بهینه سازی راندمان استخراج صمغ دانه "به" و اندازه گیری خصوصیات رئولوژی در شرایط بهینه استخراج
|
بهمن عباس تبار ، محمد حسین عزیزی* ، سلیمان عباسی  |
|
|
چکیده: (9299 مشاهده) |
سابقه و هدف: صمغهای غذایی از جمله افزودنیهایی هستند که نقشهای گوناگونی از قبیل قوام دهندگی، ژل دهندگی، پایدارکنندگی را در محلولهای غذایی ایفا میکنند. در این پژوهش بهترین شرایط استخراج صمغ و همچنین خصوصیات رئولوژی آن مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روشها: راندمان استخراج صمغ دانه به در دامنه دمایی (ºC 80-25)، pH (11-3) و نسبت آب به دانه (w/w120-50) با روش سطح پاسخ RSM (Response Surface Methodology) بهینهسازی شد. خصوصیات رئولوژی صمغ دانه به از قبیل محدوده ویسکوالاستیک خطی و تغییرات مدولهای افت و ذخیره با تغییر فرکانس با رئومتر (Anton Paar, MCR300, CC27)، و ویسکوزیته اینترینسیک و ثابت هاگینز با ویسکومتر موئین اندازهگیری شد.
یافتهها: با استفاده از روش سطح پاسخ عوامل دما و نسبت آب به دانه اثرات خطی معنیدار بر راندمان استخراج صمغ دانه به در سطح احتمال 05/0 از خود نشان دادند. بهترین شرایطی که این طرح آماری برای بیشترین راندمان ارائه میدهد دمای (oC 77/60)، pH (6/6) و نسبت آب به دانه (w/w 2/96) میباشد. مدل کراس برازش خوبی با رگرسیون بالای 9/0 از دادهها ارائه داد. غلظت بحرانی صمغ در غلظت 077/0 درصد اتفاق افتاد. محدوده ویسکوالاستیک خطی در غلظت 3/0 درصد در کرنش 4/11 درصد از حالت خطی خارج شد و مدولهای افت و ذخیره صمغ 3/0 درصد وابسته به افزایش فرکانس بود. ویسکوزیته اینترینسیک و ثابت هاگینز اندازهگیری شده به ترتیب ml/g1530 و 31/0 برآورد شد.
نتیجه گیری: صمغ دانه به دارای راندمان استخراجی بالا، ساختار ژلی قوی و حجم هیدرودینامیک بالایی است که میتوان از این صمغ برای محصولات غذایی به عنوان قوام دهنده استفاده کرد.
واژگان کلیدی: استخراج ، روش سطح پاسخ ، رئولوژی، محدوده ویسکوالاستیک خطی |
|
واژههای کلیدی: استخراج صمغ دانه به، سطح پاسخ (RSM)، رئولوژی، محدوده ویسکوالاستیک خطی |
|
متن کامل [PDF 317 kb]
(5188 دریافت)
|
نوع مقاله: پژوهشي |
موضوع مقاله:
صنايع غذايي دریافت: 1392/7/21 | پذیرش: 1392/12/10 | انتشار: 1393/5/5
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|