مرکز تحقیقات تغذیه، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران ، s.babajafari493@gmail.com
چکیده: (6398 مشاهده)
سابقه و هدف:شاخص تغذیه سالم (HEI)، شاخص کفایت تغذیهای رژیم (DQI)، امتیاز رژیم مدیترانه (MDS)، و امتیاز تنوع رژیم (DDS) جهت تعیین میزان سلامت و کفایت تغذیهای رژیم مورد استفاده قرار میگیرند. هدف این مطالعه بررسی ارتباط شاخصهای سلامت، کیفیت و تنوع رژیم غذایی و عادات غذایی در جمعیت بزرگسالان ساکن شهر شیراز بود. مواد و روشها:این مطالعه مقطعی بر 438 فرد 50-20 ساله ساکن شیراز انجام شد. اطلاعات مصرف مواد غذایی به وسیله پرسشنامه 168 آیتمی اعتبار سنجی شده تکرر مصرف غذا و اطلاعات عادات غذایی مانند دفعات مصرف وعدههای اصلی و میان وعده، غذاهای فست فود و سرخ شده از طریق مصاحبه مورد پرسش قرار گرفت. شاخصهای کفایت تغذیهای رژیم شامل HEI، DQI، MDS و DDS با استفاده از روشهای معتبر محاسبه گردید. ارتباط عادات غذایی و شاخصهای کفایت تغذیهای رژیم با رگرسیون خطی مورد سنجش قرار گرفت. یافتهها:پس از تعدیل برای سن، جنس، و نمایه توده بدنی مصرف صبحانه ارتباط مثبت معنیداری با همه شاخصهای رژیمی داشت اما مصرف شام با شاخص HEI و MDS ارتباط معکوس داشت(01/0=p). تعدد میان وعده مصرفی با شاخصهای HEI، DQI، و DDS ارتباط مثبت داشت (001/0=p). مصرف فست فود با امتیاز HEI، DQI، و MDS (03/0-001/0>p) و مصرف غذاهای سرخ شده با امتیاز DQI (01/0=p) ارتباط معکوس داشتند. مصرف غذاهای رستورانی با هیچیک از شاخصهای رژیم ارتباط نداشت. مصرف نمک با HEI و DQI ارتباط معکوس معنیدار داشت. نتیجه گیری:رابطه معنیداری بین امتیاز شاخصهای کیفیت تغذیهای رژیم و رعایت عادات غذایی سالم وجود داشت. شاخصهای HEI، DQI، و MDS در مقایسه با DDS، ارتباط بیشتری با عادات غذایی داشتند.
Akhlaghi M, Babajafari S, Razmjouee N, Bagheri S. Association Between Dietary Indices and Eating Habits in 20-50 Years Adults in Shiraz . Iranian J Nutr Sci Food Technol 2018; 13 (1) :11-20 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-2430-fa.html
اخلاقی معصومه، باباجعفری سیاوش، رزمجویی نادیا، باقری شبنم. ارتباط شاخص های سلامت و کیفیت رژیم با عادات غذایی در افراد 50-20 ساله شهر شیراز . علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1397; 13 (1) :11-20