطر ابتلا به بیماری کبد چرب غیر الکلی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2: یک مطالعه مقطعی. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1404; 20 (1) :13-21

URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3948-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 20، شماره 1 - ( بهار 1404 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Iranian Journal of  Nutrition Sciences and Food  Technology
Persian site map - English site map - Created in 0.08 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4710