سابقه و هدف: اسید لاکتیک با یک اتم کربن نامتقارن، دارای دو فرم ایزومر نوری (+) L و (-) D است. اسید لاکتیک در صنایع غذایی، چرم، نساجی، کشاورزی و پزشکی کاربرد دارد. امروزه فرم ایزومر نوریL(+) آن در صنایع دارویی و ترکیبات حدواسط دارویی، پلیمرهای تجزیه شونده، جهت ساخت تجهیزات پزشکی کاربرد وسیعی یافته است. از میکروارگانیسمهای فراوانی به عنوان تولید کننده اسید لاکتیک نام برده شده است، اما با توجه به اینکه لاکتوباسیلهاGRAS تشخیص داده شدهاند، در این تحقیق با هدف جداسازی بهترین سویه تولیدکننده اسید لاکتیک نوع L(+) سویههای مختلف لاکتوباسیل بررسی شد.
مواد و روشها: آمپولهای لیوفیلیزه لاکتوباسیلها از بخش کلکسیون میکروبی سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران تهیه شد. این آمپولها در شرایط کاملا استریل، روی محیط جامد شیبدار MRS کشت و سپس در محیط مایعMRS به عنوان پیش کشت تلقیح شدند. سپس 5/2میلی لیتراز محیط پیش کشت حاوی 108 باکتری در میلیلیتر به فلاسکهای250 میلیلیتریِ حاوی 50 میلیلیتر محیطِ تولید، تلقیح شد. و در دمای ˚C30 و 180 دور در دقیقه، گرماگذاری شدند. میزان تولید اسید لاکتیک، مصرف گلوکز و رشد هر یک از سویهها حداقل با سه تکرار اندازهگیری شد.
یافته ها: بر اساس نتایج به دست آمده، در محیط تولید دارای 100 گرم در لیتر گلوکز با حداقل هوادهی در ارلنهای کاملا در بسته، سویه میکروبی ssp. casei PTCC 1608 Lactobacillus caseiبا تولید g/L 95 لاکتات کلسیم و بهرهدهی 98/0 گرم در لیتر ساعت با بازده واکنش 95% و همچنین سویهLactobacillus rhamnosus PTCC 1637 با تولید 40/81 گرم در لیتر لاکتات کلسیم و بهرهدهی 85/0 گرم در لیتر ساعت و بازده واکنش 63% به عنوان بهترین باکتریهای هموفرمانتاتیو تولید کننده نوع ایزومر نوری (+) Lاسید لاکتیک مشخص شدند.
نتیجه گیری: سویههای ssp. casei PTCC 1608 L. caseiو L. rhamnosus PTCC 1637 با تولید مقادیر مناسب اسید لاکتیک نوعL(+) جهت تولید اسید لاکتیکِ مجاز برای استفاده در صنایع غذایی و دارویی و تدوین دانش فنی تولید در شرایط نیمه صنعتی به عنوان نگهدارنده غذایی، ارزشمند هستند.
Mirdamadi S, Rajabi A, Aziz Mohseni F, Momen B. Lactic acid production by Lactobacillus strains. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2007; 2 (3) :57-64 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-49-fa.html
میردامادی سعید، رجبی افسانه، عزیز محسنی فرزانه، مؤمن بهمن. تولید اسید لاکتیک توسط سویههای مختلف لاکتوباسیل. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1386; 2 (3) :57-64