بررسی اثرات بیولوژیک کازئین و پپتیدهای زیست فعال مشتق شده از کازئین
|
رقیه شهبازی ، حسین داودی* ، امیر محمد مرتضویان ، سعیده اسمعیلی  |
|
|
چکیده: (8365 مشاهده) |
کازئین دارای ویژگیهای بیولوژیکی و فیزیولوژیکی مهمی در ارتباط با ارتقاء سلامتی و پیشگیری از بیماریها میباشد. فعالیت ضد سرطانی، کاهش عوامل خطر زمینه ساز بیماریهای قلبی عروقی و اثرات ضد پوسیدگی دندان به کازئین ارتباط داده شده است. بعلاوه کازئین به عنوان منبع غنی پپتیدهای زیست فعال شناخته شده است. نقشهای فیزیولوژیکی گوناگونی از قبیل ویژگیهای شبه اپیوئیدی، تنظیم کننده پاسخهای ایمنی، مهارکنندگی ACE و ضد پرفشاری خون ، ضد باکتریایی و ضد ویروسی به این پپتیدها نسبت داده شده است. هدف این مطالعه مروری بررسی اثرات بیولوژیک کازئین و پپتیدهای حاصل از هیدرولیز کازئین میباشد.
برای دستیابی به مقالات مورد نظر پایگاه دادههای pubmed، science direct،google scholar و springer مورد جستجو قرار گرفتند. مطالعات سلولی، حیوانی و انسانی انجام شده بین سالهای 1980 تا 2012، وارد این مطالعه شدند.
بازنگری مطالعات مختلف نشان دهنده اثرات مفید بیولوژیک کازئین و پپتیدهای حاصل از آن بر جنبههای مختلف سلامتی میباشند. مطالعات متعدد نشان میدهند کازئین و پپتیدهای حاصل از آن میتوانند از بروز و رشد تومور جلوگیری کرده و روند کارسینوژنز را مهار کنند. کازئین و محصولات حاصل از هیدرولیز آن از طریق کاهش عوامل خطر ساز بروز بیماریهای قلبی عروقی از قبیل کاهش سطح کلسترول خون و فشار خون در پیشگیری از بروز و پیشرفت بیماریهای قلبی عروقی نقش دارند. همچنین کازئین و پپتیدهای آن با مهار عملکرد باکتریهای مؤثر در پوسیدگی دندان، پایداری آمورفسهای کلسیم فسفات و کاهش انحلال بلورهای هیدروکسی آپاتیت از پوسیدگی دندان پیشگیری میکنند. پپتیدهای حاصل از کازئین با اثر بر تکثیر و فعالیت سلولهای ایمنی در تنظیم پاسخهای ایمنی نقش دارند.
در مجموع، با توجه به اعمال گسترده بیولوژیکی کازئین و پپتیدهای زیست فعال حاصل از آن در ارتباط با سلامتی، پیشگیری و بهبود بیماریها، به نظر میرسد توصیه به استفاده از این پروتئینها در افراد سالم و بیمار مفید باشد. دستیابی به دادههای کافی بر اساس مطالعات انسانی برای اثبات اثرات این پروتئینها در ارتباط با ارتقاء سلامتی ضروری به نظر میرسد.
واژگان کلیدی: پروتئنهای شیر، کازئین، پپتیدهای زیست فعال، اثرات بیولوژیک |
|
|
|
متن کامل [PDF 234 kb]
(5302 دریافت)
|
نوع مقاله: پژوهشي |
موضوع مقاله:
تغذيه دریافت: 1391/12/26 | پذیرش: 1392/8/28 | انتشار: 1392/8/28
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|