اندازهگیری سوربات پتاسیم و بنزوات سدیم در نمونههای دوغ عرضه شده در شهر تهران با روش HPLC
|
همایون وصال ، سید امیر محمد مرتضویان* ، عبدالرضا محمدی ، سعیده اسماعیلی  |
|
|
چکیده: (۱۱۹۸۸ مشاهده) |
سابقه و هدف: دوغ محصول تخمیری سالم و سلامت بخش است که به عنوان یک نوشیدنی ملی ایران محسوب میشود. با توجه به اهمیت ملی دوغ و مصرف روزافزون این نوشیدنی تخمیری سلامتبخش و استفاده از نگهدارندههای سوربات و بنزوات به منظور افزایش ماندگاری و کاهش بار میکربی در دوغ، لزوم مطالعاتی به منظور تعیین استاندارد و حدود مجاز این افزودنیها در این فرآورده لبنی تخمیری حائز اهمیت است. هدف از این مطالعه، اندازهگیری سوربات پتاسیم و بنزوات سدیم در نمونههای دوغ عرضه شده در سطح تهران میباشد.
مواد و روشها: به منظور اندازهگیری سطوح نگهدارندههای سوربات پتاسیم و بنزوات سدیم در دوغ، ابتدا عوامل موثر بر استخراج سوربات پتاسیم و بنزوات سدیم (pH نمونه استخراجی، حجم حلال استخراجی، میزان محلول کارز و سرعت سانتریفوژ) بهینه سازی و از روش ارقام شایستگی معتبرسازی گردیدند. بدین منظور، حدود 90 آنالیز بر روی نمونه دوغ تهیه شده در آزمایشگاه انجام گردید. سپس، تعداد 60 نمونه دوغ از نوع بدون گاز گرمادیده در 3 ماه متوالی فصل تابستان از سطوح بازار جمع آوری و میزان سوربات پتاسیم و بنزوات سدیم با دستگاه HPLC مورد اندازهگیری قرار گرفت. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارSPSS 16 استفاده گردید.
یافتهها: نتایج تحقیق نشان داد دوغهای صنعتی معروف عرضه شده در شهر تهران در فصل تابستان (تیر، مرداد و شهریور) از نظر مقدار غلظت سوربات پتاسیم و بنزوات سدیم، تفاوت معنیداری با یکدیگر نداشتند. بیشترین غلظت سوربات پتاسیم و بنزوات سدیم به ترتیب 8/267 و 3/49 میلیگرم بر کیلوگرم و کمترین غلظت این نگهدارندهها به ترتیب 2/8 و 6/4 میلیگرم بر کیلوگرم در نمونههای دوغ اندازهگیری گردید.
نتیجه گیری: علیرغم عدم وجود حد استاندارد برای مصرف نگهدارندههای سوربات پتاسیم و بنزوات سدیم در دوغ، این نگهدارندهها در دوغهای مصرفی شهر تهران استفاده میشوند. تحقیق حاضر میتواند گامی مؤثر برای تدوین استاندارد و تعیین حدود مجاز مصرف نگهدارندههای سوربات پتاسیم و بنزوات سدیم محسوب شود.
واژگان کلیدی: سوربات پتاسیم- بنزوات سدیم- دوغ- کروماتوگرافی مایع با کارآیی بالا |
|
واژههای کلیدی: سوربات پتاسیم- بنزوات سدیم- دوغ- کروماتوگرافی مایع با کارآیی بالا |
|
متن کامل [PDF 232 kb]
(۷۶۳۶ دریافت)
|
نوع مقاله: پژوهشي |
موضوع مقاله:
صنايع غذايي دریافت: 1392/9/11 | پذیرش: 1392/9/11 | انتشار: 1392/9/11
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|
|
Vesal H, Mortazavian A, Mohammadi A, Esmaeili S. Potassium sorbate and sodium benzoate levels in doogh samples consumed by the Tehran market measured using high performance liquid chromatography. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2013; 8 (2) :181-190 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-1397-fa.html
وصال همایون، مرتضویان سید امیر محمد، محمدی عبدالرضا، اسماعیلی سعیده. اندازهگیری سوربات پتاسیم و بنزوات سدیم در نمونههای دوغ عرضه شده در شهر تهران با روش HPLC. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. ۱۳۹۲; ۸ (۲) :۱۸۱-۱۹۰ URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-۱-۱۳۹۷-fa.html
|