:: دوره 3، شماره 2 - ( 7-1387 ) ::
هدایت حسینی ، حامد احمدی ، حمید اخوان طباطبایی ، روح ا. . فردوسی ، رامین خاکسار* ، فرزانه شهراز ، منیژه کامران
، ramin.khaksar@gmail.com
سابقه و هدف: با توجه به مصرف سوسیس و کالباس، اهمیت تولید بهداشتی این محصولات، عدم بررسی جامع میکروبی این فراورده با درصدهای مختلف گوشت و تعیین عمر ماندگاری آنها، بررسی‌های علمی در زمینه پروفایل میکروبی و ضوابط مشخص در بازبینی استاندارد ملی کنونی ضروری است. در این تحقیق، رشد میکرو ارگانیسم‌های مزوفیل هوازی، سرما گرا، کپک و مخمر در 4 گروه فراورده گوشتی در طول مدت نگهداری 87 روزه بررسی شده است. مواد و روش‌ها: در این مطالعه، فراورده‌های گوشت قرمز حرارت دیده که بر اساس استاندارد ملی کشور به 4 گروه 40، 55، 80 و 90 % گوشت تقسیم می‌شوند، در یکی از واحد‌های تولیدی کشور در 3 نمونه برای هر گروه از فراورده‌ها، تولید و در حین فرایند و مدت انبارمانی در دمای C○4 ، به مدت 87 روز در 21 نوبت و با 2 تکرار از نظر تعداد میکروارگانیسم‌های مزوفیل هوازی، سرماگرا‌ها، کپک و مخمر، طبق استانداردهای ملی ایران (شماره‌های 5272، 2629 و 997) مورد آزمون قرار گرفتند. یافته‌ها‌: جمعیت میکروارگانیسم‌های مزوفیل هوازی در طول مدت بررسی از حد مجاز عبور نکرد. جمعیت میکروارگانیسم‌های سرماگرا در فراورده 90% در روز سی‌ و دوم، در فراورده 80% در روز سی و ششم، در فراورده 55% در روز چهل و چهارم و در فراورده 40% در روز پنجاه و دوم و جمعیت کپک و مخمر‌ها در فراورده 90% در روز پنجاه و نهم، در فراورده 80% در روز شصت و ششم، در فراورده 55% در روز هشتادم و در فراورده 40% در روز هشتاد و هفتم از حد مجاز استاندارد ملی ایران عبور کرد. نتیجه گیری: با افزایش درصد گوشت در فراورده‌ها، بار میکروبی در هر 3 دسته میکروارگانیسم‌ها افزایش می‌یابد. همچنین با توجه به عبور از حد استاندارد در مورد میکروارگانیسم‌های سرماگرا در طول مدت نگهداری، این دسته میکروارگانیسم‌ها می‌توانند به عنوان باکتری‌های شاخص فساد، معرفی شوند.
واژه‌های کلیدی: میکروارگانیسم‌های مزوفیل هوازی، سرماگراها، کپک، مخمر، فراورده گوشت قرمز حرارت دیده
دریافت: 1387/7/24 | انتشار: 1387/7/24

Hosseini H, Ahmadi H, Akhavan H, Ferdowsi R, Khaksar R, Shahraz F et al . Growth patterns of aerobic mesophilic and psychrotrophic microorganisms, moulds and yeasts in four heated red-meat product groups during storage. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2008; 3 (2) :33-40

حسینی هدایت، احمدی حامد، اخوان طباطبایی حمید، فردوسی روح ا...، خاکسار رامین، شهراز فرزانه و همکاران.. الگوی رشد میکرو ارگانیسم‌های مزوفیل هوازی، سرماگراها، کپک و مخمر در 4 گروه فراورده گوشت قرمز حرارت دیده در طول مدت نگهداری . علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1387; 3 (2) :33-40