بررسی جنبههای مرتبط با سلامتی پروتئین whey
|
رقیه شهبازی ، حسین داودی* ، سعیده اسمعیلی ، امیر محمد مرتضویان  |
|
|
چکیده: (7970 مشاهده) |
پروتئین whey دارای ویژگی های تغذیه ای و بیولوژیکی مهمی در ارتباط با ارتقاء سلامتی و پیشگیری از بیماری ها میباشد. نقش ضد باکتریایی و ضد ویروسی، بهبود عملکرد سیستم ایمنی، فعالیت ضد سرطانی، نقش در کاهش وزن و سایر اثرات متابولیک به پروتئین های whey ارتباط داده شده است. بعلاوه پروتئین whey از ارزش تغذیه ای بالایی برخوردار بوده و دارای سطوح بالایی از اسیدهای آمینه ضروری و شاخه دار میباشد. هدف این مطالعه مروری بررسی اثرات whey در ارتباط با سلامتی میباشد.
برای این منظور پایگاه داده های pubmed، science direct، google scholar و springer جستجو قرار گرفتند و مطالعات سلولی، حیوانی و انسانی انجام شده بین سالهای 1980 تا 2012، وارد این مطالعه شدند.
بازنگری مطالعات مختلف نشان دهنده اثرات مفید پروتئین whey بر جنبه های مختلف سلامتی میباشند. مطالعات متعدد نشان میدهند مکملیاری با پروتئین های whey میتواند از بروز و رشد تومور جلوگیری کرده و روند کارسینوژنز را مهار کند. پروتئین whey از طریق تحریک پاسخ های ایمنی، افزایش تعداد سلول های ایمنی و افزایش سطح گلوتاتیون، باعث ارتقاء عملکرد سیستم ایمنی میشود. از سوی دیگر، اثرات whey در پیشگیری از فعالیت گستره ی وسیعی از باکتری ها و ویروس های مختلف از قبیل باکتری های گرم مثبت و ویروس ایدز اثبات شده است. همچنین، whey از طریق تحریک ارسال سیگنال های سیری مرتبط با مسیرهای کوتاه مدت و بلند مدت تنظیم اشتها، درکاهش میزان انرژی دریافتی و کاهش وزن نقش دارد.
در مجموع، با توجه به اعمال گسترده بیولوژیکی پروتئین whey در ارتباط با سلامتی، پیشگیری و بهبود بیماری ها ، به نظر میرسد توصیه به استفاده از این پروتئین ها در افراد سالم و بیمار مفید باشد.
واژگان کلیدی: پروتئین whey ، ارزش تغذیه ای ، اثرات درمانی، ویژگی های بیولوژیکی |
|
واژههای کلیدی: پروتئین whey، ارزش تغذیه ای، اثرات درمانی، ویژگی های بیولوژیکی |
|
متن کامل [PDF 194 kb]
(3177 دریافت)
|
نوع مقاله: مروري |
موضوع مقاله:
تغذيه دریافت: 1391/12/27 | پذیرش: 1392/8/28 | انتشار: 1392/8/28
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|