تعیین میزان پاتولین آب سیب با تکنیک ریزاستخراج مایع-مایع پخشی به همراه دستگاه کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا و بهینهسازی به کمک روش سطح پاسخ
|
مصطفی دلاور ، مرضیه کمانکش ، رویا توکلی ، عاطفه نوابی ، عبدالرضا محمدی*  |
|
|
چکیده: (9025 مشاهده) |
سابقه و هدف: پاتولین در سال 1970 توسط آژانس بین المللی تحقیقات سرطان به عنوان یک "مادهی سرطانزای احتمالی برای انسان" طبقهبندی شد. براساس گزارشات کمیتهی مشترک متخصصان FAO/WHO (JECFA) بیشترین مقدار مجاز مصرف پاتولین در آب سیب 4/0 میکروگرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در روز اعلام شده است. در این مطالعه کارایی روش جهت تعیین میزان پاتولین در چند نمونه از آب سیبهای موجود در مناطق مختلف شهر اراک بررسی شد.
مواد و روشها: بهینهسازی متغیرهای مؤثر در استخراج پاتولین به کمک شیوهی سطح پاسخ و طرح مرکب مرکزی انجام پذیرفت که شامل 30 آزمایش طراحی شده برای 4 متغیر در 5 سطح بود. به منظور معتبرسازی روش پیشنهادی ارقام شایستگی روش محاسبه گردید. مقدار پاتولین موجود در چند نمونه از آب سیبهای تهیه شده از سوپرمارکتهای مختلف شهر اراک با استفاده از روشIL-DLLME-HPLC تعیین گردید.
یافتهها: مقدار بهینهی متغیرهای مؤثر بر کارایی روش پیشنهادی تعیین شد. ارقام شایستگی روش پیشنهادی از جمله حد تشخیص 15/0 نانوگرم بر گرم و انحراف استاندارد نسبی 5/7 درصد، قابل مقایسه و یا در مواردی بهتر از روشهای دیگر میباشند. کارایی روش پیشنهادی در نمونههای حقیقی به خوبی اثبات گردید.
نتیجه گیری: نتایج به دست آمده به خوبی ثابت کرد که تکنیک IL-DLLME-HPLC توانایی بسیار بالایی جهت تعیین مقادیر بسیار کم پاتولین در نمونههای آب سیب را دارا میباشد.
واژگان کلیدی: پاتولین، آب سیب، ریزاستخراج مایع-مایع پخشی، کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا، رویه سطح پاسخ |
|
واژههای کلیدی: پاتولین، آب سیب، ریزاستخراج مایع-مایع پخشی، کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا، رویه سطح پاسخ |
|
متن کامل [PDF 441 kb]
(3413 دریافت)
|
نوع مقاله: پژوهشي |
موضوع مقاله:
صنايع غذايي دریافت: 1392/11/28 | پذیرش: 1392/11/28 | انتشار: 1392/11/28
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|