[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
.
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
برای نویسندگان::
آرشیو مجله و مقالات::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
IFRAME

..
:: دوره 3، شماره 4 - ( 11-1387 ) ::
جلد 3 شماره 4 صفحات 56-49 برگشت به فهرست نسخه ها
وضعیت کوتاه قدی، کم‌وزنی، لاغری و اضافه وزن در کودکان زیر پنج سال ایرانی (1379 تا 1381)
آناهیتا هوشیار راد* ، احمدرضا درستی ، ناصر کلانتری ، مرتضی عبداللهی ، میترا ابتهی
، anahrad@yahoo.com
چکیده:   (28658 مشاهده)
سابقه و هدف: یکی از اهداف توسعه هزاره در راستای حذف فقر و گرسنگی در دنیا کاهش سوء تغذیه در کودکان زیر 5 سال است. از طرف دیگر کشورهای در حال توسعه در دو دهه اخیر با حرکت در مسیر تغییرات شتاب‌زده شهرنشینی، در معرض پیامد‌های آن از جمله افزایش اضافه وزن و چاقی قرار گرفته‌اند. پیگیری تحقق اهداف توسعه هزاره در جوامع مختلف، مستلزم دسترسی به آمار قابل استناد در زمینه وضعیت رشد کودکان در سطح ملی است. مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت کوتاه قدی، کم‌وزنی، لاغری و اضافه وزن و چاقی در کودکان زیر 5 سال خانوارهای شرکت کننده در" طرح جامع مطالعات الگوی مصرف مواد غذایی خانوار و وضعیت تغذیه‌ای کشور (81-1379)" انجام شد. مواد و روش‌ها: در مطالعه حاضر، از داده‌های 7158 خانوار استفاده شده است. خانوارها به صورت نمونه‌گیری سیستماتیک از 28 استان کشور انتخاب شدند. تعداد کل کودکان زیر 5 سال 2562 نفر بود. کارشناسان تغذیه آموزش دیده طی سه روز مراجعه متوالی ، وزن (با دقت 100 گرم با ترازوی دیجیتال سکا) و قد(با دقت cm1/0) تمام اعضای خانوار را به روش استاندارد اندازه‌گیری و ثبت ‌کردند. سن افراد با دیدن شناسنامه و بر اساس ماه ثبت ‌شد. وزن کودکان زیر 2 سال، با روش توزین مضاعف و قد به صورت خوابیده اندازه‌گیری ‌شد. وضعیت تغذیه‌ای کودکان بر اساس کمتر از 2 انحراف معیار شاخص‌های z اسکور وزن برای سن، قد برای سن و وزن برای قد تعین شد. اضافه وزن بر اساس وزن برای قد بزرگتر ازSD 2 تعریف شد. یافته‌ها بر اساس میانگین وزن داده شده برای کل کشور، مناطق شهری و روستایی و به تفکیک جنس محاسبه شد. یافته‌ها‌: شیوع کمبود قد برای سن در کودکان زیر 5 سال 1/13% (اطمینان 95%، 4 /14%-8/11%) و شیوع کم‌وزنی 6/7% (اطمینان 95%، 6/8-6/6 %) به دست آمد. شیوع کوتاه قدی و کم‌وزنی در مناطق روستایی بیش از دو برابر شهرها، و در پسران به ترتیب 2/14 و3/7% و در دختران به ترتیب 8/11 و0/8% بود و از نظر آماری معنی‌دار نبود. شیوع لاغری 5/4% و شیوع اضافه وزن و چاقی2/5% درصد به دست آمد. شیوع اضافه وزن و چاقی در دختران، بیش از پسران در مناطق شهری و روستایی مشابه بود. میزان شیوع لاغری در شهر 2 برابر روستا به دست آمد. نتیجه گیری: بر اساس دسته‌بندی WHO ایران از نظر شیوع کم‌وزنی، کوتاه قدی و لاغری در گروه کشورهایی با شیوع پایین قرار دارد. شیوع بالای اضافه وزن در کودکان باید جدی گرفته شود و توجه همزمان به دو سر طیف سوء تغذیه ضرورت دارد. یافته‌های مطالعه حاضر نشان می‌دهد که دستیابی به اهداف توسعه هزاره، به ویژه مستلزم ارتقای استانداردهای زندگی و بهبود کیفیت الگوی رژیم غذایی است.
واژه‌های کلیدی: کوتاه قدی، کم‌وزنی، لاغری، اضافه وزن و چاقی، کودکان زیر 5 سال، ایران
متن کامل [PDF 226 kb]   (6120 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشي | موضوع مقاله: صنايع غذايي
دریافت: 1388/1/22 | انتشار: 1387/11/27
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Houshiar Rad A, Dorosty A, Kalantari N, Abdollahi M, Abtahi M. Prevalence of stunting, underweight, wasting and overweight among Iranian under-five-year-old children (2000-2002). Iranian J Nutr Sci Food Technol 2009; 3 (4) :49-56
URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-120-fa.html

هوشیار راد آناهیتا، درستی احمدرضا، کلانتری ناصر، عبداللهی مرتضی، ابتهی میترا. وضعیت کوتاه قدی، کم‌وزنی، لاغری و اضافه وزن در کودکان زیر پنج سال ایرانی (1379 تا 1381). علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1387; 3 (4) :49-56

URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-120-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 3، شماره 4 - ( 11-1387 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Iranian Journal of  Nutrition Sciences and Food  Technology
Persian site map - English site map - Created in 0.08 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4692