سابقه و هدف: تولید لیپید میکروبی به دلیل داشتن سوبسترای ارزان، محتوای اسیدهای چرب با ارزش و سرعت رشد میکروارگانیسمها قابل توجه پژوهشگران است. در این مطالعه، بازده تولید لیپید و نوع اسیدهای چرب تولید شده از قارچ موکور هیمالیس 5292PTCC ، با استفاده از منبع کربوهیدراتی و پسماندهای روغنی بررسی و مقایسه گردید.
مواد و روشها: تعداد 107×1 اسپور قارچ موکور هیمالیس به ml 50 محیط تولید در حضور سه نوع منبع کربن شامل گلوکز یا پسماند روغنی مرغ و یا پسماند روغنی ماهی در دمای °C28 برای 72 ساعت کشت داده شد. محیطهای تولید شامل دو نوع محیط بود که محیط "الف" منحصراً دارای منبع کربن و نیتروژن بوده و محیط "ب" محدودیت منبع نیتروژنی بیشتری نسبت به محیط "الف" داشت. در نهایت، پروفایل اسید چرب لیپید تولید شده توسط دستگاه کروماتوگرافی گازی آنالیز شد.
یافتهها: بازده تولید لیپید در محیط "ب" برای گلوکز، پسماند روغنی مرغ و پسماند روغنی ماهی به ترتیب 33%، 66% و 68% بود که این میزان در مقایسه با محیط "الف" افزایش نشان میداد. زیرا محدودیت منبع نیتروژن در محیط "ب" سبب میشود که در فاز رشد لگاریتمی، میکروارگانیسم سریعتر به مرحله تولید لیپید برسد. همچنین اسیدهای چرب متفاوتی مانند لینولئیک اسید با استفاده از گلوکز به عنوان منبع کربن در محیط "ب" تولید شد.
نتیجه گیری: یافتههای این تحقیق نشان داد استفاده از پسماندهای روغنی علاوه بر دسترسی آسان و کاهش هزینه، منجر به افزایش تولید لیپید در موکور هیمالیس میشوند. اسیدهای چرب غیر اشباع ضروری تولید شده توسط این قارچ نیز از ویژگیهای بارز آن برای تولید لیپید میکروبی مفید در صنایع غذایی هستند. ضمن این که داده ها نشان داد محدودیت منبع نیتروژن نیز تأثیر معنی داری در تولید لیپید میکروبی توسط این قارچ دارد.
واژگان کلیدی: اسیدچرب، کروماتوگرافی گازی، لیپید میکروبی، موکور هیمالیس
Mohamadinasr M, Sadat Mirbagheri M, Nahvi I. Use of a carbohydrate source and oil waste in lipid production by Mucor hiemalis. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2014; 9 (2) :59-66 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-1225-fa.html
محمدی نصر مینا، السادات میرباقری مریم، نحوی ایرج. استفاده از منبع کربوهیدراتی و پسماندهای روغنی در تولید لیپید از قارچ موکور هیمالیس. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1393; 9 (2) :59-66