ارتباط الگوهای غذایی غالب با اضافه وزن یا چاقی در دختران نوجوان ایرانی
|
بهارک آقاپور ، آرش رشیدی* ، احمد رضا درستی مطلق ، یداله محرابی |
|
|
چکیده: (9171 مشاهده) |
سابقه و هدف: مطالعات اندکی رابطه الگوهای غذایی با اضافه وزن یا چاقی در نوجوانان را بررسی کرده اند. هدف مطالعه حاضر، تعیین این رابطه در نمونه ای از دختران نوجوان ایرانی بود.
مواد و روش ها: 400 دانش آموز دختر دبیرستانی 17-14 ساله شهر اهر در این مطالعه مقطعی شرکت کردند. پس از تکمیل پرسشنامههای اطلاعات عمومی و بسامد خوراک نیمه کمی، شاخصهای تن سنجی آنها اندازه گیری شد. الگوهای غذایی با روش تحلیل عاملی شناسایی شدند. نسبت شانس برای داشتن اضافه وزن یا چاقی در ارتباط با الگوهای غذایی نیز با آنالیز رگرسیون لجستیک محاسبه شد.
یافته ها: 3 الگوی غذایی غالب شناسایی شد. پس از تعدیل اثر مخدوشگرهای احتمالی، افرادی که نمره بالاتری از الگوی غذایی ناسالم (غنی از مایونز، غلات تصفیه شده، سیب زمینی سرخ شده، غلات تصفیه نشده، لبنیات پرچرب، گوشت احشاء و گوشت قرمز یا فرآوری شده) یا سالم (غنی از سبزیجات، حبوبات، سیب زمینی آب پز، میوه و آبمیوه، روغنهای مایع، زیتون، ماهی، لبنیات کم چرب و طیور و ماکیان) داشتند، نسبت به افراد دارای نمره پایین تر، به ترتیب از شانس بیشتر (001/0 >P و 03/5-81/1 :CI 95% و 02/3 =OR) و کمتری (001/0 >P و 29/0-09/0 :CI 95% و 17/0 =OR) برای داشتن اضافه وزن یا چاقی برخوردار بودند.
نتیجه گیری: نتایج این پژوهش نشان دهنده وجود الگوهای غذایی بارز و خاص در دختران نوجوان ایرانی و ارتباط آنها با اضافه وزن یا چاقی بود.
واژگان کلیدی: الگوهای غذایی غالب، اضافه وزن، چاقی، دختران نوجوان، تحلیل عاملی |
|
واژههای کلیدی: الگوهای غذایی غالب، اضافه وزن، چاقی، دختران نوجوان، تحلیل عاملی |
|
متن کامل [PDF 231 kb]
(2843 دریافت)
|
نوع مقاله: پژوهشي |
موضوع مقاله:
تغذيه دریافت: 1391/12/10 | پذیرش: 1392/8/28 | انتشار: 1392/8/28
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|