دانشگاه آزاد اسلامی واحد صفادشت ، mmoslehishad@gmail.com
چکیده: (590 مشاهده)
سابقه و هدف:در سالهای اخیر، نوشیدنیهای فراسودمند تولید شده با افزودن آنتیاکسیدانها، ویتامینها و باکتریهای پروبیوتیک توانسته اندجایگزین مناسبی برای نوشابه ها باشند. این تحقیقبه منظورارزیابی خواص آنتیاکسیدانی، محتوای فنلی و خاصیت مهارکنندگی آنزیم آلفاگلوکوزیداز اسانس اسطوخودوس، خالواش، علف لیمو و نوشیدنی فراسودمند تولید شده از اسانس گیاهان منتخب و ارزیابی حسی نوشیدنی مذکور انجام شد. مواد و روشها:ابتدا اسانس گیاهان با دستگاه کلونجر توسط بخار آب استخراجشدوآنالیزترکیباتتشکیل دهنده اسانسگیاهانبااستفادهازدستگاهکروماتوگرافیگازیانجامشد. خواص آنتیاکسیدانی، محتوای فنلی و مهار آنزیم آلفاگلوکوزیداز در اسانس گیاهان مذکور مورد بررسی قرار گرفت و باتوجه به خواص اسانس گیاهان، از بین سه گیاه مذکور، از اسانس گیاهان علف لیمو و اسطوخودوس برای تولید نوشیدنی انرژی زا فراسودمند استفاده شد.سپس آزمایش خواص آنتیاکسیدانی، تعیین محتوای فنلی و ارزیابی حسی (رنگ، بو و مزه) برای نوشیدنیهای تولید شده انجام شد. یافتهها:نتایج حاصله در بررسی فعالیت آنتیاکسیدانی نشان داد؛ اسانس اسطوخودوس و علف لیمو بالاترین خاصیت آنتیاکسیدانی را دارد. در خصوص محتوای فنل کل مشخص شد که محتوای فنلی در اسانس خالص گیاهان باهم اختلاف معنیدار دارد (05/0p<). بر اساس نتایج حاصله، اسانس گیاه علف لیمو دارای بالاترین محتوای فنلی بود. درصد مهارکنندگی آلفاگلوکوزیداز برای اسانس گیاه علف لیمو، اسطوخودوس و خالواش حدودا 60 درصد بود.نتایج حاصل از بررسی خواص آنتیاکسیدانی و محتوای فنلی و ارزیابی حسی برای نوشیدنیهای حاوی اسانسها نشان داد که به ترتیب نوشیدنی حاوی اسانس علف لیمو و سپس اسطوخودوس دارای بیشترین مقدار ترکیبات فنلی، خاصیت آنتی اکسیدانی و مطلوبیت حسی هستند. نتیجه گیری:نتایج تحقیق نشان داد که اسانس گیاهان علف لیمو و اسطوخودوس ویژگیهای حسی و آنتیاکسیدانی نوشیدنی را افزایش دادند و به دلیل افزودن خواص گیاهی خود به نوشیدنی، میتوان آن را فراسودمند نامید. همچنین نتایج ارزیابی حسی نشان داد که نوشیدنیهای انرژیزای فراسودمند تولید شده از پذیرش خوبی برخوردارند.
Torogh M, Moslehishad M, Homapour M, Pourhamzeh S. Assessment of Antioxidant Characteristics, Phenolic Content and Alpha-glucosidase Inhibitory Activity of the Essential Oils of Lavender, Mentha pulegium and Lemon grass and Production of Functional Energy Drinks Containing Selected Essential. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2024; 18 (4) :75-91 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3672-fa.html
طرق محمدرضا، مصلحی شاد مریم، هماپور مسعود، پورحمزه سمیرا. ارزیابی خواص آنتیاکسیدانی، محتوای فنلی و مهار آنزیم آلفاگلوکوزیداز اسانس اسطوخودوس، خالواش، علف لیمو و کاربرد آنها در تولید نوشیدنی انرژیزا فراسودمند. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1402; 18 (4) :75-91