[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 8، شماره 2 - ( تابستان 1392 ) ::
جلد 8 شماره 2 صفحات 201-210 برگشت به فهرست نسخه ها
اثر آموزش مبتنی بر مدل مراحل تغییر بر مصرف منظم صبحانه و میان وعده ناسالم در دانش‌آموزان مدارس ابتدایی شهر قزوین
عیسی محمدی زیدی، امیر پاکپور حاجی آقا*
چکیده:   (5697 مشاهده)
سابقه و هدف: آموزش تغذیه، جزء کلیدی برنامه‌های ارتقای سلامت بوده و به بهبود رفتارهای تغذیه‌ای دانش‌آموزان منجر می‌شود. پژوهش حاضر به منظور تأثیر آموزش مبتنی بر مدل مراحل تغییر بر مصرف منظم صبحانه و میان وعده ناسالم در دانش‌آموزان انجام شد. مواد و روشها: این مطالعه نیمه تجربی روی 300 دانش‌آموز که به طور تصادفی در دو گروه 150 نفری تجربی و کنترل قرار گرفتند، انجام شد. ابزار گردآوری داده‌ها با استفاده از پرسشنامه‌های استاندارد جمع‌آوری شد. مداخله آموزشی در 4 جلسه در گروه‌های 10 نفره و یک جلسه مشاوره فردی انجام شد. داده‌ها قبل و 3 ماه پس از آموزش گردآوری شد و توسط نرم افزار SPSS 17.0 و با استفاده از آزمون‌های آماری کای دو، مک نمار، pooled t-test، تی زوجی و آنالیز واریانس همراه با آزمون شفه تجزیه و تحلیل شد. یافتهها: میانگین سنی دانش‌آموزان 45/0±36/9 و نسبت پسر و دختر در دو گروه برابر بود. در حالی که قبل از مداخله هیچ دانش‌آموزی حضور در مراحل عمل و نگهداشت را گزارش نکرده بود، پس از اجرای مداخله آموزشی در گروه تجربی 40 درصد دانش‌آموزان مراحل فعال را گزارش کردند (001/0>P). یافته‌ها گویای افزایش معنی‌دار پیش نیازهای تغییر رفتار در گروه تجربی (از 19/6‌±‌02/19 به 62/4‌±‌08/41)، فرایندهای تغییر (از 01/13‌±‌66/53 به 71/14‌±‌96/80) و منافع (از 97/8‌±‌71/43 به 89/26‌±‌01/73) و کاهش سازه هزینه‌‌ها (از 89/5‌±‌‌03/27 به 57/3‌±‌42/16) هستند (001/0>P) همچنین افزایش معنی‌داری در میزان مصرف منظم صبحانه و کاهش مصرف میان وعده‌های ناسالم مشاهده شد (001/0>P). نتیجه گیری: مداخله آموزشی در قالب مدل مراحل تغییر در دوره سه ماهه، تغییرات نسبتاً مناسبی را در رفتار تغذیه‌ای دانش‌آموزان ایجاد کرد. با توجه به کم هزینه بودن و اثربخشی آموزش تغذیه‌ای بر اساس مدل مراحل تغییر، لزوم تعمیم این گونه برنامه‌های آموزش ضروری به نظر می‌رسد. واژگان کلیدی: مدل مراحل تغییر، آموزش، مدارس ابتدایی، میان وعده، تغذیه سالم
واژه‌های کلیدی: مدل مراحل تغییر، آموزش، مدارس ابتدایی، میان وعده، تغذیه سالم
متن کامل [PDF 207 kb]   (2120 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذيه
دریافت: ۱۳۹۲/۹/۱۱ | پذیرش: ۱۳۹۲/۹/۱۱ | انتشار: ۱۳۹۲/۹/۱۱
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mohammadi Zeidi A, Pakpour A. Effect of using the transtheoretical model for breakfast and healthy snacks on education for elementary students in Qazvin. Iranian Journal of Nutrition Sciences & Food Technology. 2013; 8 (2) :201-210
URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-1399-fa.html

محمدی زیدی عیسی، پاکپور حاجی آقا امیر. اثر آموزش مبتنی بر مدل مراحل تغییر بر مصرف منظم صبحانه و میان وعده ناسالم در دانش‌آموزان مدارس ابتدایی شهر قزوین. علوم تغذيه و صنايع غذايي ايران. 1392; 8 (2) :201-210

URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-1399-fa.html



دوره 8، شماره 2 - ( تابستان 1392 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Iranian Journal of  Nutrition Sciences & Food  Technology
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 32 queries by YEKTAWEB 4071