سابقه و هدف: عادات غذایی و دریافت خوراک از عوامل مهم بروز بیماریهای قلبی عروقی هستند و چگونگی درک افراد نسبت به خطر این بیماریها بر رفتارهای پیشگیرانه جهت کاهش بروز آن تأثیر میگذارد. این مطالعه با هدف بررسی رابطهی درک از خطر بیماریهای قلبی عروقی بر اساس مدل باور سلامت با دریافت خوراک در گروهی از کارمندان بخشهای دولتی شهر تهران انجام گرفت. مواد و روشها: مطالعه به صورت مقطعی روی 270 نفر از کارمندان که از طریق نمونهگیری آسان انتخاب شدند، انجام گرفت: (65 زن و 205 مرد با میانگین سنی 87/6±8/40 سال). جمعآوری اطلاعات از طریق مصاحبه با تکمیل پرسشنامه نیمه کمی 95 قلمی بسامد خوراک و پرسشنامههای خودایفای درک از خطر بیماریهای قلبی عروقی بر اساس مدل باور سلامت و عادات غذایی صورت گرفت. آنالیز آماری با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و آزمون اسپیرمن انجام شد. یافتهها: افراد با سن بالاتر درک از خطر بالاتری نسبت به بیماری داشتند(039/0=P). میانگین امتیاز درک از خطر بیماری 38/4±67/26 بود و با میزان دریافت گروه چربی ارتباط معنیداری داشت (019/0=P) و با افزایش هر یک واحد در امتیاز درک از خطر، میانگین این گروه 75/0 واحد کمتر شد. نتیجه گیری: از آنجا که رفتارهای تغذیهای سالم برای پیشگیری از بیماریهای قلبی عروقی باید از سنین جوانی که درک افراد از خطر بیماری کمتر است نهادینه شوند، تدوین استراتژیهای موثر تغییر رفتار برای گروههای سنی جوانتر ضروری به نظر میرسد. ترویج سایر رفتارهای غذایی سالم، علاوه بر تبلیغ برای کم کردن مصرف روغن و چربی نیز باید در دستور کار قرار گیرد. واژگان کلیدی: بیماریهای قلبی عروقی، درک از خطر، مدل باور سلامت، دریافت خوراک
Darafshi Ghahroudi S, Bondarianzadeh D, , Houshiar-Rad A, Naseri E, Shakibazadeh E, Zayeri F. Relationship Between perception of cardiovascular disease risk based on the Health Belief Model and food intake in a group of public employees in Tehran, 1391. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2013; 8 (3) :55-64 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-1370-fa.html
درفشی قهرودی سحر، بنداریان زاده دالی، هوشیار راد آناهیتا، ناصری عصمت، شکیبازاده الهام، زایری فرید. رابطهی درک از خطر بیماریهای قلبی عروقی بر اساس مدل باور سلامت با دریافت خوراک در گروهی از کارمندان دولت- تهران-1391. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1392; 8 (3) :55-64