[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
.
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
برای نویسندگان::
آرشیو مجله و مقالات::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
IFRAME

..
:: دوره 20، شماره 3 - ( پاییز 1404 ) ::
جلد 20 شماره 3 صفحات 12-1 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی ارتباط ظرفیت تام آنتی اکسیدانی و شاخص التهابی رژیم غذایی و پارامترهای آنتروپومتریک، بالینی و بیوشیمیایی با میزان مرگ و میر در بیماران مبتلا به سیروز کبدی: یک مطالعه طولی
مونا شفیعی ، زهرا یاری ، عزت اله فاضلی مقدم*
استادیار گروه علوم تغذیه، مرکز تحقیقات بهداشت تغذیه، دانشکده بهداشت و تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، خرم آباد، ایران ، ztfazeli@yahoo.com
چکیده:   (7 مشاهده)
سابقه و هدف: رژیم غذایی نقش بسزایی در پیشگیری، ابتلا و پیشرفت سیروز کبدی دارد. هدف مطالعه حاضر بررسی ارتباط ظرفیت تام آنتی‌اکسیدانی، شاخص التهابی رژیم غذایی و پارامترهای آنتروپومتریک، بالینی و بیوشیمیایی با میزان مرگ و میر در بیماران مبتلا به سیروز کبدی است.
مواد و روشها: در این مطالعه طولی، 121 بیمار مبتلا به سیروز کبدی به مدت 60 ماه پایش شدند. ارزیابی دریافت های غذایی با استفاده از پرسشنامه بسامد خوراک 168 آیتمی انجام شد و بر اساس آن ظرفیت تام آنتی اکسیدانی (DTAC) و شاخص التهابی (DII) رژیم غذایی محاسبه شد. همچنین وضعیت تغذیه‌ای به روش ارزیابی جامع ذهنی (SGA) بررسی و پارامترهای آنتروپومتری اندازه گیری شد. خطر مرگ و میر به عنوان پیامد اصلی از طریق مدل‌های رگرسیون کاکس برآورد شد.
یافتهها: پس از تعدیل عوامل مخدوشگر نتایج نشان داد، سوءتغذیه با افزایش خطر مرگ و میر ارتباط معنی‌داری دارد. بررسی ارتباط اندازه‌های آنتروپومتری با مرگ و میر حاکی از ارتباط معکوس و معنی‌دار محیط دور بازو (021/0 = P، 28/0 = HR T3 vs T1) و محیط عضله دور بازو (022/0 = P، 24/0 = HR T3 vs T1) بود. همچنین نتایج نشان داد خطر مرگ و میر به طور معنی‌داری با افزایش DTAC کاهش (037/0 = P، 22/0 = HR T3 vs T1) و با افزایش DII افزایش (029/0 = P، 8/4 = HR T3 vs T1) می یابد.
نتیجه گیری: رژیم غذایی ضد التهابی با ظرفیت تام آنتی اکسیدانی بالا می تواند خطر مرگ و میر را در بیماران مبتلا به سیروز کاهش دهد. همچنین بهبود وضعیت تغذیه ای، کاهش سوءتغذیه و حفظ توده عضلانی با کاهش خطر مرگ و میر در این بیماران همراه است.
واژه‌های کلیدی: سیروز کبدی، مرگ و میر، ظرفیت تام آنتی اکسیدانی، شاخص التهابی رژیم غذایی
متن کامل [PDF 742 kb]   (2 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذيه
دریافت: 1403/10/1 | پذیرش: 1403/10/23 | انتشار: 1404/7/20
  • رژیم غذایی ضد التهابی می تواند خطر مرگ و میر را در بیماران مبتلا به سیروز کاهش دهد.
  • رژیم غذایی با ظرفیت تام آنتی اکسیدانی بالا و سرشار از آنتی اکسیدان ها با کاهش عوارض و مرگ میر در بیماران مبتلا به سیروز همراه است.
  • بهبود وضعیت تغذیه‌ای، کاهش سوء تغذیه و حفظ توده عضلانی با کاهش خطر مرگ و میر در بیماران بیماران مبتلا به سیرو همراه است.

فهرست منابع
1. Daftari G, Tehrani AN, Pashayee-Khamene F, Karimi S, Ahmadzadeh S, Hekmatdoost A, et al. Dietary protein intake and mortality among survivors of liver cirrhosis: a prospective cohort study. BMC gastroenterology. 2023;23(1):227. [DOI:10.1186/s12876-023-02832-1]
2. Schuppan D, Afdhal NH. Liver cirrhosis. The Lancet. 2008;371(9615):838-51. [DOI:10.1016/S0140-6736(08)60383-9]
3. Anushiravani A, Sepanlou SG. Burden of liver diseases: a review from Iran. Middle East Journal of Digestive Diseases. 2019;11(4):189. [DOI:10.15171/mejdd.2019.147]
4. Nunes FF, Bassani L, Fernandes SA, Deutrich ME, Pivatto BC, Marroni CA. Food consumption of cirrhotic patients, comparison with the nutritional status and disease staging. Arquivos de Gastroenterologia. 2016;53:250-6. [DOI:10.1590/S0004-28032016000400008]
5. Merli M, Berzigotti A, Zelber-Sagi S, Dasarathy S, Montagnese S, Genton L, et al. EASL Clinical Practice Guidelines on nutrition in chronic liver disease. Journal of hepatology. 2019;70(1):172-93. [DOI:10.1016/j.jhep.2018.06.024]
