بررسی ترکیبات زیستفعال و فعالیت آنتیاکسیدانی پرتقال تامسون ناول طی نگهداری در انبار
|
زهرا محمدحسینی ، مریم هاشمی* ، عبدالرضا محمدی ، فوژان بدیعی ، سارا عشقی ، کریم احمدی صومعه ، کیاندخت قناتی  |
|
|
چکیده: (10224 مشاهده) |
سابقه و هدف: پرتقال تامسون به دلیل مقدار ویتامین C، فولات، فیبر، عناصر معدنی و ترکیبات فیتوشیمیایی شامل انواع فلاونوئیدها، اسیدهای آمینه، تریترپنها، اسید فنلیک و کاروتنوئیدها ارزش تغذیهای و سلامتیبخش فراوانی دارد. پس از برداشت میوهی پرتقال به دلیل ادامه داشتن تنفس احتمال تغییر ترکیبات زیستفعال مطرح است. در این پژوهش، روند تغییرات ترکیبات زیستفعال شامل غلظت اسید اسکوربیک، ترکیبات فلاونوئیدی، کاروتنوئید کل، فعالیت آنتیاکسیدانی و شدت تنفس پرتقال تامسون ناول طی انبارمانی بررسی شد.
مواد و روشها: پرتقال تامسون ناول از مرکز تحقیقات مرکبات کشور (در شهر رامسر) تهیه شد. میوهها پس از برداشت، بلافاصله به آزمایشگاه منتقل و در انبار سرد با شرایط دمایی °C ٥-٤ و رطوبت نسبی ٩۰-٨٥% به مدت ٥۶ روز نگهداری شد. تقریباً هر هفته یکبار روند تغییرات غلظت ویتامین C، ترکیبات فلاونوئیدی، کاروتنوئید کل، فعالیت آنتیاکسیدانی و شدت تنفس طی دوره انبارمانی بررسی شد.
یافتهها: بر اساس نتایج به دست آمده، پس از 56 روز انبارمانی پرتقال تامسون ناول در دمای °C ٥-٤ و رطوبت نسبی ٩۰-٨٥%، غلظت ترکیبات فلاونوئیدی 36%، کاروتنوئید کل 39%، فعالیت آنتیاکسیدانی 6/19% و شدت تنفس ۹٤% افزایش یافت، ولی غلظت ویتامین C 5/۶٠% کاهش نشان داد (05/0≥p). اثر انبارمانی بر غلظت ترکیبات زیستفعال، فعالیت آنتیاکسیدانی و شدت تنفس نیز معنیدار بود (05/0≥p). تغییر غلظت ترکیبات دارای فعالیت آنتیاکسیدانی و شدت تنفس بر فعالیت آنتیاکسیدانی میوهی پرتقال طی انبارمانی نیز مؤثر بود.
نتیجه گیری: بر اساس نتایج پژوهش حاضر و با توجه به ارزش تغذیهای و ترکیبات فراسودمند میوهی پرتقال، استفاده از راهکارهای مناسب برای حفظ بهتر ترکیبات زیستفعال و فعالیت آنتیاکسیدانی توصیه میشود.
واژگان کلیدی: پرتقال تامسون، ترکیبات زیستفعال، شدت تنفس، فعالیت آنتیاکسیدانی، نگهداری انباری |
|
واژههای کلیدی: پرتقال تامسون، ترکیبات زیستفعال، شدت تنفس، فعالیت آنتیاکسیدانی، نگهداری انباری |
|
متن کامل [PDF 277 kb]
(4493 دریافت)
|
نوع مقاله: پژوهشي |
موضوع مقاله:
صنايع غذايي دریافت: 1392/5/15 | انتشار: 1392/2/25
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|