اثرات مکملیاری با پودر توت فرنگی بر سطوح هموگلوبین گلیکوزیله و لیپیدهای سرم در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2: کارآزمایی بالینی تصادفی دوسوکور
|
رضا امانی ، سارا مؤذن* ، حاجیه شهبازیان ، کامبیز احمدی انکالی ، عزیز همایونی راد ، محمد طه جلالی |
|
|
چکیده: (8121 مشاهده) |
سابقه و هدف: بیماریهای قلبی عروقی به عنوان عوارض عمده دیابت و اولین عامل مرگ و میر در جوامع به شمار میروند. با توجه به محتوی بالای ترکیبات ریزمغذی و فنولیک در توت فرنگی و نمایه گلایسمی پایین، نقش آن در کاهش عوارض قلبی عروقی مورد توجه قرار گرفته است. در این مطالعه اثر مکمل یاری با پودر توت فرنگی در کاهش عوارض عروقی ناشی از دیابت مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روشها: در این کارآزمایی بالینی تصادفی دوسوکور شاهددار 36 بیمار (13 مرد و 23 زن) دیابتی نوع 2 با غلظت کلسترول LDL بالاتر از mg/dl 100 در دو گروه تقسیم شدند. افراد گروه آزمون، روزانه 2 لیوان نوشیدنی حاوی 50 گرم پودر توت فرنگی خشک شده به روشFreeze-Drying و افراد گروه شاهد، روزانه 2 لیوان نوشیدنی حاوی دارونما با محتوی کالری، طعم و رنگ مشابه به مدت 6 هفته دریافت کردند. دریافتهای غذایی، شاخصهای تنسنجی و سطوح لیپیدهای سرم و درصد هموگلوبین گلیکوزیله در ابتدا و انتهای مطالعه اندازهگیری شد. آنالیز آماری با استفاده از نرمافزار SPSS انجام گرفت.
یافتهها: میانگین کاهش در سطوح هموگلوبین گلیکوزیله در گروه مداخله به طور معنیداری بیشتر از گروه کنترل بود.
(5/5%- ،002/0P= ). غلظت کلسترول تام به میزان 5/7% و نسبت کلسترول تام به کلسترول HDL 1/7% در گروه آزمون نسبت به قبل از مداخله کاهش یافت (به ترتیب000/0 p= و002/0p=). ولی در گروه آزمون، تفاوت آماری معنیداری در غلظت کلسترول LDL، تریگلیسرید و کلسترول HDL در پایان هفته ششم نسبت به ابتدای مطالعه مشاهده نشد.
نتیجه گیری: مکمل یاری با پودر توت فرنگی سبب بهبود غلظت کلسترول تام و نسبت کلسترول تام به کلسترول HDL در بیماران دیابتی
نوع 2 شد و سطوح هموگلوبین گلیکوزیله را کاهش داد. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که مکملیاری با منابع غنی از آنتیاکسیدانها از قبیل توت فرنگی میتواند در کاهش عوارض عروقی دیابت مؤثر باشد.
واژگان کلیدی: پودر توت فرنگی، دیابت نوع 2، لپیدهای سرم، هموگلوبین گلیکوزیله |
|
واژههای کلیدی: پودر توت فرنگی، دیابت نوع 2، لپیدهای سرم، هموگلوبین گلیکوزیله |
|
متن کامل [PDF 541 kb]
(2348 دریافت)
|
نوع مقاله: پژوهشي |
موضوع مقاله:
تغذيه دریافت: 1392/10/3 | پذیرش: 1392/10/3 | انتشار: 1392/10/3
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|