6. Starr SP, Raines D. Cirrhosis: diagnosis, management, and prevention. American family physician. 2011;84(12):1353-9.
7. Göktürk HS, Selçuk H. Importance of malnutrition in patients with cirrhosis. Turk J Gastroenterol. 2015;26(4):291-6. [DOI:10.5152/tjg.2015.0224]
8. Miryan M, Rashid SA, Navashenaq JG, Soleimani D, Nematy M, Moludi J. Dietary inflammatory index in relation to the progression of hepatic steatosis and liver fibrosis: evaluation by elastography/Fibroscan. BMC gastroenterology. 2024;24(1):128. [DOI:10.1186/s12876-024-03209-8]
9. Shi L. Association of energy-adjusted dietary inflammatory index and frailty in older adults with nonalcoholic fatty liver disease. Experimental gerontology. 2023;182:112296. [DOI:10.1016/j.exger.2023.112296]
10. Zhang S, Gu Y, Bian S, Górska MJ, Zhang Q, Liu L, et al. Dietary patterns and risk of non-alcoholic fatty liver disease in adults: a prospective cohort study. Clinical Nutrition. 2021;40(10):5373-82. [DOI:10.1016/j.clnu.2021.08.021]
11. Pashayee-Khamene F, Hajimohammadebrahim-Ketabforoush M, Heidari Z, Yari Z, Karimi S, Saber-Firoozi M, et al. Dietary total antioxidant capacity in relation to disease severity and risk of mortality in cirrhosis; results from a cohort study. Heliyon. 2024;10(18). [DOI:10.1016/j.heliyon.2024.e37733]
12. Khodadadi N, Hekmatdoost A, Pashayee-Khamene F, Karimi S, Ahmadzadeh S, Saberifiroozi M, et al. The association of dietary inflammatory indices and mortality in patients with cirrhosis: a cohort based study. Scientific Reports. 2024;14(1):21472. [DOI:10.1038/s41598-024-72485-x]
13. Kim D, Han A, Park Y. Association of dietary total antioxidant capacity with bone mass and osteoporosis risk in Korean Women: Analysis of the Korea national health and nutrition examination survey 2008-2011. Nutrients. 2021;13(4):1149. [DOI:10.3390/nu13041149]
14. Shivappa N, Steck SE, Hurley TG, Hussey JR, Hébert JR. Designing and developing a literature-derived, population-based dietary inflammatory index. Public health nutrition. 2014;17(8):1689-96. [DOI:10.1017/S1368980013002115]
15. Serafini M, Del Rio D. Understanding the association between dietary antioxidants, redox status and disease: is the total antioxidant capacity the right tool? Redox report. 2004;9(3):145-52. [DOI:10.1179/135100004225004814]
16. Phillips CM, Chen L-W, Heude B, Bernard JY, Harvey NC, Duijts L, et al. Dietary inflammatory index and non-communicable disease risk: a narrative review. Nutrients. 2019;11(8):1873. [DOI:10.3390/nu11081873]
17. Farhadnejad H, Tehrani AN, Jahromi MK, Teymoori F, Mokhtari E, Salehi-Sahlabadi A, et al. The association between dietary inflammation scores and non-alcoholic fatty liver diseases in Iranian adults. BMC gastroenterology. 2022;22(1):267. [DOI:10.1186/s12876-022-02353-3]
18. Mirmiran P, Esfahani FH, Mehrabi Y, Hedayati M, Azizi F. Reliability and relative validity of an FFQ for nutrients in the Tehran lipid and glucose study. Public health nutrition. 2010;13(5):654-62. [DOI:10.1017/S1368980009991698]
19. Haytowitz DB, Bhagwat S. USDA database for the oxygen radical absorbance capacity (ORAC) of selected foods, Release 2. US Department of Agriculture. 2010;3(1):10-48.
