دانشگاه ازاد اسلامی واحد پرند ، farzanehtafvizi54@gmail.com
چکیده: (8724 مشاهده)
سابقه و هدف: روشهای مولکولی از جمله واکنش زنجیرهای پلیمراز قادر به شناسایی و تمایز شیر گونههای نزدیک به هم (گاو و گوسفند) در محصولات لبنی میباشند. هدف از تحقیق حاضر، توسعه روش واکنش زنجیرهای پلیمراز جهت شناسایی تقلب شیر گاو در پنیرهای گوسفندی (برند لیقوان) و تأیید برچسب حک شده بر روی محصولات میباشد.
مواد و روشها: در این مطالعه، 18 پنیر با برچسب 100% گوسفندی از سوپر مارکتهای شهر تهران جمع آوری شد. استخراج DNA ژنومی از پنیرها صورت گرفت. واکنش PCR جهت شناسایی DNA گاو در پنیرهای گوسفندی با استفاده از پرایمر مختص ژن سیتوکروم b میتوکندریایی بهینهسازی شد و نتایج بر روی ژل آگارز مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: واکنش بهینه سازی شده PCR بر اساس تکثیر ژنوم میتوکندریایی، سبب تکثیر قطعه bp 274 با DNA گاوی و قطعه bp336 با DNA گوسفندی گردید. نتایج نشان داد که از 18 برند پنیر گوسفندی مورد مطالعه، 11 برند دارای شیر گاو بودند که برخلاف برچسب اعلام شده بر روی محصولات میباشد. این امر تقلب انجام یافته توسط شرکت تولید کننده را به اثبات میرساند.
نتیجه گیری: روش واکنش زنجیرهای پلیمراز، روش بسیار دقیق، سریع و آسان جهت شناسایی تقلبات موجود در پنیر گوسفندی و سایر محصولات لبنی میباشد.
واژگان کلیدی: پنیر گوسفندی، سیتوکروم b میتوکندریایی، واکنش زنجیره ای پلیمراز
Tafvizi F, Helalat H. Detection of adulteration of sheep cheese (Lyghvan Brand) with cow’s milk by a specific PCR method. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2014; 9 (2) :11-18 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-1307-fa.html
تفویضی فرزانه، هلالات سید حسین. شناسایی تقلب شیر گاو در پنیرهای گوسفندی (برند لیقوان) از طریق PCR اختصاصی. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1393; 9 (2) :11-18