سابقه و هدف: باقی ماندن آنتیبیوتیکها در فرآوردههای طیور سبب بروز بیماریهای خطرناکی مانند سرطان، حساسیت، عفونتهای ثانویه، اختلالات سوخت و ساز و افزایش مقاومت آنتیبیوتیکی میکروارگانیسمها در مصرفکنندگان میشود. این مطالعه با هدف استفاده از پروبیوتیکها (به عنوان جایگزین آنتیبیوتیک) در خوراک بلدرچین ژاپنی و بررسی تأثیر آن بر ویژگیهای گوشت آن انجام شد.
مواد و روشها: در این پژوهش تأثیر افزودن پودر پروبیوتیک پروتکسین در سطوح 25/0، 5/0 و 75/0% جیره غذایی بر ویژگیهای میکربی، کیفی و ماندگاری گوشت بلدرچین ژاپنی در مقایسه با خوراک حاوی مقادیر 25/0، 5/0 و 75/0% آنتیبیوتیک و نمونه شاهد مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: افزودن پروبیوتیک سبب کاهش شمارش کلی باکتریهای گوشت تازه شد، در حالیکه تعداد کلیفرمهای تیمارهای روز اول اختلاف معنیداری نداشت. طی مدت نگهداری، اگرچه شمارش کلی و کلیفرمها افزایش یافت ولی فقط یافتههای روز هفتم نگهداری با سایر روزها اختلاف معنیداری داشت. از سوی دیگر، پروتکسین سبب تغییر معنیداری در ظرفیت نگهداری آب در نمونهها نشد. اما ارزیابی اکسیداسیون گوشت تازه نشان داد که افزودن مکمل پروبیوتیک به غذای بلدرچین موجب کاهش مالوندیآلدئید و بهبودکیفیت گوشت طی مدت نگهداری شده است. همچنین حضور پروبیوتیک در خوراک پرندگان سبب کاهش زردی و افزایش روشنایی و قرمزی رنگ گوشت تازه شد و طی هفت روز نگهداری گوشت در یخچال روشنایی رنگ کاهش، زردی آن افزایش و قرمزی تیمارها بدون تغییر باقی ماند.
نتیجه گیری: افزودن پروبیوتیک به جیره بلدرچین به دلیل کنترل فعالیت میکروارگانیسمها، کاهش واکنشهای اکسیداسیون، افزایش جزئی ظرفیت نگهداری آب و بهبود شاخص رنگ گوشت آن، جایگزین خوبی برای آنتیبیوتیک میباشد.
واژگان کلیدی: ظرفیت نگهداری آب، تیوباربیتوریک اسید، ویرجنیامایسن، طیور
Nasehi B, Chaji M, Ghodsi M, Puranian M. Effect of Diet Containing Probiotic on the Properties of Japanese Quail Meat during the Storage Time. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2015; 9 (4) :77-86 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-1525-fa.html
ناصحی بهزاد، چاجی مرتضی، قدسی میترا، پورانیان محمد. تأثیر مصرف جیره حاوی پروبیوتیک بر ویژگیهای گوشت بلدرچین ژاپنی طی مدت نگهداری. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1393; 9 (4) :77-86