20. Detsky AS, JR M, Baker JP, Johnston N, Whittaker S, Mendelson RA, et al. What is subjective global assessment of nutritional status? Journal of parenteral and enteral nutrition. 1987;11(1):8-13. [DOI:10.1177/014860718701100108]
21. Au K-P, Chan S-C, Chok KS-H, Chan AC-Y, Cheung T-T, Ng KK-C, et al. Child‐Pugh parameters and platelet count as an alternative to ICG test for assessing liver function for major hepatectomy. HPB Surgery. 2017;2017(1):2948030. [DOI:10.1155/2017/2948030]
22. Peng Y, Qi X, Guo X. Child-Pugh versus MELD score for the assessment of prognosis in liver cirrhosis: a systematic review and meta-analysis of observational studies. Medicine. 2016;95(8):e2877. [DOI:10.1097/MD.0000000000002877]
23. Kalantar-Zadeh K, Horwich TB, Oreopoulos A, Kovesdy CP, Younessi H, Anker SD, et al. Risk factor paradox in wasting diseases. Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care. 2007;10(4):433-42. [DOI:10.1097/MCO.0b013e3281a30594]
24. Saueressig C, Alves BC, Luft VC, Anastácio LR, Santos BC, Ferreira LG, et al. Mid-arm muscle circumference cutoff points in patients with cirrhosis: Low muscle mass related to malnutrition predicts mortality. Nutrition. 2024:112471. [DOI:10.1016/j.nut.2024.112471]
25. Bunchorntavakul C, Reddy KR. malnutrition/sarcopenia and frailty in patients with cirrhosis. Alimentary pharmacology & therapeutics. 2020;51(1):64-77. [DOI:10.1111/apt.15571]
26. Merli M, Riggio O, Dally L. Does malnutrition affect survival in cirrhosis? Hepatology. 1996;23(5):1041-6. [DOI:10.1002/hep.510230516]
27. Eghtesad S, Poustchi H, Malekzadeh R. Malnutrition in liver cirrhosis: the influence of protein and sodium. Middle East journal of digestive diseases. 2013;5(2):65.
28. Maharshi S, Sharma BC, Srivastava S. Malnutrition in cirrhosis increases morbidity and mortality. Journal of gastroenterology and hepatology. 2015;30(10):1507-13. [DOI:10.1111/jgh.12999]
29. Teiusanu A, Andrei M, Arbanas T, Nicolaie T, Diculescu M. Nutritional status in cirrhotic patients. Maedica. 2012;7(4):284.
30. Parohan M, Anjom-Shoae J, Nasiri M, Khodadost M, Khatibi SR, Sadeghi O. Dietary total antioxidant capacity and mortality from all causes, cardiovascular disease and cancer: A systematic review and dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. European journal of nutrition. 2019;58:2175-89. [DOI:10.1007/s00394-019-01922-9]
31. Sheng L-T, Jiang Y-W, Pan A, Koh W-P. Dietary total antioxidant capacity and mortality outcomes: the Singapore Chinese Health Study. European Journal of Nutrition. 2022;61(5):2375-82. [DOI:10.1007/s00394-022-02812-3]
32. Ucar F, Sezer S, Erdogan S, Akyol S, Armutcu F, Akyol O. The relationship between oxidative stress and nonalcoholic fatty liver disease: Its effects on the development of nonalcoholic steatohepatitis. Redox report. 2013;18(4):127-33. [DOI:10.1179/1351000213Y.0000000050]
33. Guo Y, Zhang X, Zhao Z, Lu H, Ke B, Ye X, et al. NF-κB/HDAC1/SREBP1c pathway mediates the inflammation signal in progression of hepatic steatosis. Acta Pharmaceutica Sinica B. 2020;10(5):825-36. [DOI:10.1016/j.apsb.2020.02.005]
34. Bahadoran Z, Golzarand M, Mirmiran P, Shiva N, Azizi F. Dietary total antioxidant capacity and the occurrence of metabolic syndrome and its components after a 3-year follow-up in adults: Tehran Lipid and Glucose Study. Nutrition & metabolism. 2012;9:1-9. [DOI:10.1186/1743-7075-9-70]
35. Hammerich L, Tacke F. Hepatic inflammatory responses in liver fibrosis. Nature Reviews Gastroenterology & Hepatology. 2023;20(10):633-46. [DOI:10.1038/s41575-023-00807-x]
36. Zhong GC, Wang K, Peng Y, Shivappa N, Hebert JR, Wu YQL, et al. Dietary inflammatory index and incidence of and death from primary liver cancer: A prospective study of 103,902 American adults. International Journal of Cancer. 2020;147(4):1050-8. [DOI:10.1002/ijc.32954]
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Shafiei M, Yari Z, Fazeli Moghadam E. Investigating the Relationship between Dietary Total Antioxidant Capacity and Inflammatory Index and Anthropometric, Clinical, and Biochemical Parameters with Mortality in Patients with Liver Cirrhosis: A longitudinal Study. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2025; 20 (3) :1-12
URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3954-fa.html

شفیعی مونا، یاری زهرا، فاضلی مقدم عزت اله. بررسی ارتباط ظرفیت تام آنتی اکسیدانی و شاخص التهابی رژیم غذایی و پارامترهای آنتروپومتریک، بالینی و بیوشیمیایی با میزان مرگ و میر در بیماران مبتلا به سیروز کبدی: یک مطالعه طولی. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1404; 20 (3) :1-12

URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3954-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 20، شماره 3 - ( پاییز 1404 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Iranian Journal of  Nutrition Sciences and Food  Technology
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4722